Παιδικές ασθένειες: όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Η χρήση των εμβολίων τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει τους περισσότερους στο να αγνοούν τα συμπτώματα, τις συνέπειες ακόμα και τις ίδιες τις παιδικές ασθένειες που κάποτε απειλούσαν ακόμα και τη ζωή των παιδιών.

Με αφορμή την ξαφνική έξαρση της ιλαράς πριν από μερικούς μήνες στη χώρα μας λόγω ελλιπούς εμβολιασμού, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε και τις υπόλοιπες, ώστε να κατανοήσουμε τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού που η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Ιλαρά

Εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα και την άνοιξη. Είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού. Ξεκινά με πυρετό που κρατά δύο μέρες περίπου, ενώ ακολουθούν καταρροή, βήχας, επιπεφυκίτιδα και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα πρώτα στο πρόσωπο και πίσω από τα αφτιά και μετά στην πλάτη, στον κορμό, σε χέρια και πόδια που συχνά προκαλούν φαγούρα. Τα εξανθήματα κρατούν πέντε μέρες και εξασθενούν σταδιακά.

Ο ιός είναι ισχυρός, μεταδοτικός με το βήχα και το φτάρνισμα και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε πληθυσμούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως. Το διάστημα μετάδοσής του είναι τέσσερις μέρες πριν και τέσσερις αφού εμφανιστούν τα εξανθήματα. Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται σε δύο δόσεις και να έχει ολοκληρωθεί προτού το άτομο φτάσει τα έξι χρόνια ζωής.

Ερυθρά

Χαρακτηρίζεται από κόκκινα εξανθήματα κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και διάσπαρτα στο υπόλοιπο σώμα, πυρετό (όχι ιδιαίτερα υψηλό), πονόλαιμο, καταρροή, κόπωση και διογκωμένους αδένες που πονάνε. Το άτομο πρέπει να μείνει σπίτι τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ενώ απαγορεύεται αυστηρά να έρθει σε επαφή με γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ή έγκυες στο πρώτο τρίμηνο, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το έμβρυο οδηγώντας ακόμα και σε αποβολή.

Ο ιός παρουσιάζει έκταση μετάδοσης ενός δεκαπενθημέρου (μία εβδομάδα πριν και μία μετά την εμφάνιση των εξανθημάτων), ενώ μεταδίδεται με σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη. Είναι πολύ σημαντικό για ένα κορίτσι να περάσει την ερυθρά νωρίς σε κάποια φάση της ζωής του, γιατί έτσι θωρακίζεται για την περίπτωση που μείνει έγκυος στο μέλλον.

Ανεμοβλογιά

Άλλη μια ιογενής νόσος που ξεκινά με πυρετό, ενώ σύντομα εμφανίζονται και τα σχετικά εξανθήματα που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα και σχηματίζουν φυσαλίδες. Προκαλούν τέτοιο κνησμό, που δεν αποκλείεται να μολυνθούν αφήνοντας μόνιμες ουλές.

Επειδή ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με την άμεση επαφή και με σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα ακόμα και πέντε μέρες πριν και μετά την εμφάνιση και την έκρηξη των φυσαλίδων, το άτομο πρέπει να μείνει απομονωμένο και να μην έρθει σε επαφή με ανεμβολίαστες έγκυες στους πρώτους μήνες της κύησης. Προέρχεται από τον ιό του έρπη ζωστήρα και αν για κάποιο λόγο δεν εκδηλωθεί, μπορεί να εκδηλωθεί αργότερα σαν έρπης ζωστήρας.

Παρωτίτιδα

Είναι γνωστή και ως μαγουλάδες, είναι δύσκολη και επικίνδυνη λόγω των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει (μηνιγγίτιδα, μόνιμη κώφωση, παγκρεατίτιδα, ακόμα και στειρότητα στους άντρες). Τα συμπτώματά της είναι πολύ υψηλός πυρετός που φτάνει και 40C, πονοκέφαλος, υπνηλία, μυικοί πόνοι, κόπωση και διόγκωση των σιελογόνων αδένων.

Ο χρόνος μετάδοσης διαρκεί από μία εβδομάδα πριν την έναρξη της νόσου έως και εννιά μέρες μετά. Το άτομο πρέπει να παραμείνει σπίτι για δύο εβδομάδες. Μεταδίδεται από σταγονίδια της αναπνοής, αλλά και από επαφή με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί. Εννοείται κι εδώ ότι απαγορεύεται στις έγκυες και στις γυναίκες γόνιμης ηλικίας να έρθουν σε επαφή με τον πάσχοντα.

Κοκκύτης

Είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού, εξαιρετικά μεταδοτική με συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Χαρακτηριστικό του είναι ο βήχας που όσο η ασθένεια εξελίσσεται γίνεται τόσο έντονος, που προκαλεί μέχρι και σπασμούς, δύσπνοια, συριγμό και λαχάνιασμα, ενώ χειροτερεύει το βράδυ. Μπορεί να κρατήσει μέχρι και έξι εβδομάδες.

Μια εβδομάδα αφού ο ασθενής αρχίσει την αντιβίωση, ο ιός παύει να μεταδίδεται, ενώ η μετάδοσή του ξεκινάει με το που ξεκινάει και ο βήχας μέσω των σταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα. Όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μολυνθούν αν δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ συνίσταται το άτομο να καταναλώνει πολλά υγρά και μικρά γεύματα και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του μία εβδομάδα μετά την έναρξη της αντιβίωσης.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…