Σίγουρα η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας. Μήπως, όμως, αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι ίσως ο …
Παραμένοντας θετικοί εν μέσω της πανδημίας
Το να διατηρήσουμε θετική στάση απέναντι στις δύσκολες και πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουμε, αιτιατές της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, ίσως η λύση έγκειται σε παράγοντες όπως το να επενδύουμε στον εαυτό μας και στον προσωπικό μας χρόνο, μέσα από ασχολίες που μας απαλλάσσουν από τη διαδικασία της σύγκρισης με άλλους ανθρώπους.
Είναι εφικτό να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από μια επικείμενη κρίση ψυχικής υγείας;
Ακολουθώντας ένα αρκετά μονότονο πρόγραμμα εργασίας ή καθημερινότητας σίγουρα δεν αντανακλά θετικά στην ψυχολογία μας. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τόσο η αναστολή των χώρων διασκέδασης (καφέ, μπάρ, θέατρα, κινηματογράφοι), όσο και ο περιορισμός των τρόπων άθλησης επιφέρουν ένα ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό φορτίο στην ψυχοσύνθεσή μας. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, πολλοί από εμάς παραμένουμε για μέρες στο σπίτι, είτε κάνοντας τηλεργασία, είτε όχι, βιώνοντας έτσι σε ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο τα συναισθήματα του άγχους, της μοναξιάς και του φόβου για το μέλλον.
Μπαίνοντας έτσι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και με μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας να διαγράφεται ξεκάθαρα στις προσβεβλημένες κοινωνίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οφείλουμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας απέναντι σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.
Ο τρόπος έγκειται στην προσπάθεια εστίασης στον εαυτό μας, στην ενδοσκόπηση και στην προσπάθεια ελέγχου, όχι των εξωτερικών παραγόντων, αλλά αυτών που συγκροτούν την ψυχοσύνθεσή μας και τις συνήθειές μας.
Μένουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχοί.
Η μοναξιά αποτελεί σίγουρα ένα κυρίως αρνητικό συναίσθημα που επηρεάζει βαθιά την ανθρώπινη ψυχολογία. Το να παραμείνουμε σε επαφή με τους κοντινούς μας ανθρώπους, την οικογένεια ή τους φίλους μας, είναι σήμερα πιο καίριο από ποτέ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοναξιά στο σπίτι: αντιμετωπίστε την, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών
Ακόμα και αν κατοικείτε μόνοι σας, μην σταματήσετε να είστε σε επαφή, αναγκαστικά διαδικτυακή, με τους ανθρώπους στη ζωή σας. Είτε οργανώνοντας συναντήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε επιστρέφοντας σε πιο παραδοσιακούς τρόπους, όπως ένα τηλεφώνημα, η τεχνολογία πλέον είναι ο πιο βασικός σύμμαχος μας στον κομμάτι της κοινωνικοποίησης.
Social media σε παύση
Το κομμάτι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μας φέρνουν σε επαφή με τον έξω κόσμο, φυσικά είναι απαραίτητο στην κατάσταση που διανύουμε. Ωστόσο είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την σύγκριση του εαυτού μας με τις εικόνες άλλων ανθρώπων που εμφανίζονται στο feed μας.
Ο άνθρωπος ως ον έχει την προδιάθεση της σύγκρισης στο κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης, της οικονομικής ευχέρειας και του τρόπου ζωής εν γένει. Εδώ τα social media συχνά χρησιμεύουν ως ένα εργαλείο που επιτρέπει ανάλογες συγκρίσεις και που μέσα από την κακή διαχείρισή του, ο χρήστης μπορεί εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρείς τρόποι να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη και τη μοναξιά όσο η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται
Επειδή πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο πλούσιος, πιο χαρούμενος, πιο γυμνασμένος, μπορούμε να επιλέξουμε ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των social media μας.
- Αρχίστε από το να κάνετε unfollow τους ανθρώπους που σας δημιουργούν αυτόματα τα συναισθήματα τους άγχους και της σύγκρισης.
- Επίσης, μπορείτε πάντα να απενεργοποιήσετε προσωρινά τους λογαριασμούς σας.
- Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι εικόνες που βλέπουμε είναι μια απλή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Είναι στρατηγικά επιλεγμένες για να κερδίσουν ακολούθους και όχι απαραίτητα η αποτύπωση των γεγονότων.
- Αρκεί να θυμόμαστε ότι όλοι βιώνουμε αρνητικές στιγμές, όλοι καλούμαστε να δώσουμε τους προσωπικούς μας αγώνες, όλοι μοιραζόμαστε ανησυχίες για το μέλλον μας.
“Be aware of what others are doing, applaud their efforts, acknowledge their successes, and encourage them in their pursuits. When we all help one another, everybody wins” – Jim Stovall
Φίλτρο στις ειδήσεις
Δυστυχώς η επικράτηση της πανδημίας συνοδεύτηκε από μια πληθώρα ψεύτικΩν ειδήσεων που κατορθώνουν όχι μόνο να κερδίζουν κλικαρίσματα, αλλά και να πανικοβάλλουν την κοινωνία. Μέσα στον αχανή κόσμο του διαδικτύου είναι πολύ πιθανό να μπλεχτούμε σε ένα δαίδαλο fake news, ή αβάσιμων απόψεων σε σχόλια των social media. Το φιλτράρισμα των ειδήσεων δεν είναι εφικτό από όλους, ωστόσο μπορείτε να προστατευτείτε, επιλέγοντας συγκεκριμένες ιστοσελίδες με κύρος, που μεταφέρουν απλώς την είδηση, επιβεβαιωμένα και χωρίς την επικάλυψη του πανικού.
Ακόμα και τα νέα που μεταφέρονται από τηλεοπτικές εκπομπές κάποιες φορές μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογία μας. Συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο αυτές παρουσιάζονται, με έντονη μουσική που παραπέμπει σε θρίλερ και γρήγορη εναλλαγή εικόνων, προκαλώντας σασπένς και άγχος. Σε αυτήν την περίπτωση, το να αρκούμαστε στις εφημερίδες ή τις ιστοσελίδες είναι μάλλον συνετό.
Από το να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε, μέχρι την επικοινωνία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας με όποιον τρόπο διαθέτουμε, είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που βιώνουμε και να διατηρήσουμε την καλή ψυχική μας υγεία. Σίγουρα θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Stay tuned.