Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το κοινό κρυολόγημα το οποίο είναι μια ήπια λοίμωξη, με τη γρίπη. Πρόκειται όμως για διαφορετικούς ιούς. …
Όταν η γρίπη μας χτυπά την πόρτα
Η… εποχή της γρίπης έφτασε και τα πρώτα σημάδια είναι εμφανή σε εσάς με πόνο στο κεφάλι, αγκύλωμα στο λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή, φτέρνισμα. Εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα είναι προφανές πως η υγεία σας δεν είναι και στα καλύτερά της. Αν θέλετε λοιπόν να θωρακίσετε τον οργανισμό σας απέναντι στην γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, δεν έχετε παρά να προσθέσετε τις παρακάτω τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιό σας.
Σκόρδο: Από τα πιο δυνατά διατροφικά μας όπλα, το σκόρδο περιέχει αλισίνη, ένα συστατικό που διαθέτει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα σκόρδου πέρασαν λιγότερα κρυολογήματα.
Βοδινό/μοσχαρίσιο κρέας: αποτελεί καλή πηγή ψευδαργύρου, που είναι σημαντικός για την ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία υπερασπίζονται τον οργανισμό σας σε καταστάσεις ιώσεων. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, μέταλλο που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Κουρκουμάς: Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες. Αν το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή θα σας βοηθήσει να «ανακουφίσετε» το σώμα σας από τις ιώσεις.
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το σέσκουλο και η ρόκα είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C – «μαχητή» κατά του κρυολογήματος.
Σολομός: O σολομός περιέχει βιταμίνη D, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο στην απόκρουση της επίθεσης του κρυολογήματος και της γρίπης. Η εμφάνισηλιγότερων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σε άτομα με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D σε σχέση με εκείνα που εμφάνιζαν ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο από έρευνες.
Κοτόσουπα: Αυτό το παλιό ελιξίριο της σούπας συνδυάζει πολλά συστατικά τα οποία επιταχύνουν την ανάρρωση. O ζεστός ζωμός της κοτόσουπας όχι μόνο καταπραΰνει το λαιμό σας, αλλά σας βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Το κρεμμύδι περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες και συστήνεται η κατανάλωση μιας μερίδας ωμών κρεμμυδιών κάθε λίγες ώρες μέσα στην ημέρα.
Το γαρίφαλο και η κανέλα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βελτιώνουν την ανοσοποιητική λειτουργία. Προτείνεται η κατανάλωση μιας κουταλιάς του γλυκού μπαχαρικών καθημερινά για την πρόληψη από τον ιό της γρίπης.
Τζίντζερ: Το εκχύλισμα από τζίντζερ (πιπερόριζα), χρησιμοποιείται κατά κόρον για την αντιμετώπιση τουέντονου βήχα, αλλά και ως αντιπυρετικό. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα τσάι από τζίντζερ. Σε μία κούπα καυτό νερό προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τζίντζερ σε σκόνη (ή τριμμένο) και αφήστε το για πέντε με δέκα λεπτά. Ανακατέψτε καλά ή σουρώστε και καταναλώστε το καυτό.
Άλλες τροφές – ασπίδες: Τα εσπεριδοειδή δεν είναι οι μόνες τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Δοκιμάστε να εντάξετε στην διατροφή σας μεταξύ άλλων το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το μάνγκο, τις πιπεριές (ανεξαρτήτως χρώματος), τα μούρα, τα βατόμουρα, τις φράουλες, τα ακτινίδια και το σπανάκι.
Οι παραπάνω τροφές αποτελούν βασικά συνδετικά στοιχεία, κατάλληλα για τη δόμηση μίας ισχυρής πρώτης γραμμής άμυνας εναντίον της γρίπης. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται επίσης να δώσετε προσοχή στη διατροφή σας συνολικά. Μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και σας βοηθά να αναρρώσετε γρηγορότερα στην περίπτωση που αρρωστήσετε από τον ιό της γρίπης.