Οι τροφές που μας γερνούν

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η γήρανση του σώματος είναι κάτι αναπόφευκτο το οποίο λαμβάνει χώρα φυσιολογικά καθώς περνούν τα χρονιά. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν είτε να καθυστερήσουν είτε να επισπεύσουν αυτή τη διαδικασία. Ο βασικότερος παράγοντας είναι η γενετική προδιάθεση, όμως υπάρχουν κι άλλοι εξίσου σημαντικοί, όπως η ποιότητα της καθημερινής ζωής, η υγεία, το στρες και πολλοί άλλοι.

Μέσα στην ποιότητα της καθημερινής ζωής υπάγεται και η διατροφή μας, ένας σπουδαίος παράγοντας, ο οποίος ρυθμίζει όχι μόνο τη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και την εξωτερική μας εμφάνιση. Έτσι, οι επιλογές των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά έχει άμεσο αντίκτυπο στην όψη του προσώπου μας, της επιδερμίδας, των μαλλιών μας κλπ. Ας δούμε μαζί ορισμένα τρόφιμα τα οποία μας κάνουν όχι μόνο να νιώθουμε, αλλά και να δείχνουμε γερασμένοι.

Λευκό ψωμί και ζυμαρικά

Αυτές οι δύο επιλογές είναι από τις χειρότερες που μπορούμε να κάνουμε, αλλά δυστυχώς από τα πλέον «πανταχού παρόντα» τρόφιμα στη διατροφή μας. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς δύο πακέτα μακαρόνια στο ντουλάπι, για παν ενδεχόμενο, και το ψωμί παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Τα μακαρόνια είναι ό,τι πιο εύκολο να μαγειρευτούν και βολεύουν πολύ, αλλά η αλήθεια είναι πως διατροφικά δεν μας προσφέρουν τίποτα περισσότερο από κενές θερμίδες και απλούς υδατάνθρακες. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης από την άλλη πλευρά, είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, ειδικά αν αυτά είναι φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά, όπως φακές ή κινόα.

Επεξεργασμένο κρέας

Κατά κύριο λόγο, αλλαντικά, κορν-μπιφ και λουκάνικα. Το κόκκινο κρέας είναι ούτως ή άλλως κάτι που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς περιέχει αρκετά λιπαρά. Ωστόσο, αυτού του είδους τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν τεράστιες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αλατιού. Συμβάλλουν στην παχυσαρκία, αλλά προκαλούν και φλεγμονές στον οργανισμό. Όσον αφορά το κρέας, επιλέγουμε πάντα τις πιο υγιεινές προτάσεις, όπως ψάρι (ιδιαιτέρως λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός), στήθος κοτόπουλο και άλιπα κομμάτια κόκκινου κρέατος.

Τηγανιτές πατάτες (ή οτιδήποτε τηγανητό)

Αν θέλουμε να είμαστε υγιείς, καλό θα ήταν να βγάλουμε τα τηγανιτά φαγητά από την ζωή μας, καθώς προσφέρουν τεράστιες ποσότητες «κακών» λιπαρών και είναι από τους πιο συνηθισμένους υπαίτιους για καρδιοπάθειες. Σίγουρα όμως αυτές οι τροφές είναι ιδιαίτερως νόστιμες, γι’αυτό και δεν μπορούμε να τις αποχωριστούμε εύκολα. Έτσι, προσπαθήστε να «απεξαρτηθείτε» σταδιακά από τα τηγανητά, επιλέγοντας το ψήσιμο στον φούρνου σαν εναλλακτική.

Αλκοόλ

Δυστυχώς, το αλκοόλ ανήκει στις επιλογές που γερνούν τον οργανισμό μας όσο τίποτα άλλο. Η κατάχρησή του έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, καρδιοπάθεια, υπέρταση, βλάβες στο συκώτι αλλά και προβλήματα με την μνήμη. Δεν χρειάζεται να το κόψουμε μαχαίρι αν δεν υπάρχει πρόβλημα εθισμού – το να πίνετε με μέτρο και να μην ξεπερνάτε τα όρια είναι αρκετό, όπως επίσης και να προσέχετε τι πίνετε. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι κρασί έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με ένα κοκτέιλ.

Αναψυκτικά

Σίγουρα τα αναψυκτικά αποτελούν μία γρήγορη λύση για όλους μας καθώς είναι γευστικά και μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μας ξεδιψούν. Δυστυχώς όμως είναι πολύ ανθυγιεινά. Μάλιστα,  καταστρέφουν την υγεία μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, επειδή είναι πολύ εύκολο να πιούμε περισσότερο από όσο πρέπει. Περιέχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες ζάχαρης – ένα κουτάκι αναψυκτικό περιέχει περισσότερη από τη ζάχαρη που χρειαζόμαστε μέσα σε μια ολόκληρη μέρα. Φυσικά, εκδοχές τους που διαφημίζονται ως “χωρίς ζάχαρη”, δεν βγαίνουν από την «μαύρη λίστα» καθώς αυτά περιέχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες, εξίσου επιβλαβείς. Αν ωστόσο σας αρέσει η αίσθηση του ανθρακικού, η καλύτερή επιλογή είναι μία απλή σόδα, στην οποία μπορείτε να στύψετε λίγο λεμόνι.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…