Παγκόσμια μέρα ζυμαρικών – 25/10/13

Συντάκτης: Άννα Φρύνη

Παγκόσμια μέρα ζυμαρικών - 25/10/13Παρασκευή 25/10/13 και γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών. Το λατρεμένο φαγητό μικρών και μεγάλων έχει την τιμητική του. Ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα τρόφιμα στο μαγείρεμα, κατάλληλο και για τον πιο αρχάριο σεφ. Τα ζυμαρικά προσφέρονται για σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως γεύματα και συνδυάζονται με απίθανες σάλτσες, θαλασσινά, κοτόπουλο ή κρέας. Μα τί άλλο να πει κανείς;

Πόσα όμως γνωρίσουμε για τα ζυμαρικά; Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα αγαπημένα μας ζυμαρικά για να έχετε μια πιο σφαιρική γνώση. Για να δούμε τι θα ανακαλύψουμε…

Χρήσιμες πληροφορίες

– Η έκφραση “aldente” που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί σημαίνει “να τα νιώθεις στο δόντι”. O τρόπος βρασμού aldente είναι ο πιο υγιεινός καθώς τα ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά είναι πιο εύπεπτα διότι απαιτούν περισσότερη μάσηση και ως εκ τούτου περισσότερη παραγωγή σάλιου που βοηθά στην πέψη.

– Οι αθλητές το βράδυ πριν από κάθε αγώνα τρώνε μία μακαρονάδα με μία απλή σάλτσα ντομάτα μαγειρεμένη με λίγο ελαιόλαδο. Είναι ένα εύπεπτο πιάτο που θα τους επιτρέψει να κοιμηθούν ήσυχα και παράλληλα θα τους δώσει την απαιτούμενη ενέργεια.

– Η σάλτσα PestoGenovese φτιάχνεται στη Γένοβα, μια πόλη της Βόρειας Ιταλίας. Τα βασικά συστατικά της είναι: βασιλικός, σκόρδο, κουκουνάρι, παρμεζάνα (ή πεκορίνο) και ελαιόλαδο. Έχει έντονη γεύση και συνδυάζεται με κοτόπουλο, ψάρι ή ζυμαρικά.

Ιστορική αναδρομή

Τον 15 αιώνα τα μακαρόνια έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο εμπόριο και μέχρι τον 18ο αιώνα είχε γίνει το δημοφιλέστερο φαγητό. Επειδή η Νάπολη είχε το κατάλληλο κλίμα για την αποξήρανση των ζυμαρικών, μέσα σε λίγα χρόνια τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των καταστημάτων που πουλούσαν ζυμαρικά. Λόγω της διάδοσης σε όλο τον κόσμο τον 19ο αιώνα άρχισε η πρώτη Βιομηχανία των Ζυμαρικών.

Πώς χρωματίζονται τα ζυμαρικά

– Ο χρωματισμός γίνεται με την προσθήκη φυτικών εκχυλισμάτων στο ζυμάρι! Έτσι προκύπτουν τα παρακάτω χρώματα:

Μαύρα ζυμαρικά: χρωματίζονται με μελάνι από καλαμάρια ή σουπιές.

Πράσινα ζυμαρικά: χρωματίζονται με σπανάκι.

Μωβ ζυμαρικά: χρωματίζονται με ντομάτες ή παντζάρια.

Κόκκινα ζυμαρικά: χρωματίζονται με καρότα.

Πορτοκαλί ζυμαρικά: χρωματίζονται με διαφορετικές ποικιλίες κολοκύθας.

Τα χρώματα αυτά προσδίδουν παράλληλα και κάποια γεύση στα ζυμαρικά!

Μυστικά μαγειρικής για διάφορα είδη ζυμαρικών

– Εάν θέλετε μια αρωματική μακαρονάδα, δοκιμάστε να προσθέσετε στο νερό την ώρα που βράζουν τα ζυμαρικά ένα κρεμμύδι, δυο σκελίδες σκόρδο και μερικά γαρίφαλα ή ρίγανη!

– Το μελάνι του καλαμαριού είναι πολύ διάσημο καρύκευμα σε σάλτσες και ζυμαρικά. Έχει αλμυρή γεύση χωρίς να θυμίζει θάλασσα.

– Με τι σάλτσα ταιριάζουν καλύτερα… οι πένες;

Οι πένες φυλακίζουν εξαιρετικά την εκάστοτε σάλτσα στο εσωτερικό τους. Είναι ιδανικές για ελαφρύτερες και πιο υγρές κάπως σάλτσες, με βάση κυρίως τη ντομάτα.

– Αν δεν θέλετε να αφρίζει το νερό καθώς βράζουν τα ζυμαρικά, αφήνετε μέσα στην κατσαρόλα μια ξύλινη κουτάλα.

– Η πηρούνα ή η κουτάλα που ανακατεύετε τα ζυμαρικά πρέπει να είναι ξύλινη ή πλαστική και όχι μεταλλική. Το μέταλλο χαμηλώνει τη θερμοκρασία του νερού και διακόπτει το βράσιμο.

– Μην ξεπλένετε ποτέ τα ζυμαρικά, παρά μόνο αν πρόκειται να προετοιμάσετε σαλάτα ζυμαρικών ή αν θέλετε να συνεχίσετε το ψήσιμό τους στο φούρνο. Το άμυλο των ζυμαρικών εφόσον δεν τα ξεπλύνετε βοηθάει στο να δέσουν καλύτερα με την σάλτσα τους!

«Διαγωνισμός για μακαρονάδες»

Μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια κάτω από το άρθρο τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που γνωρίζετε εσείς για τα ζυμαρικά.

Τα σχόλια μπορεί να αφορούν σε

– ιστορικά στοιχεία για την προέλευση ή την εξέλιξη των ζυμαρικών στους αιώνες

– χρήσιμες πληροφορίες

– μυστικά μαγειρέματος

– οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ενδιαφέρον ή αξιοπερίεργο για τα ζυμαρικά.

Όλες οι συμμετοχές θα λάβουν μέρος σε κλήρωση που θα γίνει στις 06/11/13 στις 12.00.

Ένας τυχερός νικητής ή νικήτρια θα κερδίσει το βιβλίο των εκδόσεων Λιβάνη «Μάγειρας γίνεσαι», του Έκτορα Μποτρίνι, προσφορά της εταιρείας τροφίμων Gusto Raro.

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

Η παραλαβή του βιβλίου θα γίνει από τα γραφεία της Gusto Raro στο Φάληρο.

Συντάκτης: Άννα Φρύνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.