Όλα όσα πρέπει να μάθεις για τα κονδυλώματα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Όλα όσα πρέπει να μάθεις για τα κονδυλώματαΤα κονδυλώματα είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα μολυνθεί με τον ιό HPV, ο ιός που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μάλιστα, οι γυναίκες διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν κονδυλώματα.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα κονδυλώματα επηρεάζουν τους υγρούς ιστούς της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα μπορεί να μοιάζουν με κουνουπίδι. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κονδυλώματα είναι πολύ μικρά για να είναι ορατά. Ορισμένα στελέχη του ιού HPV των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Τα εμβόλια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένα στελέχη του ιού HPV των γεννητικών οργάνων.

Συμπτώματα

Στις γυναίκες τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να αναπτυχθούν στο αιδοίο, στα τοιχώματα του κόλπου, στην περιοχή μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, στον πρωκτό και στον τράχηλο. Τα κονδυλώματα μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στο στόμα ή στον λαιμό ενός ατόμου που είχε στοματική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

  • Μικρή σάρκα χρώματος γκρι ή οιδήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • Πολλά κονδυλώματα κοντά μεταξύ τους σε σχήμα κουνουπιδιού.
  • Κνησμός ή δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • Αιμορραγία κατά τη συνουσία.
  • Συχνά, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι τόσο μικρά και επίπεδα, ώστε να μην γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι.

Αίτια

Οι ιοί ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλούν κονδυλώματα. Υπάρχουν περισσότερα από 40 διαφορετικά στελέχη του ιού HPV που επηρεάζουν ειδικά την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνει τον HPV των γεννητικών οργάνων και ποτέ δεν αναπτύσσονται συμπτώματα της λοίμωξης.

Όλα όσα πρέπει να μάθεις για τα κονδυλώματαΠαράγοντες κινδύνου

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα μολυνθεί από τον ιό HPV των γεννητικών οργάνων κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο είναι:

  • Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με πολλούς εταίρους.
  • Άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
  • Το σεξ με κάποιον που αγνοείτε τη σεξουαλική του ιστορία.
  • Η έναρξη σεξουαλικής ζωής σε νεαρή ηλικία.

Επιπλοκές

Καρκίνος. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι στενά συνδεδεμένος με μόλυνση από τον ιό HPV. Ορισμένοι τύποι του HPV συνδέονται επίσης με τον καρκίνο του αιδοίου, τον καρκίνο του πρωκτού, τον καρκίνο του πέους και τον καρκίνο του στόματος και του λαιμού. Βέβαια, τα κονδυλώματα δεν οδηγούν πάντα σε καρκίνο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τις γυναίκες να κάνουν τακτικές εξετάσεις Παπανικολάου, ιδιαίτερα αν έχουν μολυνθεί με τύπους HPV υψηλού κινδύνου.

Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα κονδυλώματα θα μπορούσαν να μεγαλώσουν γεγονός που καθιστά δύσκολη την ούρηση. Παράλληλα, τα κονδυλώματα στο κολπικό τοίχωμα μπορεί να μειώσουν την ικανότητα των κολπικών ιστών να τεντώσουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Εξετάσεις και διάγνωση

Επειδή συχνά είναι δύσκολο να ανιχνευθούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ο γιατρός σας μπορεί να εφαρμόσει ένα ήπιο διάλυμα οξικού οξέος στα γεννητικά σας όργανα με σκοπό τη λεύκανση τυχόν κονδυλωμάτων. Στη συνέχεια, μπορεί να τα διακρίνει μέσα από έναν ειδικό μεγεθυντικό μέσο, ένα κολποσκόπιο.

Τεστ Παπανικολάου

Είναι σημαντικό να κάνετε τεστ Παπανικολάου, καθώς θα σας βοηθήσει στον εντοπισμό αλλαγών του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας που προκαλούνται από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μια πιθανή επιπλοκή της μόλυνσης από τον HPV.

Θεραπεία

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων αποσκοπεί στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό για πάντα. Τα κονδυλώματα και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη), καυτηριασμό, θεραπεία με λέιζερ (για εξάχνωση των βλαβών), πάγωμα με υγρό άζωτο ή χειρουργική αφαίρεση.

Όλα όσα πρέπει να μάθεις για τα κονδυλώματαΠρόληψη

Χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθείτε από κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Αν και η χρήση προφυλακτικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, δεν είναι 100% αποτελεσματικό.

Ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος

Ένα εμβόλιο γνωστό ως Gardasil προστατεύει από τον ιό HPV. Το Gardasil προστατεύει επίσης από τα στελέχη που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας HPV. Ένα άλλο εμβόλιο, που ονομάζεται Cervarix, προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά όχι από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει πρακτικές ρουτίνας του HPV εμβολιασμού για τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 11 και 12 ετών. Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί σε αυτή την ηλικία, συνιστάται τα κορίτσια και οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 ετών και τα αγόρια και οι άνδρες μέχρι την ηλικία των 21 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, οι άνδρες μπορούν να λάβουν το εμβόλιο κατά του HPV μέχρι την ηλικία των 26 ετών εάν είναι επιθυμητό.

Αυτά τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται σε παιδιά πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι κάτω των 21 ετών και 21 έως 30 ετών οι οποίοι λαμβάνουν το εμβόλιο κατά του HPV μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων έως και 50%.

Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι συνήθως ήπιες και περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης (το άνω τμήμα του βραχίονα), πονοκεφάλους, χαμηλό πυρετό ή συμπτώματα γρίπης. Μερικές φορές ζάλη ή λιποθυμία εκδηλώνονται μετά την ένεση, ειδικά σε εφήβους.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…