Παγκόσμια ημέρα ακτών: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Η 24η Οκτωβρίου έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ημέρα αφιερωμένη στις ακτές της Μεσογείου. Οι ακτές της Μεσογείου αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα όπως είναι η μόλυνση των νερών, ο κίνδυνος εξαφάνισης ειδών από την πανίδα και την χλωρίδα, η υπεραλίευση και η δραματική αστικοποίηση του παράκτιου περιβάλλοντος.

Από την άγνοια στην σοφία, λίγο διάβασμα δρόμος. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ημέρα αυτή. Θα δούμε τι πρέπει να προσέχουμε και τι τρόπο συμπεριφοράς είναι καλό να υιοθετήσουμε για να βοηθήσουμε ουσιαστικά.

Η Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια του οργανισμού AllForBlue, κολυμπάει δίπλα σε καρχαρίες, έχει απεγκλωβίσει ζώα του βυθού με τα χέρια της, και δεν αντέχει να βλέπει βρόμικο τον βυθό της θάλασσας. Μέσα από την δράση της έχει αφαιρέσει με την ομάδα της 204 τόνους σκουπιδιών από τη θάλασσα, ενώ τα σεμινάριά της έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50.000 μαθητές.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι λέει στην συνέντευξη που υπάρχει στο Blog τους.

Κατερίνα, τι αφήνουμε κυρίως πίσω μας στις παραλίες, χωρίς να το πολυσκεφτούμε;

Γόπες στην άμμο, πλαστικά ποτήρια από τους καφέδες, καλαμάκια, σακούλες, μπουκάλια αναψυκτικών και νερού, και γενικώς ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους σας…

Το τηλεοπτικό σποτ που σημάδεψε τα παιδικά μας καλοκαίρια όσο κανένα άλλο ήταν ο γλάρος που έλεγε «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Τελικά, τι πρέπει να γίνει για να μάθουμε να έχουμε καθαρές θάλασσες και ακτές;

Το πιο βασικό είναι να ενημερώνεται η νέα γενιά από το σχολείο σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, μιας και είναι η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε κι εμείς τα σεμινάρια στα σχολεία.

Από αυτά που έχεις βρει κατά καιρούς στους υποθαλάσσιους καθαρισμούς, τι σε έχει εξοργίσει περισσότερο;

Στις αρχές με εξόργιζαν όλα τα αντικείμενα που βγάζαμε, ειδικά τα πολύ ογκώδη, όπως ένα καρότσι από σούπερ μάρκετ και μηχανάκια! Πλέον δε μου κάνει τίποτα εντύπωση και αντιδρώ πολύ ψύχραιμα. Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την πραγματικότητα, να δουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη θάλασσα.

Ποιο είναι ακριβώς το έργο της AllForBlue;

Ο βασικός μας σκοπός είναι η εκπαίδευση και η βιωματική δράση. Γι’ αυτό πραγματοποιούμε σεμινάρια σε σχολεία, ομίλους, εταιρείες, οργανισμούς και πολλούς άλλους φορείς, με θέμα την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την καταπολέμηση των πλαστικών. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν δίπλωμα παρακολούθησης από διεθνή οργανισμό και στη συνέχεια ακολουθεί η βιωματική δράση. Η ομάδα μας κάνει τον υποβρύχιο καθαρισμό και οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τον παράκτιο, με απόλυτο συντονισμό και οργάνωση. Στη συνέχεια, ζυγίζονται τα σκουπίδια που βγάζουμε και γίνεται πλήρης καταγραφή σε παγκόσμια βάση δεδομένων.

Βιοδιασπώμενα καλαμάκια

Τα βιοδιασπώμενα είναι ένας μεγάλος μύθος και καλό θα είναι να ενημερώνεται ο κόσμος πριν τα χρησιμοποιήσει. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος πως τα βιοδιασπώμενα δεν αποτελούν εναλλακτική λύση, γιατί, πολύ απλά, όταν πέσουν στη θάλασσα, γίνονται χίλια κομμάτια και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αποφύγουμε. Προωθώντας τέτοιες «λύσεις», άθελά τους κάνουν περισσότερο κακό στο περιβάλλον.

Πριν αφήσεις ένα σκουπίδι σκέψου:

Αυτός είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να διαλυθούν.

Ενδεικτικά:

– το φίλτρο του τσιγάρου χρειάζεται 1 με 5 χρόνια,

– το κουτί αλουμινίου 80 με 200,

– το πλαστικό μπουκάλι 450,

– το πλαστικό ποτήρι 50,

– η πετονιά 600 και

– το γυάλινο μπουκάλι 1.000.000.

Η διατήρηση των καθαρών ακτών δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές που θα συνεχίσουν να έρχονται. Είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας και δυστυχώς αυτές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη φύση και την θάλασσα.

(Πηγή)

Το Βlog θα το βρείτε εδώ: https://allforblue.org/

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.