Πάνω από 6 selfies τη μέρα: τι μπορεί να σημαίνει αυτό για κάποιον;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Σε μια εποχή που δημοσιεύονται περίπου 1.000 selfies το δευτερόλεπτο μόνο στο Instagram με τους 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ, τι λέει η επιστήμη αλλά και όλοι εμείς οι χρήστες των social media γι’αυτή τη τάση πολλών «αυτοπορτραίτων»;

Όλοι έχουμε έναν φίλο του οποίου η ροή στο Instagram είναι γεμάτη με φωτογραφίες του. Οι selfies είναι τόσο ριζωμένες στη ζωή μας πλέον, που δεν τις βλέπουμε πραγματικά ως κάποιου είδους πρόβλημα. Όμως, σύμφωνα με δύο ψυχολόγους, το να τραβάμε selfies συνέχεια θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Πάνω από 6 selfies την ημέρα; Ίσως πάσχεις από «selfitis»

Το 2014, ένα άρθρο ψευδών ειδήσεων επινόησε τον όρο «selfitis», λέγοντας ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση επρόκειτο να αρχίσει να την αναγνωρίζει ως πραγματική διαταραχή. Τρία χρόνια μετά, δύο ερευνητές εξέτασαν τον όρο και αποφάσισαν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτόν.

Οι ψυχολόγοι Mark D. Griffiths και Janarthanan Balakrishnan δημοσίευσαν μια εργασία στο International Journal of Mental Health and Addiction, στην οποία υποστηρίζουν ότι η λεγόμενη διαταραχή selfitis, είναι μια πραγματική κατάσταση και μπορεί να διαγνωστεί ως «η υπερβολική λήψη selfie». Ανέπτυξαν επίσης μια «Κλίμακα Συμπεριφοράς Selfitis» ερευνώντας τη συμπεριφορά 400 συμμετεχόντων από την Ινδία.

Τρία επίπεδα selfie -μανίας!

Η κλίμακα αξιολογεί τη σοβαρότητα της διαταραχής, η οποία διαχωρίζεται σε τρία επίπεδα.

1)Υπάρχουν περιπτώσεις, που κάποιος βγάζει selfie τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, αλλά δεν τις δημοσιεύει σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

2)Το επόμενο επίπεδο είναι σοβαρότερο που σημαίνει ότι αυτοί που βγάζουν selfies και τις δημοσιεύουν κιόλας.

3) Το τρίτο επίπεδο μετά από αυτό είναι πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία να τραβήξουν φωτογραφίες του εαυτού τους όλη την ώρα – συγκεντρώνοντας τουλάχιστον έξι αναρτήσεις με selfie την ημέρα!

Γιατί όμως βγάζουν διαρκώς selfies;

Έγιναν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν selfie addicted και οι απαντήσεις ήταν πως είτε νιώθουν πιο δημοφιλείς, είτε πως όταν δεν βγάζουν selfies νιώθουν πιο αποκομμένοι από τους φίλους τους.

«Τυπικά, όσοι πάσχουν από την πάθηση υποφέρουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και επιδιώκουν να «ταιριάζουν» με τους γύρω τους και μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με άλλες δυνητικά εθιστικές συμπεριφορές», είπε ο Balakrishnan. Συμπλήρωσε επίσης πως «H ύπαρξη της πάθησης φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί, ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα».

Μια μικρή νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Research in Personality διαπιστώνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για αυτούς που δημοσιεύουν πολλές selfies στο Instagram.

Κρίνεις κάποιον από το πόσες selfies βγάζει; Τι έδειξε σχετική μελέτη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διεξήγαγαν ένα πείραμα για να προσδιορίσουν ποιες δημοσιεύσεις οδηγούν σε ερμηνεία για την προσωπικότητα του χρήστη. Το αποτέλεσμα: Οι άνθρωποι που δημοσίευσαν πολλές selfies θεωρήθηκαν συνολικά λιγότερο συμπαθείς, λιγότερο επιτυχημένοι, λιγότερο περιπετειώδεις και πιο ανασφαλείς από εκείνους που μοιράζονται φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από κάποιον άλλο. Στη μελέτη αυτή ζητήθηκε από 119 φοιτητές να βαθμολογήσουν τα προφίλ Instagram 30 φοιτητών από άλλο πανεπιστήμιο.

Ο συγγραφέας Christopher Barry, καθηγητής ψυχολογίας στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, είπε ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν περισσότερα για την αντίληψη παρά για την προσωπικότητα. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι selfies δεν είναι απαραίτητα σημάδι εγωπάθειας, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι άλλοι να μας βλέπουν έτσι. Όσοι δημοσίευσαν μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από κάποιον άλλο θεωρήθηκαν πιο συμπαθείς, πιο επιτυχημένοι, με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και πιο εξωστρεφείς. Οι φοιτητές που είδαν τις φωτογραφίες θεώρησαν επίσης ότι είχαν περισσότερες δυνατότητες να γίνουν καλοί φίλοι με τα άτομα αυτά. Το αντίθετο ίσχυε για τους μαθητές που είχαν δημοσιεύσει περισσότερες selfies.

Αρνητική προκατάληψη για τις πολλές selfies

«Μπορεί οι πόζες να φαίνονται πιο φυσικές ή ρεαλιστικές, αλλά οι selfies έχουν πάρει μια αρνητική χροιά στην ποπ κουλτούρα και οι άνθρωποι που δημοσιεύουν φωτογραφίες τραβηγμένες από άλλους θεωρούνται πιο κοινωνικοί», είπε ο Barry. «Οι άνθρωποι που δημοσιεύουν selfies μπορεί να θεωρηθούν ότι δεν έχουν άλλους γύρω τους». Ιδιαίτερα αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι selfies που εστιάζονταν στη φυσική εμφάνιση, όπως το λύγισμα στον καθρέφτη. Και όσο μεγαλύτερος ήταν ο θεατής σε ηλικία, τόσο περισσότερο είχε την τάση να βαθμολογείται αρνητικά το προφίλ του.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μαθητές που θεωρούνταν ιδιαίτερα εγωκεντρικοί έτειναν να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στην πλατφόρμα κοινής χρήσης φωτογραφιών. Είχαν περισσότερους ακόλουθους και ακολούθησαν περισσότερους χρήστες.

Η ανάγκη για επιβεβαίωση

Η Δρ Sudeepta Varma, ψυχίατρος και επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο NYU Langone Medical Center στη Νέα Υόρκη, επανεξέτασε τη μελέτη και εξήγησε την εμμονή: «Θέλουμε να νιώθουμε ότι έχουμε σημασία, ότι μας εκτιμούν και μας επικυρώνουν. Θέλουμε επιβεβαίωση ότι είμαστε ελκυστικοί, για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας, να λάβουμε επαίνους από τους άλλους, να δημιουργήσουμε προσοχή… να «επικυρώσουμε» μια εμπειρία!»

Αναζητήστε την επιβεβαίωση και εκτός ψηφιακού κόσμου!

Για όσους αναζητούν επιβεβαίωση, η ψυχίατρος Δρ Sudeepta Varma συνιστά να την αναζητούν και εκτός σύνδεσης! «Η ενασχόληση με χόμπι, το να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου, το να επιδιώκεις ένα έργο πάθους και να προσφέρεις στην οικογένεια ή την κοινότητά σου, χτίζουν την αυτοεκτίμηση με πιο μόνιμο και λιγότερο εξαρτώμενο από την έγκριση τρόπο», αναφέρει.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι παρά τους προσωπικούς λόγους για τους οποίους δημοσιεύουμε κάτι, οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να αντιλαμβάνονται τις αναρτήσεις μας με τρόπους που εμείς δεν φανταζόμαστε. Να θυμάστε. Πρώτα πρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Ευτυχισμένος είναι εκείνος που δεν έχει ανάγκη να επιβεβαιωθεί από κανέναν! Και μην ξεχνάτε την αρχαιοελληνική ρήση «παν μέτρον άριστον».

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.