Ελαιόλαδο: απαραίτητο στη διατροφή μας

Συντάκτης: Λευτέρης Σφυρής

Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής και παράγοντας μακροζωίας λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Είναι το έλαιο των καρπών της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν δηλαδή έχουν χρώμα πράσινο-βιολετί. Τότε η ποιότητα του λαδιού τους είναι πολύ καλύτερη από αυτήν του λαδιού που εξάγεται από τους τελείως ώριμους καρπούς.

Ελαιόλαδο και Υγεία

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου προσδιορίζονται στην χημική σύσταση του. Το ελαιόλαδο αποτελείται από ελαϊκό οξύ, λινελαϊκό οξύ, παλμητικό και στεατικό οξύ και από φυτοστερόλες σε πολύ μικρό ποσοστό. Από τα στοιχεία αυτά, μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει το λινελαϊκό οξύ, η έλλειψη του οποίου οδηγεί σε σειρά βλαβών, όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης και διαταραχές του μεταβολισμού.

Η περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αγγίζει το 60-80%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλα έλαια, όπως το σπορέλαιο. Έχει αποδειχθεί δε ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο γιατί ελαττώνουν τη συγκέντρωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας LDL (“κακή χοληστερίνη”), και ταυτόχρονα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL (δηλαδή της “καλής χοληστερίνης”) η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρωση.

Επίσης το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α,D,K και ειδικά Ε οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από κάποια είδη καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου και μαστού) καθώς επίσης και από την οστεοπόρωση. Οι βιταμίνες αυτές καθώς και οι πολύτιμες πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, ανευρίσκονται μόνο στα παρθένα ελαιόλαδα. Το ελαιόλαδο εκτός των άλλων, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης:

  • καθυστερεί τη γήρανση των κυττάρων
  • διευκολύνει την πέψη
  • βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου
  • βελτιώνει την υγεία του δέρματος μας.

Το ελαιόλαδο είναι προτιμότερο να τρώγεται ωμό έτσι ώστε ο οργανισμός να απορροφά όλες τις θρεπτικές του ουσίες. Ακόμα όμως και στο τηγάνισμα, το ελαιόλαδο θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο, μια και είναι το πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην οξείδωση.

Συντάκτης: Λευτέρης Σφυρής,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.