Παγκόσμια ημέρα τραπεζών: όταν τις αξιοποιούμε προς όφελός μας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι τράπεζες πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας καθώς και της ίδιας της οικονομίας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τραπεζών, στις 4 Δεκεμβρίου, ας δούμε τι κάνουν οι τράπεζες και σε τι μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε.

Η οικονομία είναι μια σημαντική για κάθε χώρα. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα ο θεσμός των τραπεζών είναι ακλόνητος. Αυτό συμβαίνει διότι ανέκαθεν ήτανε σημαντικό να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε συγκεκριμένες συναλλαγές, τις οποίες, κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, τις έχουν περισσότερο ανάγκη από τον οποιονδήποτε.  Ας δούμε λοιπόν σε τι μπορούν να μας ωφελήσουν οι τράπεζες στην καθημερινότητά μας.

Δίνουν Δάνεια

Σίγουρα τα δάνεια αποτέλεσε ένα πεδίο το οποίο δημιούργησε και την κρίση του 2008. Όμως για πολλές επιχειρήσεις και ανθρώπους το να πάρουν ένα δάνειο για να ενισχύσουν την επιχειρηματική του δραστηριότητα, να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και να χτίσουν ή να αγοράσουν ένα σπίτι είναι μια σημαντική προσφορά. Έτσι ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μεγαλώσουν και σε προσωπικό και σε επίπεδο πωλήσεων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίες για πολλούς ανθρώπους.

 Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί διάσημοι επιχειρηματίες για να ολοκληρώσουν κάποιες ενέργειες χρειάζονται να ζητήσουν ένα δάνειο από μια τράπεζα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Έλον Μασκ ο οποίος για να αγοράσει ολόκληρη την εταιρία Τουίτερ πήρε δάνεια από κάποιους τραπεζικούς οργανισμούς.

Παγκόσμια ημέρα τραπεζών: όταν τις αξιοποιούμε προς όφελός μας

Φυσικά οι τράπεζες δεν δίνουν δάνειο επειδή θέλουν να αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα αλλά επειδή έχουν κάποιο κέρδος από αυτό. Το βασικότερο κέρδος είναι η είσπραξη του τόκου η οποία υπολογίζεται ως ένα ποσοστό επί του δανείου.

Bonus tip: Τα δάνεια τον πρώτο καιρό έχουν μεγαλύτερο τόκο (κυρίως επειδή το οφειλόμενο ποσό είναι και μεγαλύτερο). Συνεπώς ένα μεγάλο ποσό το οποίο πληρώνετε στην αρχή είναι τόκος και όχι ποσό επί του δανείου.

Βοηθούν στις επενδύσεις στο χρηματιστήριο

Στην Ελλάδα το φαινόμενο χρηματιστήριο προκαλεί σε αρκετούς ανθρώπους φόβο. Όμως στην πραγματικότητα μπορεί εύκολα να αποτελέσει ένα επιπλέον εισόδημα με την αγορά μετοχών και την είσπραξη μερισμάτων από αυτές. Σε αυτήν την διαδικασία βοηθούν σημαντικά οι τράπεζες οι οποίες αναλαμβάνουν την διαμεσολάβηση και την μόνιμη αγορά μετοχών. Μάλιστα αρκετές φορές μπορούν να μας φέρουν σε άμεση επαφή με επενδυτικούς συμβούλους εξειδικευμένους σε αυτήν την δουλειά και να μας βοηθήσουν να επενδύσουμε με σωστό τρόπο μειώνοντας την πιθανή απώλεια κέρδους μας.  Επιπλέον αρκετές φορές μας παρέχουν επενδυτικές προτάσεις τις οποίες να μην είχαμε στο νου μας προωθώντας τα συμφέροντα μας μια και οι τράπεζες τις ενδιαφέρει η συνολική ικανοποίηση του πελάτη.

Παγκόσμια ημέρα τραπεζών: όταν τις αξιοποιούμε προς όφελός μας

Χρηματική ασφάλεια

Ένας από τους πρώτους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν οι τράπεζες είναι για να αποτελούν έναν φύλακα και εγγυητή στην φύλαξη χρημάτων και οικονομιών ζωής των καταθετών. Στην ουσία εμπιστευόμαστε έναν θεσμό και έναν ολόκληρο οργανισμό ο οποίος πουλά και αγοράζει χρήματα προκειμένου να διαφυλάξει τα χρήματα μας. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις είχαμε και μια μικρή πιθανότητα κέρδους από αυτήν την πράξη με κάποιο επιτόκιο το οποίοι έδιναν οι τράπεζες επί του ποσού που καταθέταμε. Πλέον τα επιτόκια έχουν καταργηθεί ή ελαχιστοποιηθεί πάρα πολύ αλλά η επιλογή του να φυλάξουμε τα χρήματα μας στην τράπεζα μέσα σε κάποιον καταθετικό λογαριασμό είναι σίγουρα καλύτερη από το να τα φυλάμε στο στρώμα μας ή να τα έχουμε σε φυσική μορφή εκτός τραπέζης.

Κινούν την οικονομία και τυπώνουν χρήματα

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας κάθε κράτους και βασικοί μοχλοί ώστε να υπάρξει επιχειρηματική ανάπτυξη. Επιπλέον όμως αρκετές φορές ο ρόλος των τραπεζών είναι θεσμικός και αυτό σημαίνει ότι επιτελούν και ένα συγκεκριμένο έργο. Αυτό του να τυπώνουν χρήματα. Στην Ευρώπη αυτήν την δουλειά την έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα η οποία μπορεί να τυπώσει αρκετά χρήματα και να ρυθμίσει την ισοτιμία του ευρώ με τα υπόλοιπα παγκόσμια νομίσματα. Η ποσότητα χρημάτων τα οποία τυπώνονται καθορίζουν την ισοτιμία και το πόσο ισχυρό είναι το νόμισμα μας σε σχέση με τα υπόλοιπα. Το συγκεκριμένο έργο φαίνεται να το επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια και το ευρώ είναι από τα ισχυρότερα νομίσματα παγκοσμίως μαζί με την Αγγλική λύρα και το αμερικανικό δολάριο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.