Παραλία και περίοδος: μπορούν να συνυπάρξουν;
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η θάλασσα έχει την τιμητική της. Ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας, κολύμπι στα δροσερά νερά και ρακέτες στην παραλία μέχρι τελικής πτώσεως. Ακούγεται ως η απόλυτη καθημερινότητα του καλοκαιριού, ή έστω ως η ρουτίνα του Σαββατοκύριακου. Τι γίνεται όμως όταν έρχονται αυτές οι μέρες του μήνα; Και ειδικά σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη;
Αν μάλιστα η περίοδός σας σάς επισκεφτεί απροειδοποίητα στις προγραμματισμένες διακοπές σας, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα. Κι όμως, για τις περισσότερες από εμάς υπάρχει λύση, μιας και με τη χρήση του ταμπόν, δε χάνεται καμία ευκαιρία για μπάνιο. Πόσο ασφαλής είναι όμως μία επίσκεψη στη θάλασσα τώρα το καλοκαίρι, όταν έρχονται οι συγκεκριμένες μέρες του μήνα; Ας ρίξουμε μια ματιά, λύνοντας ορισμένες από τις απορίες μας.
Μπορώ να κολυμπήσω τις ημέρες της περιόδου μου;
Ιατρικά, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την κολύμβηση κατά τις ημέρες της περιόδου. Καλό θα ήταν όμως, να αποφεύγετε το έντονο κολύμπι τις πρώτες δύο μέρες, καθώς η αιμορραγία τότε είναι πιο βαριά. Όσον αφορά τη χρήση του ταμπόν, είναι αρκετά απλή και σας εξασφαλίζει την άνεση να κάνετε μπάνιο όποτε θέλετε και μπορείτε, από άποψη ελεύθερου χρόνου, μέσα στον μήνα. Προσέξτε όμως να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν την τοποθέτηση του ταμπόν και φυσικά να το αλλάζετε αρκετά συχνά περίπου κάθε δύο με τρεις ώρες.
Η χρήση του ταμπόν είναι ακίνδυνη;
Η χρήση του ταμπόν δεν ενέχει κάποιον κίνδυνο, εφόσον γίνεται σωστά. Αυτό σημαίνει, να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες της συσκευασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, αυξάνεται η πιθανότητα λοιμώξεων, κυρίως λόγω της κατακράτησης υγρών (αίματος), τα οποία μπορεί να γίνουν μολυσματικά.
Υπάρχει άλλη λύση, εκτός του ταμπόν για το μπάνιο στη θάλασσα;
Στις μέρες μας, υπάρχει άλλη μία εναλλακτική λύση αντί του ταμπόν, η οποία έρχεται πολλά υπόσχομενη, χαρίζοντας άνεση και ελευθερία κινήσεων για τις ημέρες τις περιόδου. Είναι το λεγόμενο «κύπελλο περιόδου», φτιαγμένο από σιλικόνη και σχήμα κυπέλλου ή χωνιού. Είναι εύκαμπτο, έτσι μπορείτε να το λυγίσετε για να τοποθετηθεί στον κόλπο. Αφού τοποθετηθεί, συλλέγει το αίμα χωρίς να το απορροφά. Μετά το βγάζετε, το αδειάζετε στη λεκάνη της τουαλέτας, το πλένετε και το καθαρίζετε με νερό και σαπούνι και το ξανατοποθετείτε. Αν ενδιαφέρεστε να το δοκιμάσετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.
Το νερό αυξάνει τα συμπτώματα της περιόδου;
Αυτή η εντύπωση που μπορεί να κυκλοφορεί είναι σίγουρα λανθασμένη. Μέχρι σήμερα, καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει συσχετίσει το μπάνιο στη θάλασσα με τους πόνους περιόδου. Αν το δοκιμάσετε, το πιο πιθανό είναι να μη νιώσετε καμία διαφορά.
Το νερό διακόπτει τη ροή της περιόδου;
Είναι πιθανό, μετά το μπάνιο στη θάλασσα, η περίοδος να διακοπεί για μία ημέρα ή και λιγότερο. Σύντομα όμως, επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο, πιθανότητα πρόκειται για κάποια συστολή των αγγείων εξαιτίας του κρύου νερού.
Η ηλιοθεραπεία αυξάνει τη ροή του αίματος;
Δεν υπάρχει κάποια ιατρική έρευνα που να το επιβεβαιώνει. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ήλιος και ο καύσωνας επιβαρύνουν την ήδη άσχημη διάθεση που βιώνετε εξαιτίας της αιμορραγίας. Μπορείτε να αποφύγετε την έντονη ηλιοθεραπεία κατά τις ημέρες της περιόδου για να μην αντιμετωπίσετε το πρόσθετο πρόβλημα της ηλίασης.
Θάλασσα και περίοδος προκαλούν πιο εύκολα λοιμώξεις;
Αν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής (σωστή χρήση ταμπόν, αλλαγή κάθε 2-3 ώρες κλπ), τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για υψηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας μόλυνσης.