Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο.

Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου, το μόνο που μένει είναι η έγκαιρη διάγνωσή του. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προγραμματίζουμε ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο, ώστε να γίνεται μια έγκαιρη διάγνωση. Ιδιαίτερα οι γυναίκες μεταξύ 35-40 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η διάγνωση του καρκίνου του μαστού συμβαίνει, όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Μετά την διάγνωση

Η διάγνωση και η θεραπεία καρκίνου του μαστού αναγκάζει κατά κάποιο τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να ζήσουν και να προσαρμοστούν με τη νέα πραγματικότητα που δημιουργούν τα συμπτώματα της νόσου, τις παρενέργειες που δημιουργούνται από τις θεραπείες και τον αντίκτυπο που αυτά έχουν στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, στην ίδια την ασθενή που αντιμετωπίζει τη νόσο του καρκίνου του μαστού, η διάγνωση προκαλεί πλήθος νέων πληροφοριών αλλά και αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν ήδη από την αρχή της θεραπείας μέχρι τη χειρουργική επέμβαση.

Κάθε γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού αντιδρά διαφορετικά. Οι περισσότερες γυναίκες όμως, με την ανακοίνωση της διάγνωσης αισθάνονται ψυχική δυσφορία. Για παράδειγμα, πολλές εμφανίζουν αγχώδη διαταραχή που αποτυπώνεται με υπερβολικό άγχος και ανησυχία καθώς και δυσκολία ελέγχου της κατάστασης. Νιώθουν αβέβαιες για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον καθώς είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ακόμη, κατά τη διάρκεια των διάφορων σταδίων της θεραπείας της νόσου, πολλές ξεκινούν να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης . Αντικρύζοντας τις αλλαγές που έχει υποστεί το σώμα τους, νιώθουν άσχημα για την εικόνα τους και για τις ίδιες γι΄αυτό και κλείνονται στον εαυτό τους.

Μετά-τραυματικό στρες

Σε γεγονότα που είναι απειλητικά για τη ζωή του ατόμου, όπως ο καρκίνος που δημιουργεί στο άτομο τραύμα, συναντάται το μετά-τραυματικό στρες. Το μετά-τραυματικό στρες συνήθως ξεκινά σε διάστημα τριών μηνών από τον παράγοντα που πυροδότησε το τραύμα και περιλαμβάνει την εμφάνιση απρόσμενων εικόνων και σκέψεων σε άκυρες στιγμές, άρνηση και συναισθηματική άμβλυνση.

Ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια αρκετά δύσκολη κατάσταση για το άτομο αλλά και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Το σημαντικότερο είναι ότι τα άτομα αυτά μπορούν να υποστηριχτούν από επαγγέλματα υγείας, όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι. Χρήσιμο θα ήταν οι κλινικές και τα νοσοκομεία που αποτελούνται από πτέρυγες ασθενών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο να περιλαμβάνουν στο προσωπικό τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που θα προάγουν τη ψυχική υγεία των γυναικών μέσα από διάφορες παρεμβάσεις. Ο συντονισμός ομάδων υποστήριξης που τα μέλη θα είναι άτομα που βρίσκονται στο στάδιο θεραπείας ή διάγνωσης του καρκίνου του μαστού είναι πολύ βοηθητικός στο άτομο που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη νόσο. Ακούει έτσι τις διάφορες διηγήσεις από τις υπόλοιπες γυναίκες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα και λαμβάνει υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις οι γυναίκες δεν χάνουν μόνο τη ψυχική και σωματική τους υγεία αλλά και την ταυτότητα τους. Όσο γρήγορα γίνονται οι αλλαγές στη ζωή τους , τόσο ξαφνικές γίνονται και στο σώμα τους. Ο Οκτώβριος ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού μας υπενθυμίζει τη μεγάλη σημασία της πρόληψης στην υγεία αλλά και τον φόβο, την μοναξιά, την αγωνία και την επιβίωση όσων γυναικών κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να αναδειχθούν νικήτριες της μάχης με τον καρκίνο του μαστού.

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.