Οργανώστε τη βιβλιοθήκη σας ως βιβλιοθηκονόμοι!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Οργανώστε τη βιβλιοθήκη σας ως βιβλιοθηκονόμοι!Με το πέρασμα των χρόνων συσσωρεύονται πολλά βιβλία στο σπίτι μας. Σχολείο, Πανεπιστήμιο, αλλαγή ενδιαφερόντων, χόμπι, διακοπές, εργασίες και δώρα είναι οι πηγές που συντελούν στη ραγδαία αύξησή τους. Πολλές φορές μάλιστα τα βλέπουμε να αναπαύονται στα ράφια, στο κομοδίνο, στον πάγκο της κουζίνας, στην ντουλάπα… Και η βιβλιοθήκη τείνει να μείνει άδεια, ενώ το σπίτι βομβαρδισμένο! Παρόλο που προσπαθεί κανείς να ελέγξει την εισβολή τους, αποδεικνύεται τελικά δύσκολο έργο το ζήτημα της οργάνωσής τους. Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε τάξη στην αταξία που επικρατεί; Ανακατατάξτε λοιπόν τα βιβλία σας για μια «κιμπάρικη» βιβλιοθήκη ως επαγγελματίες!

1. Τι μένει και τι φεύγει;

  • Πρώτα κάντε μία έρευνα στα βιβλία σας και έπειτα αποφασίστε ποια θέλετε να κρατήσετε.
  • Μια γρήγορη ματιά, μπορεί να είναι χρήσιμη για να δείτε τις κατηγορίες των βιβλίων που έχετε.
  • Χωρίστε τα σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτά που δεν έχετε διαβάσει, σε αυτά που έχετε κοιτάξει για λίγο και σε αυτά που λατρεύετε. Έτσι λοιπόν, τα βιβλία που δεν έχουν συναισθηματική αξία για εσάς, μπορείτε να τα χαρίσετε σε κάποιον φίλο σας ή να τα κάνετε δωρεά.

2. Πού πρέπει να ζήσουν;

Τα βιβλία καταστρέφονται εύκολα. Το νερό και η υγρασία μπορεί γρήγορα να καταστρέψουν τη βιβλιοθήκη σας. Γι’ αυτό λοιπόν εξετάστε τη θέση τους προσεκτικά. Θέσεις όπως στο πάτωμα, κοντά σε σωλήνες, κλιματιστικά και θερμαντικά σώματα αποφεύγονται διά ροπάλου, αν θέλετε να αντισταθούν στη φθορά του χρόνου.

3. Πώς μπορείτε να οργανώσετε τα βιβλία σας;

Τώρα αυτό το βήμα είναι φυσικά και το πιο περίπλοκο. Δημιουργήστε ένα σύστημα που έχει νόημα για εσάς και ακολουθήστε το. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα οργανώσετε κατά θέμα/αντικείμενο: σχεδιαστικά βιβλία, βιβλία φιλοσοφίας, βιβλία τέχνης, βιβλία λογοτεχνίας κλπ. Η΄ οργανώστε τα με βάση το μέγεθος, τη γλώσσα, το ύφος, το χρώμα (μια πανέμορφη, αλλά ίσως όχι τόσο πρακτική προσέγγιση), την καταγωγή κλπ. Πάντως, διαφορετικά κριτήρια θέτουν διαφορετικοί άνθρωποι. Έτσι λοιπόν θέστε το δικό σας κριτήριο αρκεί να το θυμάστε και να σας διευκολύνει.

Οργανώστε τη βιβλιοθήκη σας ως βιβλιοθηκονόμοι!Προγράμματα καταλογογράφησης και ιστοσελίδες

Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναζητήσει διάφορα προγράμματα ή έχουν καταφύγει σε διάφορες ιστοσελίδες για να οργανώσουν τις προσωπικές βιβλιοθήκες τους. Μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα. Εσείς πρέπει να κάνετε μία μικρή έρευνα, ώστε να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει. Παρακάτω ακολουθούν δύο ιστοσελίδες με προγράμματα καταλογογράφησης.

Library Thing

Με περισσότερο από ένα εκατομμύριο μέλη, ο ιστότοπος library thing στοχεύει στην καταλογογράφηση βιβλίων, αλλά συγχρόνως λειτουργεί και ως ένα εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης. Σας επιτρέπει να οργανώσετε και να μοιραστείτε την προσωπική σας βιβλιοθήκη, ενώ διαθέτει τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα μέλη. Εκεί μπορείτε να προτείνετε αγαπημένα βιβλία.

Ο ιστότοπος αυτός συνδέεται με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το Amazon και εκατοντάδες βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Τιμή: Δωρεάν για τα πρώτα 200 βιβλία. Μετά η συνδρομή ανέρχεται στα $10 το έτος ή $25 για πάντα.

Delicious Library 3

Μια εφαρμογή καταλογογράφησης για Mac η οποία επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται όχι μόνο την προσωπική τους βιβλιοθήκη, αλλά και τις συλλογές τους από ταινίες ή CD. Μπορείτε να εισάγεται χειροκίνητα τα βιβλία σας με την πληκτρολόγηση του ISBN ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα για να σαρώσετε το barcode. Αυτόματα κατεβάζει την εικόνα και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

Τιμή: $35

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…