Ονειροπόληση – Η περιπλάνηση του μυαλού μας
Ωστόσο οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Χάρβαρντ που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς, μαρτυρούν πως πάνω από το 75% των ατόμων που εργάζονται κυρίως σε δουλειές χωρίς πνευματικές απαιτήσεις, χρησιμοποιούν την ονειροπόληση για να αντιμετωπίσουν την ρουτίνα και ότι το 50% του χρόνου των ανθρώπων ξοδεύεται σε σκέψεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με την παρούσα στιγμή.
Η ονειροπόληση είναι «η άσκοπη περιπλάνηση της φαντασίας και η βίωση στιγμών με τη φαντασία ονειρικών καταστάσεων».
Από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα οι ονειροπόλοι απέκτησαν τους πρώτους οπαδούς τους, εντός της επιστημονικής κοινότητας, με κατεξοχήν εκπρόσωπό τους τον καθηγητή Ψυχολογίας Τζέρομ Σίνγκε. Λίγο αργότερα, στο βιβλίο τους ‘’Η θετική πλευρά της σκοτεινής πλευράς’’ δύο επιστήμονες, ο Τοντ Κάσνταν και ο Ρόμπερτ Μπίσγουος-Ντίνερ, υπογράμμισαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι δυνατόν να παραμείνει σε μία κατάσταση μόνιμης συνειδητότητας και πως ονειροπόληση είναι η πηγή της δημιουργικότητάς του.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η νοητική περιπλάνηση είναι απαραίτητο στάδιο τόσο της μάθησης, όσο και της δημιουργίας αναμνήσεων. Ο καθηγητής Σκοττ Βαρρυ, διευθυντής του Ινστιτούτου Φαντασίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ήρθε να ενισχύσει τις παραπάνω πεποιθήσεις, υποστηρίζοντας πως η ονειροπόληση δεν είναι απλά χάσιμο χρόνου, καθώς τα οφέλη της ζωής μας είναι απτά αν τα δούμε υπό το πρίσμα των στόχων και των επιδιώξεων που έχουν πραγματικά σημασία για εμάς.
Η ονειροπόληση είναι παρ’ όλα αυτά μία κατάσταση που οι άνθρωποι πρέπει να την βιώνουν με μέτρο. Η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Γκαμπριέλ Ότινγκεν λέει πως λίγη ονειροπόληση είναι καλή και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε, αλλά μονάχα όταν δεν χανόμαστε μέσα σε αυτήν. Αν συμβαίνει αυτό, τότε η ενέργειά μας πέφτει και ασυνείδητα θέτουμε στον εαυτό μας το εξής ερώτημα: γιατί να τρέχω να αντιμετωπίσω όλες τις δυσκολίες, όταν μπορώ να νιώθω χαρούμενος μέσα στο όνειρο;
Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σταματάνε να ονειρεύονται και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν πως τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η ονειροπόληση μόνο θετικά μπορεί να έχει για το μυαλό και τη ζωή των ανθρώπων. Γι’ αυτό, ζήστε στα όνειρά σας!!