Η πνευμονία είναι μια οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται συνήθως από μικρόβια. Συμπτώματα, αντιμετώπιση, τρόποι προφύλαξης
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την περίφημη «νόσο των Λεγεωνάριων»
Είναι γνωστή ως «νόσος των Λεγεωνάριων», «ασθένεια των κλιματιστικών» ή απλά λεγεωνέλλωση. Ο λόγος για την επικίνδυνης μορφής πνευμονία, τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται την εποχή του καλοκαίριου, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των κλιματιστικών. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα η ασθένεια αυτή, πόσο κινδυνεύουμε στην καθημερινή μας ζωή και πώς μπορούμε να την προλάβουμε; Ας απαντήσουμε μαζί στα ερωτήματα αυτά μαθαίνοντας πως να προστατεύουμε τον εαυτό μας από… ενοχλητικά βακτήρια.
Legionella pneumonophila (Λεγιονελλα η πνευμονόφιλη): το βακτήριο που ευθύνεται
Από την πρώτη ημέρα των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο εργαστήριο βιοχημείας, ήρθα σε επαφή (βιβλιογραφικά) με τη λεγιονέλλα, «βακτήριο που μεταδίδεται μέσω αερολύματος και προσβάλει το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας σοβαρής μορφής πνευμονίες». Εξαιτίας της μολυσμοτικότητας του βακτηρίου, χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα πειράματα πάνω σε αυτό. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι η λεγιονέλλα είναι αρκετά επικίνδυνη, όχι όμως και ανίκητη.
Οι χώροι στους οποίους ζει η λεγιονέλλα
Τα βακτηρίδια λεγιονέλλα υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον, συνήθως μέσα στο νερό και αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμό νερό, όπως αυτό που υπάρχει σε ζεστή μπανιέρα, σε ντεπόζιτα ζεστού νερού, σε ψυκτικά κλιματιστικά, σε μεγάλες υδραυλικές εγκαταστάσεις ή σε μέρη των κλιματιστικών συστημάτων μεγάλων κτιρίων.
Τα βακτηρίδια δεν φαίνεται να επιβιώνουν στα κλιματιστικά αυτοκινήτων ή των ξεχωριστών μονάδων κλιματιστικών που βάζουμε για παράδειγμα πάνω από τα παράθυρα.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέτρα προστασίας ενάντια στα κλιματιστικά
______________________
Τρόποι μετάδοσης της λεγιονέλλας στους ανθρώπους
Οι άνθρωποι μολύνονται από τη Λεγιονέλλα και παρουσιάζουν τη νόσο των Λεγεωναρίων όταν εισπνέουν σταγονίδια νερού που αιωρούνται στον αέρα και έχουν μολυνθεί από το εν λόγω βακτήριο. Η μόλυνση μπορεί να γίνει, για παράδειγμα όταν εισπνέουν ατμό ή υγρασία αέρα που προέρχονται από συσκευές ή συστήματα που δεν έχουν συντηρηθεί, καθαριστεί και απολυμανθεί επαρκώς. Για το λόγο αυτό αποκαλείται εναλλακτικά και «νόσος των κλιματιστικών».
Επιπλέον, εξάρσεις της νόσου έχουν συσχετισθεί με τη χρήση σπρέι, νεφελοποιητών, υγραντήρων, μηχανημάτων παραγωγής υδρατμών ή ψεκασμών σε κοινότητες. Επίσης καταγράφηκαν εξάρσεις της νόσου σε ξενοδοχεία και σε κρουαζιερόπλοια που αποδόθηκαν σε ψυκτικά συστήματα, σε μπάνια, σε πισίνες, σε συστήματα κλιματισμού μεγάλων κτιρίων και σε νερό που χρησιμοποιήθηκε για πόση ή για μπάνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ