Έχεις βγει ποτέ με κάποιον, αλλά μόλις η οικειότητα αρχίσει να γίνεται πιο έντονη, εσύ να αρχίσεις να αισθάνεσαι άβολα …
Όταν ο/η σύντροφός σου φοβάται να δοθεί ολοκληρωτικά στη σχέση και προτιμά να απομακρυνθεί…
Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τον έρωτα κι έτσι παίρνουν αποφάσεις που πληγώνουν ή –χειρότερα- απομακρύνονται σιωπηλά. Αυτοί είναι οι λόγοι που επιλέγουν μην δοθούν ολοκληρωτικά σε μία σχέση.
Η συναισθηματική οικειότητα είναι μια από τις πιο υπέροχες εμπειρίες που μπορούμε να βιώσουμε. Τίποτα άλλο δεν πλησιάζει πραγματικά την εμπειρία του να μοιραζόμαστε τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά μας με κάποιο άλλο άτομο, να γνωρίζει τα πάντα για εμάς και να μας καταλαβαίνει, να μοιραζόμαστε μαζί του την αγάπη, το πάθος, το γέλιο και την ευτυχία. Μια σχέση που γεμίζει τις ψυχές μας και αφαιρεί τη μοναξιά μας…
Φόβος να μην πληγωθούν
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να αισθανθούν αυτή την οικειότητα, αλλά και να ερωτευτούν και να δοθούν ολοκληρωτικά. Δεν είναι στην πραγματικότητα η ίδια η οικειότητα που φοβούνται. Εάν μπορούσαμε να εγγυηθούμε ότι αυτό το συναίσθημα θα συνέχιζε να είναι μια θετική εμπειρία, δεν θα την φοβόντουσαν. Αυτό που φοβούνται είναι το ενδεχόμενο να πληγωθούν ως αποτέλεσμα του έρωτά τους μαζί μας.
Τα πράγματα που κρύβονται πίσω από τον φόβο του να δοθεί κάποιος ολοκληρωτικά σε μια σχέση είναι δύο:
- Ο φόβος της απόρριψης ή του να σε χάσει από τη ζωή του.
- Ο φόβος της καταπίεσης και του ελέγχου.
Επειδή πολλοί και πολλές από εμάς έχουμε μάθει να αντιδρούμε στις συγκρούσεις με διάφορες ελεγκτικές συμπεριφορές – από θυμό και επίρριψη ευθυνών, μέχρι κλάματα και ξεσπάσματα – υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε στον άλλον συναισθήματα όπως απόρριψη και καταπίεση.
Διαβάστε επίσης:Φόβος της οικειότητας: Μηχανισμός άμυνας ή καταστροφής των σχέσεων;
Όταν οι φόβοι της απόρριψης και η σύγχυση γίνονται πολύ μεγάλοι, ο άλλος/η μπορεί να αποφασίσει ότι είναι πολύ οδυνηρό να βρίσκεται σε μια σχέση. Τι γίνεται τότε; Είτε φεύγει εντελώς από κοντά σου είτε αποφεύγει να δοθεί ολοκληρωτικά, με τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα σε χάσει από τη ζωή του και θα πληγωθεί.
Φυσικό αποτέλεσμα η εκούσια μοναξιά
Ωστόσο, η αποφυγή της οικειότητας και της ευαλωτότητας οδηγεί σε μοναξιά και έλλειψη συναισθηματικής και πνευματικής ανάπτυξης. Οι σχέσεις μάς προσφέρουν την πιο ισχυρή «αρένα» για προσωπική ανάπτυξη, αρκεί να αποδεχτούμε αυτήν την πρόκληση.
Το μυστικό βρίσκεται στη συζήτηση
Εξήγησέ του ότι δεν έχεις πρόθεση να «εισβάλλεις» στη ζωή του, να τον πνίγεις ή να τον ελέγχεις, αλλά είναι μέρος κάθε σχέσης να ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλον, να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας, να υπάρχει εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και κατανόηση.
Πολλοί άνθρωποι, επίσης, φοβούμενοι μήπως χάσουν το αγόρι ή το κορίτσι με το οποίο είναι ερωτευμένοι, απομακρύνονται από τα συναισθήματά τους αλλά και από τον άλλο άνθρωπο σιγά-σιγά. Αν μάθαιναν να ορίζουν την αξία τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους, ο φόβος θα εξαφανιζόταν. Όμως υπάρχουν και οι δειλοί σε αυτή τη ζωή, δυστυχώς…
Όταν εκτιμάς βαθιά τον εαυτό σου, δεν παίρνεις την απόρριψη προσωπικά, ούτε αντιδράς σε αυτήν. Όταν εκτιμάς τον εαυτό σου, δεν παραιτείσαι από μια σχέση που σε κάνει ευτυχισμένο απλά και μόνο επειδή φοβάσαι να το ζήσεις, να ρισκάρεις ή να πάρεις μεγάλες αποφάσεις. Όταν εκτιμάς τον εαυτό σου, δεν προτιμάς να χάσεις τον άνθρωπό σου από φόβο και ανασφάλεια ότι κάποτε θα σε αφήσει. Τα παίζεις όλα για όλα και όπου βγει…