Ομαδική δουλειά: Τι να προσέξετε στο γραφείο!
«Δυο μυαλά σκέφτονται καλύτερα από ένα»… ακόμα και επαγγελματικά, αφού ο καθένας μας χρειάζεται μια δεύτερη γνώμη πριν προχωρήσει ένα project. Μπορεί ένας υπάλληλος να εργάζεται αποκλειστικά στο γραφείο του, αλλά κάποια στιγμή θα κληθεί να δουλέψει ομαδικά ή ίσως βρεθεί σε ένα brain storming μιας συνάντησης. Εκεί δεν υπάρχουν πολυτέλειες, δεν υπάρχουν θέσεις… αλλά μόνο η αλληλοσυμπλήρωση και ο κοινός στόχος! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μην πέσετε στις «παγίδες» της ομαδικής δουλειάς.
Βάζουμε μπροστά την ομάδα και όχι το «εγώ» μας
Σε μια ομάδα, τα προσωπικά συμφέροντα κάθονται στο πίσω κάθισμα! Ποτέ δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ιδιωτική ζωή με τα επαγγελματικά, γιατί μάλλον θα μας γυρίσει «μπούμερανγκ». Είμαστε κομμάτι της ομάδας, οπότε αντί να υποτιμάμε κάποιο μέλος, πρέπει να ακούμε κάθε άποψη, χωρίς να προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις ιδέες μας.
Θέτουμε κοινούς στόχους σαν ομάδα
Μια ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει, εάν δεν έχει κοινούς στόχους. Σίγουρα, θα διαθέτει άτομα με διαφορετικούς χαρακτήρες ή ταλέντα… αλλά όλοι πρέπει να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνούμε με τα πάντα, αφού μια αντίθετη άποψη μπορεί να οδηγήσει προς την εξέλιξη.
Συζητάμε πριν γίνει η ιδέα… πράξη!
Πριν από την εφαρμογή μιας νέας ιδέας, θα πρέπει να το συζητήσουμε με κάθε μέλος της ομάδας, είτε μέσα από μια συνάντηση, είτε μέσω μιας ανοικτής διαδικτυακής πλατφόρμας. Προσοχή! Η συζητήσεις με τον καθένα ξεχωριστά μπορεί να διαλύσουν μια ομάδα ή να μας συκοφαντήσουν μέσα στο γραφείο.
Αποφεύγουμε την κριτική και την ειρωνεία
Ας μείνουμε μακριά από την κριτική ή τους εμπαιγμούς με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Αντίθετα, ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, κερδίζοντας τη θέση του «καλού παίκτη». Μπορούμε να «σπάσουμε» τον πάγο μέσα από το χιούμορ ή ακόμα και αν έχουμε αντίθετη γνώμη με κάποιον… να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και ευγένεια!
Κρατάμε «καθαρή» τη διαφάνεια του γραφείου
Η επικοινωνία οδηγεί στη διαφάνεια, μόνο, όμως, όταν αυτή είναι πεντακάθαρη και ακριβής.Η σωστή επικοινωνία καταργεί τις παρεξηγήσεις και τις συγχύσεις, με αποτέλεσμα τα μέλη της να μην σπαταλούν άσκοπα ενέργεια και χρόνο. Ας κινηθούμε με σκοπό τη διαφάνεια και δεν θα χάσουμε στο τέλος.
Ενθαρρύνουμε τα μέλη της ομάδας… για το καλύτερο!
Ο επικεφαλής της ομάδας πρέπει να ενθαρρύνει τους άλλους, ώστε να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ο «ηγέτης» κάθε ομάδας πρέπει να είναι υπεύθυνος, να εμπνέει εμπιστοσύνη και να δίνει συμβουλές, όταν και όπου πρέπει. Πάντως, η υποστήριξη του πρέπει να γίνεται με αντικειμενικότητα και όχι με βάση τις φιλίες έξω από το γραφείο.
Περνάμε αρκετό χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη
Αν αναζητάμε μια δυνατή ομάδα, πρέπει να γνωρίσουμε καλά τα μέλη της ομάδας, να βγούμε έξω για μεσημεριανό γεύμα ή να πάμε για ένα ποτό μετά το γραφείο. Όταν βελτιώνονται οι σχέσεις ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, ενισχύεται ο δεσμός μέσα στην ομάδα. Άλλωστε, όσο υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, τόσο πιο καλή θα είναι η απόδοση της ομάδας.
Αποφεύγουμε τις συγκρούσεις εντός ομάδας
Μέσα σε μια ομάδα πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις για ασήμαντα ζητήματα. Στόχος μας είναι να προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχει προκύψει ένα κρίσιμο ζήτημα, ας το αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα, ώστε να μη ραγίσει το γυαλί στις σχέσεις της ομάδας.
Αναγνωρίζουμε την «καλή» δουλειά
Η αξιέπαινη δουλειά μέσα στην ομάδα πρέπει να αναγνωρίζεται! Η απόδοση κάθε μέλους πρέπει να αξιολογείται εγκαίρως και να ανταμείβεται κατάλληλα, ώστε να δίνονται κίνητρα και στους υπόλοιπους. Πρέπει να αναγνωρίζουμε το πιο εφευρετικό ή πιο ταλαντούχο άτομο της ομάδας και να προχωράμε ενωμένοι χωρίς ανταγωνισμό.