Οι τοξικοί άνθρωποι είναι παντού! Πώς να προστατευτούμε;

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν τις μαύρες τρύπες. Μας «ρουφάνε» στην δίνη τους. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να υπάρχουν στη ζωή μας, είτε είναι οι εργοδότες μας, είτε οι φίλοι μας ή ακόμη χειρότερο οι συγγενείς μας. 

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν μας αφήνουν να χαρούμε, μας δείχνουν συνέχεια το συναίσθημα της γκρίνιας και της απαισιοδοξίας όταν τους λέμε κάτι για το μέλλον μας. Για παράδειγμα, μας φέρνουν «τυχαία» ένα περιστατικό που συνέβη σε κάποιον γνωστό μας και είναι σαν να μας λένε ότι δεν θα τα καταφέρεις γιατί συνέβη στον γνωστό μας. 

Γι’ αυτό υπάρχουν και κάποια στάδια που μας δείχνουν ότι είναι τοξικός ένας άνθρωπος που είναι στη ζωή μας και μας προειδοποιεί μια φωνή που μας λέει «Είναι τοξικός φύγε» και εμείς την ακούμε και φεύγουμε! Αλλά, μερικές φορές μένουμε, γιατί κάνουμε ότι δεν την ακούμε την φωνή, αλλά γιατί το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας; 

Λοιπόν τα σημάδια αναγνώρισης του τοξικού ανθρώπου είναι τα εξής:

  1. Έχει διδακτορικό στην χειραγώγηση: Εκμεταλλεύεται καταστάσεις, ανθρώπους, κάνει συγκρίσεις για να πετύχει αυτό που θέλει με τον τρόπο που θέλει. Αν πεις σε έναν τοξικό άνθρωπο τι σε πείραξε,  θα το παίξει και θιγμένος και θιγμένη.
  2. Δεν ζητάει ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ συγγνώμη: Πώς να ζητήσει συγγνώμη ένας άνθρωπος που «νομίζει» ότι τα κάνει όλα τέλεια; Που δεν παραδέχεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνει κάπου λάθος; 
  3. Αστάθεια 360 μοίρες: Τη μία μέρα σου έρχεται περιχαρής, σου μιλάει ευγενικά ίσως και σε εξυψώνει. Την επόμενη έχει ένα attitude που σε σημείο που αναρωτιέσαι αν έκανες κάτι λάθος και έχει εκνευριστεί μαζί σου. Βρίσκει παντού λάθη στη δική σου συμπεριφορά, γιατί … έτσι.
  4. Δεν κάνει πότε λάθος: Ο τοξικός άνθρωπος δεν θα βάλει ποτέ νερό στο κρασί του. Δεν θέλει να παραδεχτεί ότι έχει λάθος και για να το στηρίξει μέχρι τέλους θα βγάζει τη δική του τοποθέτηση μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ολόκληρο θέμα. Δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του, γιατί πολύ απλά το μόνο που ακούει είναι αυτό που βρίσκεται στο δικό του κεφάλι.
  5. Χρησιμοποιεί μη τοξικές λέξεις σε τοξικό τόνο: Μπορεί μια πρόταση ως πρόταση αν τη δεις γραμμένη  να μην έχει τίποτα τοξικό, όμως , ο τρόπος που διατυπώνεται να την κάνει τοξική. Το «το θέμα δεν είναι τι λες, αλλά πώς το λες» το έχεις ακούσει; Σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι. Το ύφος και το τι ακριβώς υπονοείται παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ενδεχομένως λοιπόν να σου πει κάτι που δείχνει έλλειψη σεβασμού και όταν του λες ότι ενοχλήθηκεςς απαντάει «Εγώ δεν είπα κάτι. Εσύ παρεξηγήθηκες».

Τι να κάνεις όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις έναν τοξικό άνθρωπο απέναντί σου;

Η απάντηση είναι μια και σύντομη: ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ! Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να προσπαθήσεις να πείσεις έναν τοξικό άνθρωπο. Χαλάς όχι μόνο τον χρόνο σου, αλλά και την ενέργειά σου. Αυτό είναι που περιμένει, παίρνει ικανοποίηση και νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του όταν νιώθει ότι είναι οι άλλοι είναι «υπό».

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.