Οθόνες με πεντακάθαρη εικόνα χωρίς γυαλιά

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Είτε πρόκειται για άρθρα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή tweets, οι περισσότεροι από εμάς περνούν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας στο διαδίκτυο από ότι φυσικά βιβλία. Εάν φοράτε γυαλιά, πιθανότατα τα χρειάζεστε για να κοιτάξετε σε μια οθόνη. Μπορεί μια ψηφιακή οθόνη να φροντίσει για τη διόρθωση της όρασης από μόνη της;

Πρόσφατες εξελίξεις στο λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών καθιστούν καθαρές τις εικόνες που διαφορετικά θα ήταν θολές σε άτομα με προβλήματα όρασης, όπως η μυωπία, η πρεσβυωπία και ο αστιγματισμός.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο που λειτουργεί με ένα ειδικό φύλλο πλαστικού τοποθετημένο πάνω σε μια οθόνη υπολογιστή και λογισμικό που προσαρμόζει την εικόνα στις ειδικές ανάγκες των χρηστών, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

Συνδέοντας μια συνταγή γυαλιών στο νέο λογισμικό, το σύστημα υπολογίζει τον τρόπο προβολής της εικόνας, ώστε να μην φαίνεται θολή. Βασικά, ρυθμίζοντας το φως από κάθε εικονοστοιχείο σε μια συσκευή και στη συνέχεια περνώντας το μέσα από ένα μικρό πλέγμα που συνδέεται με την οθόνη, το σύστημα εξατομικεύει την εικόνα, ώστε να είναι κρυστάλλινη.

Προβλέπουν ακόμη και τη δυνατότητα προσαρμογής για πολλούς θεατές, έτσι ώστε η γιαγιά και ο εγγονός να μπορούν να παρακολουθούν την ίδια οθόνη παρά τις εντελώς διαφορετικές συνταγές. Αλλά το πρώτο μέρος όπου θα υιοθετηθεί αυτή η τεχνολογία είναι ο χώρος εργασίας, αφού μεγάλο ποσοστό εργαζομένων χρειάζεται διορθωτικούς φακούς και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι η κύρια αιτία παραπόνων στην εργασία.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς θα χρησιμοποιούσαν αυτόν τον τύπο απεικόνισης μόνο και μόνο για να αποφύγουν την ταλαιπωρία του να φοράνε γυαλιά ή φακούς επαφής (ή τους πιθανούς κινδύνους της χειρουργικής με λέιζερ), για κάποιους θα μπορούσε να είναι η μόνη επιλογή να δούνε καθαρά. Υπάρχουν μερικά οπτικά ελαττώματα που δεν μπορούν να διορθωθούν με γυαλιά. Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα προβλήματα δεν έχουν πολλές επιλογές. Για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν αυτά τα πιο ασυνήθιστα ελαττώματα των ματιών, οι νέες οθόνες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αλλάξουν τη ζωή τους.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.