Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σκάκι!

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Ήξερες ότι το να παίζεις σκάκι, κάνει καλό στον εγκέφαλο και στην μνήμη σου; Και όμως, το σκάκι , ένα από τα αρχαιότερα και δημοφιλέστερα παιχνίδια σε όλο τον κόσμο, οξύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και αποτελεί μεταξύ άλλων, ένα ιδιαίτερα άθλημα. Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα;

Το σκάκι, είναι  ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ένα πνευματικό άθλημα,  αρκετά δημοφιλές. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί κάποιος να το ξεκινήσει από την ηλικία των έξι ετών και με την πάροδο του χρόνου και την απόκτηση εμπειρίας πάνω σε αυτό, υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να φτάσει ακόμα και σε επίπεδο πρωταθλητισμού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί να ξεκινήσεις να παίζεις επιτραπέζια παιχνίδια


Το σκάκι ,σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από την Ινδία και τον 15ο αιώνα πήρε την οριστική του μορφή, όπως δηλαδή είναι γνωστό στις μέρες μας. Στην Ευρώπη ήλθε από τους Άραβες, οι οποίοι έλαβαν την ιδέα του συγκεκριμένου παιχνιδιού  από τους Πέρσες, παρόλο που αυτοί είχαν και μία δική τος παραλλαγή. Παλαιότερα λεγόταν  ‘το παιχνίδι των Βασιλέων’’,  γιατί το έπαιζαν  ως επί το πλείστον ηγεμόνες, ευγενείς και ανώτατοι κληρικοί . Σήμερα καλείται ως ο Βασιλιάς των παιχνιδιών λόγω της ευρείας διάδοσης του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το σκάκι παίζεται σε σκακιέρα 64 θέσεων με εμβαδόν 8*8, σε  θέσεις άσπρες και μαύρες , οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στο ταμπλό και εναλλάξ. Τα πιόνια είναι άσπρα και μαύρα κατά κανόνα και κάθε παίκτης επιλέγει ένα χρώμα  και λαμβάνει τα μισά πιόνια  , έτσι και οι δύο αντίπαλοι έχουν πάντα 16 πιόνια και από όλα τα είδη. Σκοπός κάθε παίκτη είναι να βγάλει από το παιχνίδι όλα τα πιόνια του αντιπάλου του  και να τον νικήσει. Τα πιόνια αποτελούνται  από έναν Βασιλιά και μια  Βασίλισσα, δύο αξιωματικούς, δύο ίππους, δύο πύργους και οκτώ στρατιώτες. Όλα αυτά, επί δύο.  Η σκακιέρα σημαίνεται με 8 αριθμούς στην παράλληλη στον παίκτη γραμμή και με 8 γράμματα στην κάθετη του λατινικού αλφαβήτου. Τα πιόνια κινούνται με διαφορετικό τρόπο το κάθε είδος. Οι στρατιώτες, πάντα αν ένας κινείται , αν δηλαδή  ξεκινήσουν αυτοί το παιχνίδι , κάνουν διπλή κίνηση στο λοιπό παιχνίδι και πάντα στην ευθεία. Ο πύργος, αφού έχει “ελεύθερο το πεδίο” , κινείται πάντα ευθεία προς  το πλησιέστερο εμπόδιο από του ίδιου χρώματος πιόνια. Κατά τον ίδιο τρόπο κινείται  και ο αξιωματικός αλλά σε διαγώνια κίνηση,  ενώ η Βασίλισσα προς όλες τις κατευθύνσεις , όπως και ο Βασιλιάς ,αλλά αυτός έχει τον πρόσθετο περιορισμό της κίνησης ανά  ένα τετράγωνο από την αρχή  του παιχνιδιού. Ο ίππος οφείλει να κινείται σχηματίζοντας ένα Γ κεφαλαίο, αυτός είναι και ο μοναδικός περιορισμός του.

Αγωνιστικό και σχολικό σκάκι

Το αγωνιστικό σκάκι διαφέρει  κατά πολύ από το σκάκι που παίζει ο καθένας μας. Αυτό οφείλεται στην τυποποίηση αλλά και στην κανονικότητα που το διέπει αλλά και  στο ότι διεξάγεται υπό το πρίσμα αθλητικών όρων και κανόνων. Κάθε χρόνο γίνονται μαθήματα ανά επίπεδο και σύλλογο. Οι εκπαιδευτές-προπονητές, είναι πιστοποιημένοι οι οποίοι πρέπει να επανεκπαιδεύονται κάθε χρόνο και δεν αποκλείεται να είναι και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μαθήματα γίνονται σε αμιγώς σκακιστικούς ομίλους ή σκακιστικά τμήματα αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, με την καθοδήγηση της σκακιστικής ομοσπονδίας, η οποία εποπτεύται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς το σκάκι είναι  πλέον ένα αναγνωρισμένο πνευματικό άθλημα. Το σχολικό σκάκι δεν διαφέρει πολύ  από το αθλητικό σκάκι, απλώς διδάσκεται στα σχολεία εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.