Ορμονικές διαταραχές και διατροφή

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη

Ορμονικές διαταραχές και διατροφήΤί συμβαίνει όταν οι ορμόνες μας δεν λειτουργούν σωστά κι όταν δεν συνεργάζονται μεταξύ τους όπως πρέπει; Ποιά είναι κάποια πιθανά συμπτώματα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη σωστή λειτουργία των ορμονών εντελώς φυσικά με τη διατροφή μας;

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες του οργανισμού μας που παράγονται μέσα στους αδένες. Λειτουργούν συλλογικά μέσα στον οργανισμό κι έχουν πολλαπλούς ρόλους. Μπορεί να τις κατηγορούμε για αρνητικά συμπτώματα όπως ακμή και υπερτριχοφυϊα, αλλά είναι γεγονός και αποδεδειγμένο ότι οι ορμόνες μας προστατεύουν από πολύ σοβαρές νόσους. Οι πιο σημαντικές για εμάς τις γυναίκες είναι: τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η θυρεοειδοτρόπος και η τεστοστερόνη.

Οι συνθετικές ορμόνες που χορηγούνται από τους περισσότερους γιατρούς για την αντιμετώπιση των σχετικών διαταραχών και των επιπτώσεών τους, είναι πολύ αποτελεσματικές και σχετικά ασφαλείς για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το αρνητικό είναι ότι συνήθως συνοδεύονται κι από ανεπιθύμητες παρενέργειες και αντιμετωπίζονται με δισταγμό και φόβο από την πλειοψηφία των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι βιομιμητικές ορμόνες που είναι ακριβές αντίγραφο εκείνων που παράγει ο οργανισμός μας αλλά με φυτική προέλευση. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς αλλά όχι τόσο αποτελεσματικές όσο οι συνθετικές. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το γυναικολόγο της, να της προτείνει τις πιθανές λύσεις και θεραπείες και να παίρνουν από κοινού μια απόφαση για τη σωστή αντιμετώπιση της διαταραχής και του προβλήματος που έχει προκληθεί. Η διατροφή μας όμως παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισορροπία και σωστή λειτουργία των ορμονών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ορμονικές διαταραχές και διατροφήΤα οιστρογόνα που παράγονται μέσα στις ωοθήκες παρουσιάζουν αυξομειώσεις ανάλογα με την ηλικία και την αναπαραγωγική περίοδο της γυναίκας. Ευθύνονται και για την ωραία κι απαλή υφή του δέρματός μας. Τα οιστρογόνα μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα κι από την κατάθλιψη. Ενισχύουν επίσης το τοίχωμα της μήτρας και του κόλπου, διεγείρουν τους ιστούς του μαστού και παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση των οστών. Η έλλειψή τους συνδέεται με κύστες στο στήθος και κολπική ξηρότητα. Η διατροφή, συνδυαστικά πάντα με τη θεραπεία που έχετε επιλέξει με το γιατρό σας, έρχεται να βοηθήσει και να ενισχύσει τα αποτελέσματα της θεραπείας. Για την αποφυγή κύστεων στο μαστό προτείνεται μια διατροφή φτωχή σε κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και αποκλείονται ο καφές και το αλκοόλ. Αντιθέτως το άπαχο κρέας και τα ψάρια λειτουργούν πολύ ευεργετικά. Για την ξηρότητα του κόλπου συστήνονται: κριθάρι, σησάμι, κανέλα, σίκαλη, ξηρό κρεμμύδι, άνηθος, φασκόμηλο και μάραθος, καθώς δρουν ως φυσικές ορμόνες. Φυσικά η διατροφή πρέπει να είναι συγκεκριμένη για κάθε περίσταση και ανάλογη με το αν υπάρχουν μειωμένα ή αυξημένα οιστρογόνα στον οργανισμό.
  • Η προγεστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και την προστασία της εγκυμοσύνης καθώς προετοιμάζει κι ενισχύει το ενδομήτριο.
  • Η τεστοστερόνη, που παράγεται κι αυτή στις ωοθήκες, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της σεξουαλικής επιθυμίας, την ενεργητικότητα, και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Η έλλειψη της τελευταίας προκαλεί χαμηλή λίμπιντο και η κατανάλωση τροφών όπως στρείδια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ακτινίδιο και σπανάκι βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης συνίσταται κι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού γιατί βοηθά στην ενυδάτωση.

Ορμονικές διαταραχές και διατροφήΗ ανισορροπία οιστρογόνων, προσγεστερόνης και τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει ανάμεσα σε άλλα: Ημικρανίες/πονοκέφαλους, αύξηση βάρους, κατακράτηση υγρών, πρήξιμο της κοιλιάς, κόπωση, κυτταρίτιδα, διαταραχές περιόδου και κατάθλιψη.

Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και της κατάθλιψης αποφύγετε το κρασί, τη μπανάνα, τη σοκολάτα και τα κίτρινα τυριά. Για την κόπωση προτιμήστε σούσι αλλά κι άλλα θαλασσινά καθώς είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Αποφύγετε πάλι τον καφέ ή το τσάι.

  • Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Η έλλειψή της συνδέεται άμεσα πια με προσθήκη βάρους αλλά και υπογονιμότητα. Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ακτινίδιο, η γλυκοπατάτα, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και το άπαχο κρέας.

Ο ρόλος της διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντικός και κάποιες φορές αποτελεί και τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση του ορμονικού προβλήματος. Ας συμβουλευόμαστε επιστήμονες και ειδικούς που μπορούν να μας καθοδηγήσουν για να αντιμετωπίσουμε τις ορμονικές διαταραχές μας όσο πιο φυσικά γίνεται, αποφεύγοντας την χρήση χημικών σκευασμάτων.

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη,

Influence:

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας έχει εξελίξει και το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική και τις καλλιτεχνικές χειροποίητες δημιουργίες…