Παράλυση από ανάλυση

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Βρισκόμαστε σε εποχές που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και αμέτρητες επιλογές. Μπορεί να μας βοηθούν να επιτύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα μας χαρίζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και παράλυσης. Έτσι, καταστρέφουμε την τελική μας ικανοποίηση. 

Έχουμε τόσες επιλογές που πολλοί από εμάς παγώνουμε και φοβόμαστε να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, είτε μικρή είτε μεγάλη. 

Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν υπεραναλύουμε 

Η υπερανάλυση μειώνει την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα με την ίδια ευκολία που θα τα λύναμε υπό άλλες συνθήκες και χρησιμοποιεί τεράστιο κομμάτι της μνήμης μας. Επίσης, μειώνει την δημιουργικότητά μας, τη θέληση και το κίνητρο στη ζωή και την ικανότητα να παίρνουμε αποφάσεις. Έχει αποδειχτεί ότι οι πρωινές ώρες είναι οι καλύτερες για να παίρνουμε αποφάσεις, αφού ο εγκέφαλός μας δεν έχει κουραστεί ακόμα, όσο στο τέλος της μέρας μας. 

Τι μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις την υπερανάλυση 

1. Να ελέγξεις τις πληροφορίες καταναλώνεις 

Το digital hygiene είναι πολύ σημαντικό στις εποχές που ζούμε. Το τι επιλέγουμε να βλέπουμε καθημερινά, από πού επιλέγουμε να παίρνουμε ερεθίσματα και πληροφορίες είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία. Είναι πολύ βοηθητικό, στα social media κυρίως, να κάνουμε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στο ποιους ακολουθούμε και τι πληροφορίες θέλουμε να παίρνουμε από κάθε πλατφόρμα. Να κρατήσουμε, δηλαδή, accounts που μας ενδιαφέρει το περιεχόμενό τους και να μην κρατάμε τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν άπειρες πληροφορίες στο μυαλό μας όλη την ώρα. Είναι ένας τρόπος να βάλουμε και τον εαυτό μας σε μια οργάνωση, «πετώντας» οτιδήποτε περιττό έξω από την καθημερινότητά μας. 

2. Προσπάθησε να προγραμματίζεις την ημέρα σου 

Από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο πράγμα. Μπορείς να κανονίζεις όσα έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα σου από το βράδυ της επόμενης, να φτιάχνεις την τσάντα σου ή να διαλέγεις το outfit που θα φορέσεις. Όταν ξυπνάμε και υπάρχει ήδη μια οργάνωση, ο εγκέφαλός μας μπορεί να λειτουργήσει πιο ομαλά και με περισσότερη ηρεμία. Δεν χρειάζεται πολλή ώρα. Ένα τέταρτο στο τέλος κάθε μέρας είναι αρκετό για να οργανωθούμε. Μια μικρή οργάνωση του σπιτιού ή του χώρου μας επίσης, δεν θα μας πάρει πολύ από τον χρόνο μας πριν κοιμηθούμε. 

3. Αποδοχή 

Υπάρχουν δύο ειδών αποδοχές. Το πρώτο είναι να συμφιλιωθούμε με την ιδές ότι δεν θα μάθουμε ποτέ όλα όσα μπορούμε δυνητικά να μάθουμε. Όσο και να υπεραναλύσουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε και να μάθουμε όλες μα όλες τις πιθανές πληροφορίες που υπάρχουν εκεί έξω, μόνο ένα μεγάλο ή μικρό μέρος από αυτές. Και αυτό είναι οκ! Όσο βαθιά κι αν ψάξουμε, δεν θα μπορέσουμε πάντα να βρούμε την απόλυτη αλήθεια. Οπότε μπορούμε απλά να το αποδεχτούμε και να μειώσουμε τις πηγές άγχους στη ζωή μας. 

Το δεύτερο είδος αποδοχής είναι ότι ποτέ δεν θα υπάρξουν οι ιδανικές συνθήκες. Η ιδανική συνθήκη θα είναι η στιγμή που εμείς οι ίδιοι απλά θα πάρουμε απόφαση να ξεκινήσουμε ένα πρότζεκτ ή να κάνουμε μια αλλαγή στη ζωή μας. Στο τέλος της μέρας, αυτός που ξεκινάει και μαθαίνει από τα λάθη του μπορεί να δημιουργήσει «ιδανικές» συνθήκες για τον ίδιο. Αυτός είναι που έχει περισσότερη εμπειρία από εκείνον που απλά κάθεται και αναλύει καταστάσεις και παραμέτρους. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.