Παραδοσιακές γεύσεις από τη Βραζιλία

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

Με 12 χώρες εντός των συνόρων της, η Νότια Αμερική έχει πολύ διαφορετικές γαστρονομικές συνήθειες. Η παραδοσιακή διατροφή της ηπείρου περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) μαζί με τα δημητριακά.

Στη Βραζιλία, οι γαστρονομικές συνήθειες έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Από τη μία έχουμε την κουζίνα της Μπάια (Bahia), όπου αυτό που θα συναντήσετε κυρίως σε υπαίθριες αγορές είναι οι λαχταριστοί τηγανητοί μεζέδες. Από την άλλη, χαρακτηριστικά είναι και τα ψητοπωλεία τους (churrascarias) με τα κρέατα που κόβονται μπροστά στους πελάτες από τη σούβλα. Οι βραζιλιάνοι μπορεί να το παρακάνουν λιγάκι με τα τηγανητά, όμως πάντα υπάρχει η εναλλακτική των εξωτικών φρούτων και χυμών.

Ας γνωριστούμε με τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της Βραζιλίας…

Mandioca Frita: Η τηγανητή mandioca είναι ένα από τα πιο βασικά συνοδευτικά των βραζιλιάνικων πιάτων. Η mandioca είναι η ρίζα του φυτού γιούκα και είναι κάτι σαν τις δικές μας τηγανιτές πατάτες… Μπορεί ακόμα να γίνει βραστή ή ψητή.

Farofa: Φτιάχνεται τηγανίζοντας αλεύρι από κασάβα (ρίζα τροπικού δέντρου). Πολλές φορές περιλαμβάνει αυγό, μπέικον και άλλα υλικά, ενώ συχνά, πασπαλίζεται επάνω από ρύζι με φασόλια. Μπορεί να ακούγεται κάπως άνοστο, αλλά το συγκεκριμένο αλεύρι δεν έχει καμία σχέση με τη γεύση του αλευριού που γνωρίζουμε.

Feijoada: Θεωρείται από πολλούς ως το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μαύρα φασόλια μαγειρεμένα με διάφορα είδη κρέατος και λουκάνικα. Συνοδεύεται συνήθως από ρύζι και λαχανικά. Ένα πικάντικο πιάτο που θα το βρείτε σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια της χώρας. Πολλά από αυτά μάλιστα, προσφέρουν μόνο Feijorda ή άλλα αφιερώνουν μια ημέρα της εβδομάδας μόνο σε αυτό το πιάτο.

Churrasco: το διάσημο βραζιλιάνικο BBQ με διάφορα είδη κρεάτων, χοιρινό, κοτόπουλο, κατσίκι και λουκάνικα. Στην Βραζιλία θα βρείτε διάσπαρτα πάρα πολλές churrascarias. Για μια αυθεντική εμπειρία βραζιλιάνικου BBQ, βρείτε ένα εστιατόριο από εκείνα που οι σερβιτόροι κινούνται ανάμεσα στα τραπέζια κρατώντας μεγάλες σούβλες με διαφορετικά κρέατα και κόβουν όσο και όποτε θέλετε στο πιάτο σας. Το παλιό καλό αυθεντικό churrasco μοιάζει με το δικό μας κρητικό αντικριστό, αφού στερεώνουν ανοιγμένα τα κρέατα σε ξύλα και τα στηρίζουν γύρω από φωτιές. Το κρέας σιγοψήνεται και μπαίνει έτοιμο στο πιάτο.

Coxinhas: Ανήκει στην κατηγορία του street food και πρόκειται για τραγανές κροκέτες γεμιστές με κρέμα τυριού και κοτόπουλο. Η εξωτερική τους επιφάνεια είναι τραγανή και το εσωτερικό μαλακό και ρευστό.

Acaraje: Κροκέτες από μαυρομάτικα φασόλια, γεμισμένες με γαρίδες. Τηγανίζονται καλά μέχρι να χρυσαφίσουν, θυμίζουν στη γεύση τα φαλάφελ και θα τα συναντήσετε να πωλούνται από πλανόδιους στους δρόμους των πόλεων της Βραζιλίας.

Pastels: Τα pastels φτιάχνονται με διαφορετικό τρόπο σε όλο τον κόσμο, αλλά στη Βραζιλία είναι τηγανισμένοι τραγανοί φάκελοι ζύμης γεμισμένοι με διαφορετικά υλικά. Θα τα βρείτε γλυκά ή αλμυρά, με γέμιση από κρέας, τυρί, λαχανικά ή με μαρμελάδα.

Beijinho de Coco: Είναι αυτά τα λευκά τρουφάκια από καρύδα. Είναι πολύ ελαφριά, λιώνουν στο στόμα και αλλάζουν πολύ ευχάριστα τη γεύση, ειδικά μετά από κρέας.

Açaí: Είναι ένα πολύ νόστιμο είδος μούρου και θεωρείται superfood γεμάτο ενέργεια. Συνήθως χρησιμοποιείται σε φρουτοσαλάτες, σε υπέροχα φρέσκα smoothies ή σε εξαιρετικά σορμπέ.

Αν σχεδιάζετε ταξίδι στη Βραζιλία ή αν ακόμη επισκεφτείτε κάποιο από τα βραζιλιάνικα εστιατόρια που υπάρχουν στην Αθήνα, μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτή την ιδιαίτερη κουζίνα! Ακόμη, μην παραλείψετε να γευτείτε ασυνήθιστα
φρούτα, όπως το guanabana, το οποίο λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, το camu camu και το jabuticaba, αλλά και διάφορα ποτά που περιέχουν το πασίγνωστο açaí berry. Τέλος, στα μπαράκια απολαύστε κοκτέιλ από cachaca, βασικό συστατικό του εθνικού ποτού της χώρας, της Caipirinha φυσικά!

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.