Οι ταινίες για τις δύσκολες στιγμές της ζωής – Μέρος Α

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Κάποια στιγμή στη ζωή του, καθένας βιώνει μία προσωπική δυσκολία που δοκιμάζει την πίστη στον εαυτό του, τους ανθρώπους και τη δικαιοσύνη. Ένα κεντρικό αίσθημα που χαρακτηρίζει τις σκοτεινές αυτές περιόδους της ζωής κάποιου ανθρώπου είναι η απώλεια των κινήτρων, της θέλησης για ζωή, της έμπνευσης και της αισιοδοξίας.

Η ανάκτηση της πίστης όμως μπορεί να έλθει μέσα από πολλές και ίσως αναπάντεχες πήγες.

Η τέχνη, συγκεκριμένα ο κινηματογράφος μέσα από την αφήγηση ανθρώπινων ιστοριών και την αποτύπωση της προσωπικής τραγωδίας των χαρακτήρων, μπορεί συχνά να μας προσφέρει μία άλλη προοπτική σχετικά με τον τρόπο που αντικρίζουμε τις προσωπικές μας δυσκολίες.

Παρακάτω συζητιούνται μερικές ταινίες που ξετυλίγουν ορισμένα από τα ανθρώπινα ζητήματα κάθε φύσης.

Οι ταινίες για τις  δύσκολες στιγμές της ζωής – Μέρος Α

  1. «Αν μείνω» “If I stay”, 2014.

Σκηνοθέτης: R.j Cutler.

Πρωταγωνιστές: Jamie Backley, Mireille Enos, Chloe Grace Moretz.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο της Γκέιλ Φόρμαν (Gayle Forman), «Αν μείνω». Η Γκέιλ Φόρμαν είναι μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς του εξωτερικού, με τα βιβλία της να έχουν ανακηρυχτεί best seller από τους New York Times.

Πρόκειται για μία τρυφερή ταινία που αφηγείται το προσωπικό δράμα της νεαρής Μία, ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που αποφοιτά από το λύκειο και καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει στη ζωή της.  Η Μία έχει μεγάλο ταλέντο στο τσέλο, που της υπόσχεται πολλές πιθανότητες για φοίτηση στο Τζούλιαρντ. Η πρωταγωνίστρια λοιπόν εκτιμά τις κρίσιμες επιλογές της ζωής της, καθώς την ίδια στιγμή έχει σημαντική σχέση με τον νεαρό Άνταμ.

Έπειτα από ένα μοιραίο ατύχημα, η Μία καλείται να αναθεωρήσει τη ζωή της όπως τη γνώριζε ως τότε. Ένα μοιραίο ατύχημα στοιχίζει τη ζωή από όλη της την οικογένεια, και η Μία βρίσκεται σε κώμα. Παρά την κρίσιμη κατάστασή της, αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω της και βιώνει τον εξής διχασμό: να μείνει να παλέψει για την αγάπη του Άνταμ ή να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ζήσει ολωσδιόλου.

Πρόκειται για μία ιστορία που αν και δεν είναι συγκλονιστική, ούτε πρωτότυπη, αποτελεί μία ανθρώπινη αφήγηση με μαεστρία και γεμάτη συναίσθημα και εσωτερικά διλήμματα.

Οι ταινίες για τις  δύσκολες στιγμές της ζωής – Μέρος Α

  1. «Χωρίς Συμβιβασμό», “Unconditional”, 2012.

Σκηνοθεσία: Brent McCorkle.

Σενάριο, Brent McCorkle.

 Ηθοποιοί: Lynn Collins, Michael Fray, Bruce McGill.

Μία παράλογη έκρηξη βίας γκρεμίζει την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή στο αγρόκτημα της Σαμάνθα Κρόφορντ  με τον θάνατο του συζύγου της. Από τη στιγμή εκείνη, η πρωταγωνίστρια Σαμ χάνει κάθε ίχνος πίστης και θέλησης για ζωή. Μία θανατηφόρα συνάντηση με δύο παιδιά όμως, την οδηγούν σε επανασύνδεση με έναν παλιό της φίλο, τον Τζο. Μέσα από τη ζωή του στην υποβαθμισμένη γειτονιά όπου μένει, ο «Μπαμπάς» Τζο ωθεί την Σαμ να ανακτήσει την πίστη της στη ζωή, τους ανθρώπους και τη φροντίδα του Θεού.

Οι ταινίες για τις  δύσκολες στιγμές της ζωής – Μέρος Α

  1. «Η αδελφή μου κι Εγώ» “My Sisters Keeper”, 2009, Σκηνοθεσία: Νικ Κασσαβέτης.

Πρωταγωνιστές: Κάμερον Ντίαζ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Τζέισον Πάτρικ, Άλεκ Μπάλντουν.

Η ζωή της οικογένειας Φιντζέρανλτ, της Σάρα, του Μπράιαν (το ζευγάρι), του μικρού τους γιού (Τζέσι) και της κόρης (Κέιτ) ανατρέπεται όταν μαθαίνουν ότι η Κέιτ πάσχει από λευχαιμία.

Η μόνη ελπίδα να παραμείνει στη ζωή η Κέιτ είναι η γέννηση ενός συμβατού δότη. Πράγματι, οι Φιτζέραλντ αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί-δότη, την Άννα, η οποία μέσα στα επόμενα χρόνια υποβάλλεται μαζί με την αδελφή της που νοσεί σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και μεταγγίσεις, αναπτύσσοντας μεταξύ τους έναν στενό υποστηρικτικό δεσμό.

Η ιστορία περιπλέκεται όταν στην πρώιμη εφηβεία της πια η Άννα μαθαίνει την αλήθεια σχετικά με τον ερχομό της στη ζωή, μία αλήθεια που την συγκλονίζει και την κάνει να στραφεί στη δικαιοσύνη προκειμένη να αναλάβει την αυτοδιάθεσή της και την απόφαση για το σώμα της.

Στο πλευρό της Άννα τάσσεται ένας χαρισματικός συνταξιούχος δικηγόρος, ο Κάμπελ Αλεξάντερ, ο οποίος την υπερασπίζεται σε αυτή τη δικαστική και συναισθηματική διαμάχη που έχει ξεκινήσει.

Η ταινία «Η αδελφή μου και Εγώ» είναι βασισμένη στο ομώνυμο best seller της Τζόντι Πίκουλντ, ένα βιβλίο που ανακινεί συγκλονιστικές αλήθειες που θέτουν σε δοκιμασία τις επικρατούσες και παραδεκτές αντιλήψεις γύρω από την οικογενειακή αγάπη, τη γιατρειά, την αυτοδιάθεση.

Πράγματι, ο σκηνοθέτης της ταινίας Κασσαβέτης εξερευνά αριστοτεχνικά τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, τη φύση της αγάπης και της αξιοπρέπειας. Τα ζητήματα αυτά διατρέχουν και το βιβλίο της Τζόντι Πίκουλντ.

Σύμφωνα με τον παραγωγό της ταινίας, Μαρκ Τζόνσον, εκείνο που η συγγραφέας καταφέρνει αβίαστα είναι να αφηγείται την ίδια ιστορία μέσα από τα μάτια όλων των διαφορετικών προσώπων της πλοκής, καθιστώντας το πρόβλημα εντελώς διαφορετικό για το κάθε μέλος που το βιώνει.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα με βαθιές επιπλοκές στο μέσα από το οποίο πάντοτε διαφεύγει η έννοια της δικαιοσύνης.

Οι ταινίες για τις  δύσκολες στιγμές της ζωής – Μέρος Α

  1. «Το Λάθος Αστέρι», “The Fault in Our Stars”, 2014.

 Σκηνοθέτης: Τζος Μπουν.

Πρωταγωνιστές: Σέιλιν Γούντλι, Άνσελ Έλγκορτ, Γουίλεμ Νταφόε.

Πρόκειται, αρχικά για το περίφημο βιβλίο του John Green, το οποίο έγινε Νο 1 Best Seller των New York Times, και η ιστορία του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2014, αποσπώντας πολλά βραβεία.

Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει σε κάποιο λάθος της μοίρας και είναι πράγματι, δανεισμένος από φράση του Κάσσιους στο έργο «Ιούλιος Καίσαρας» του William Shakespeare: «Δε φταίει το άστρο μας, φίλε Βρούτε, που είμαστε δούλοι: είναι δικό μας λάθος».

Για τις δοκιμασίες ωστόσο που ταλαιπωρούν τους νεαρούς πρωταγωνιστές της ιστορίας δεν βαρύνονται οι ίδιοι. Είναι μία αφήγηση για τη μάχη δύο ερωτευμένων παιδιών, της Χέιζελ και του Ογκάστους  με τον καρκίνο, αλλά και πολύ πέρα από αυτόν. Η ιστορία δεν είναι μία ιστορία αυτολύπησης ούτε επικεντρώνεται στο ζήτημα του καρκίνου. Αντίθετα, είναι μία αυθεντική ιστορία για την πραγματική αγάπη, τον εφηβικό έρωτα και τη δύναμη με την οποία γεμίζει την ανθρώπινη ψυχή.

Μέσα από την ωμή ειλικρίνεια και το χιούμορ της νεότητας, αναπτύσσεται μία γενναία ιστορία αγάπης, ο πρώτος έρωτας.

Είναι μία ιστορία που αξίζει να τη δει κανείς γιατί καταφέρνει τα προκαλέσει όλα τα συγκρουόμενα συναισθήματα. Είναι σκληρή και κυνική, λυπητερή, τρυφερή, αστεία και λαμπερή, έτσι όπως είναι η ζωή.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 tips για να μη λυγίζετε στις δυσκολίες της ζωής

______________________

Οι ταινίες για τις  δύσκολες στιγμές της ζωής – Μέρος Α

  1. Soul Kitchen”, «Κουζίνα με Ψυχή», 2009.

Σκηνοθέτης: Φατίχ Ακίν.

Πρωταγωνιστές: Αδάμ Μπουσδούκος, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Μπιρόλ Ουνέλ, Άννα Μπέντερκε.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, αν δεν παρασύρει τον θεατή με το ανατρεπτικό του χιούμορ, θα το καταφέρει με την ατμόσφαιρά της και τη μαεστρία των ερμηνειών. Επιπλέον, η ταινία επενδύεται με ευφυή, σπιρτόζικο τρόπο τη σόουλ μουσική και το στοιχείο της γνήσιας ελληνικής ψυχής των ομογενών.

Ο πολύπαθος ήρωας είναι ο Ζήνος Καζαντζάκης, ο φιλότιμος ιδιοκτήτης μίας αξιοθρήνητης καντίνας στο Αμβούργο, η οποία ταΐζει  θαμώνες με ανύπαρκτες γαστρονομικές απαιτήσεις.  Ο αδελφός του Ζήνου, Ηλίας είναι ένας τύπος που μπαινοβγαίνει με κωμική φυσικότητα στην παρανομία.

Με την εμφάνιση ενός μανιακού σεφ- καταλύτη της ιστορίας, πυροδοτείται μία σειρά από αλυσιδωτές συγκυρίες που προσφέρουν στον τίμιο και άτυχο πρωταγωνιστή να αξιοποιήσει τον τεράστιο χώρο που έχει κληρονομήσεις αλλά και να ξεπεράσει τις παθογένειες που αναγκάζουν την προσωπική του ζωή σε στασιμότητα.

Είναι μία αισιόδοξη και ευρηματική ταινία, ασφαλώς χιουμοριστική – ακροβατώντας με τον κυνισμό, ρυθμική, αξέχαστη.

(Το άρθρο συνεχίζεται στο 2ο μέρος…)

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.