Οι χώρες που αναπτύσσουν ταχαία την ηλιακή ενέργεια

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Οι χώρες που αναπτύσσουν ταχαία την ηλιακή ενέργειαΜια νέα έρευνα από το GTM Research και τη Βιομηχανία Ηλιακής Ενέργειας των Εμιράτων ανακάλυψε ποιες χώρες αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη βάσει ηλιακής ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική.

Η ανάπτυξη χρήσης ηλιακής ενέργειας, τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τέλμα και όλοι ψάχνουν την επόμενη μεγάλη αγορά. Σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι εύκολη η εξέλιξη των συγκεκριμένων ΑΠΕ. Παραδοσιακά στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη δυσκολία ενώ σε λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και βορειοανατολική Αφρική το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για ανάπτυξη.

Οι χώρες που αναπτύσσουν ταχαία την ηλιακή ενέργειαΟι περιοχές αυτές σημειώνουν αυξανόμενη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, καλλιεργώντας την τοπική τεχνογνωσία. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, από την πλευρά τους θα προτιμούσαν να εξάγουν και να πωλούν σε ανώτερη τιμή το πετρέλαιο και να το καταναλώνουν εγχώρια φθηνότερα. Επίσης επιθυμούν να παραμείνουν εξαγωγείς ενέργειας, με την έννοια των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα της τεχνολογίας. Σύμφωνα με ειδικούς όσο περισσότερο αναπτύξουν τις ΑΠΕ η βιομηχανία τους, τόσο πιο εύκολα θα μείνουν ηγέτες στον κλάδο της ενέργειας. Ας δούμε τι αναμένεται να κάνουν αυτές οι χώρες σε βάθος χρόνου.

Σαουδική Αραβία: 16 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και 25 γιγαβάτ συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2032.

Τουρκία: 30% χρήση ΑΠΕ έως το 2030.

Αμπού Ντάμπι: 7% παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2020.

Αλγερία: 22 γιγαβάτ δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030.

Ιορδανία: 10% αύξηση ανανεώσιμηες ενέργειας έως το 2020.

Μαρόκο: 40% αύξηση παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας ως το 2020.

Αίγυπτος: 20% παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2020.

Κατάρ: 20% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr