Ορός αλήθειας: Είναι ευεργετικό το πρωινό γεύμα;
Το πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να έχει διαφορετικό νόημα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους είναι λίγα δημητριακά, για άλλους περιλαμβάνει μια μεγάλη ομελέτα και ένα φλιτζάνι καφέ. Το ζήτημα που όλους μας απασχολεί είναι ένα. Πώς αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν πραγματικά την απώλεια βάρους, τα επίπεδα ενέργειας και την όρεξη όλη την ημέρα; Σπάσαμε τον κώδικα πρωινού, και εντοπίσαμε τις πιο πρόσφατες έρευνες.
Μύθος 1: Το πρωινό είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους.
Πραγματικότητα: Το πρωινό γεύμα δεν έχει άμεση επίδραση στην απώλεια κιλών. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, δεν έχει σημασία αν καταβροχθίσουν ένα πρωινό πιάτο μετά το ξύπνημα ή αν θα το προσπεράσουν.
Σε έρευνα που συμμετείχαν 300 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (αλλά κατά τα άλλα υγιή), ηλικίας από 20 έως 65 ετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν το πρωί δεν έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που παρέλειπαν το πρωινό σνακ.
Σύμφωνα με την Emily Dhurandhar, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τονίζει ότι ειδικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν. Οπότε αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο ή τον γιατρό σας για να καθορίσει το καλύτερο σχέδιο δράσης σας.
Μύθος 2: Το πρωινό γεύμα δεν συνδέεται απαραίτητα με αύξηση ενέργειας.
Πραγματικότητα: Τα τρόφιμα αυξάνουν την ενέργειά σας. Πράγματι, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν πρωινό είχαν υψηλή ενέργεια στην καθημερινή φυσική δραστηριότητα σε μια περίοδο έξι εβδομάδων, σε σύγκριση με εκείνους που νήστευαν μέχρι το μεσημέρι.
Πιο ειδικά, η ομάδα εντόπισε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο πρωινό των ατόμων, τα οποία δίνουν σήματα στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ σας βοηθάει να υποστηρίξετε έναν δραστήριο τρόπο ζωής.
Μύθος 3: Το πρωινό σας βοηθάει να τρώτε λιγότερες ποσότητες στο μεσημεριανό.
Πραγματικότητα: Δεν αποτελεί εγγυημένη τακτική για να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων το μεσημέρι. Βέβαια, το φαγητό το πρωί απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο και μπορεί επίσης να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης όλη την ημέρα.
Μια νέα μελέτη που μόλις κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι διαπίστωσε ότι το πρωινό, ιδιαίτερα πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόθο για υπερκατανάλωση τροφής στη διάρκεια της ημέρας.
Αν κάποιος έχει φάει τρία γεύματα σε μια δεδομένη ημέρα και εξακολουθεί να μασουλάει το βράδυ, συνήθως οφείλεται σε άλλους λόγους εκτός από την πείνα, όπως πλήξη, άγχος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το πρωινό θα εξορκίσει τις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο. Η προαναφερθείσα μελέτη διαπίστωσε ότι το πρωινό δεν καταστέλλει τη θερμιδική πρόσληψη αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης το απόγευμα και το βράδυ.
Τα οφέλη: Περισσότερα μεταβλητά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να δείξουν μια φτωχότερη διατροφή ή έναν πιο ασταθή μεταβολισμό. Και η χρόνια φλεγμονή από την υπερβολική έκθεση του σώματος στη γλυκόζη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως είναι ο διαβήτης ή η καρδιαγγειακή ασθένεια.
Έτσι, ενώ το πρωινό δεν θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τις θερμίδες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσου.
Μύθος 5: Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.
Πραγματικότητα: Το πιο σημαντικό είναι τι τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με την ανωτέρω πρόσφατη έρευνα η απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις πρωινές συνήθειες. Είναι ο συνολικός αριθμός [των θερμίδων] που έχει σημασία, αν τα διαιρέσουμε σε δύο γεύματα ή έξι. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη πρωινών γευμάτων μπορεί να προωθήσουν μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.
Για παράδειγμα, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι ή αυγά είναι απαραίτητα για το πρωινό σας. Εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι επιλέξτε μπανάνα ή ολικής αλέσεως ψωμί με φυστικοβούτυρο ή μέλι.