1 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: τι έχει αλλάξει, τι λέει η επιστήμη

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες, το AIDS έχει φτάσει πολύ κοντά στο σημείο της πλήρους αντιμετώπισής της. Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.

Η ανθρωπότητα κατά την μακραίωνη ιστορία της έχει αντιμετωπίσει αρκετές ασθένειες τις οποίες έχουμε καταφέρει και να τις εξαλείψουμε. Σήμερα, μετά από την πανδημία του Covid-19, προσπαθούμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε και να νικήσουμε παλαιότερες ασθένειες, όπως το AIDS, για την αντιμετώπιση του οποίου, η επιστήμη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα.

Τι είναι το AIDS;

Το AIDS είναι μια ασθένεια η οποία προκαλείται από έναν ιό, τον HIV. Ο συγκεκριμένοw ιός μολύνει τα δικά μας κύτταρα και κάθε φορά που «ενεργοποιείται» και παράγει τα ένζυμα του καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή του. Όσο είναι ενεργοποιημένος ο ιός, ο οργανισμός του ξενιστή είναι ευάλωτος με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει από τον ίδιο τον ιό αλλά από όλες τις άλλες ασθένειες εκτός αυτού.

Μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή και τα σωματικά υγρά τα οποία προκύπτουν από αυτό αλλά, όπως έχει αποδειχθεί, όχι με το σάλιο και το φιλί. Επίσης, μεταδίδεται με την μετάγγιση αίματος από έναν φορέα σ’ ένα άλλο άτομο, ή με μολυσμένη σύριγγα η βελόνα.

Τι δείχνουν τα στατιστικά

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας αυτήν την στιγμή 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτήν την στιγμή με AIDS εκ των οποίων οι 28,7 εκατομμύρια έχουν δεχτεί θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα τα οποία καταστέλλουν την παραγωγή των ενζύμων του ιού. Επιπλέον, οι νέες μολύνσεις είναι στο 1,5 εκατομμύριο οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στον ανεπτυγμένο κόσμο και όχι στην Αφρική και στις χώρες του τρίτου κόσμου.

1 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: τι έχει αλλάξει, τι λέει η επιστήμη

Eπειδή ο ιός έχει να κάνει με το σεξουαλικό κομμάτι, τα περισσότερα νέα κρούσματα έχουν κολλήσει την ασθένεια μέσω της σεξουαλικής επαφής και όχι μέσω μετάδοσης από μολυσμένη βελόνα ή σύριγγα. Ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος είναι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο κατά 35 φορές αν χρησιμοποιούνται ενδοφλέβια ναρκωτικά με βελόνα, 30 φορές μεγαλύτερος από το συνηθισμένο μεταξύ γυναικών που εργάζονται πάνω στην βιομηχανία του σεξ και 28 φορές μεγαλύτερος μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών και 14 φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες οι οποίες κάνουν αλλαγή φίλου.

Τα ποσοστά έχουν άμεση συσχέτιση με την χρήση προφυλάξεων κατά την σεξουαλική πράξη καθώς και την χρήση ναρκωτικών με ενδοφλέβια ένεση μια και αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Συμπέρασμα

Παρόλο που το AIDS δεν είναι πλέον μια θανατηφόρα ασθένεια, η εξάλειψή της είναι ένα ζήτημα αρκετά δύσκολο, μιας και απαιτεί ατομική ευθύνη σε μεγάλο βαθμό. Οι φορείς της ασθένειας μπορούν να ζήσουν κανονικά, κι εδώ περίτρανο παράδειγμα είναι ο Μάτζικ Τζόνσον (πρωταθλητή του NBA), ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι φορέας της ασθένειας αλλά ζει μια καθ’όλα φυσιολογική ζωή. Τα άτομα τα οποία πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια μπορούν να ζήσουν κανονικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την επίβλεψη ενός γιατρού, ενώ χάρη στα καινούρια φάρμακα μπορούν να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής τους, όχι όμως και να θεραπεύσουν την νόσο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.