Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Η αλήθεια είναι ότι όλοι σχεδόν οι εκδότες βιβλίων περιλαμβάνουν στη θεματογραφία τους παιδικά βιβλία. Για να συμβαίνει αυτό, προφανώς υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση. Για εμάς, τους πρεσβύτερους, που μεγαλώσαμε με Κοντορεβιθούληδες, Κοκκινοσκουφίτσες και παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια, φαίνεται περίεργο αυτό το φαινόμενο. Τι να προσφέρουν άραγε τα σύγχρονα παραμύθια;

Η απορία μου λύθηκε όταν έπιασα στα χέρια μου τους “Σωματοφύλακες της κατσαρόλας” της Λένας Τερκεσίδου. Εντυπωσιάστηκα, κατ’ αρχήν, από την εικονογράφηση του εξώφυλλου με ζωηρά χρώματα, ένα μικρό έργο τέχνης από μόνο του. Η Ναταλία Καπατσούλια, που το εικονογράφησε, συνεχίζει τις υπέροχες ζωγραφιές της σε όλες τις εσωτερικές σελίδες, 36 τον αριθμό, πολλές από τις οποίες γίνονται το φόντο όπου πάνω του γράφεται το κείμενο του παραμυθιού.

Το σχεδόν τετράγωνο σχήμα του βιβλίου ξεφεύγει από το κλασικό, φαίνεται πιο “παιχνιδιάρικο” προσιδιάζοντας περισσότερο στο παιδικό περιεχόμενο.

Όπως μας πληροφορεί το εξώφυλλο, αυτό είναι “ένα βιβλίο για να τρεφόμαστε σωστά”. Χμ! Άρα ξεφεύγουμε από το καθαρά ψυχαγωγικό κείμενο και προετοιμάζουμε τα παιδάκια ηλικίας 3-6 ετών, στα οποία απευθύνεται, να μαθαίνουν εξ’ απαλών ονύχων (η έκφραση σημαίνει “από την παιδική ηλικία” και όχι “ακροθιγώς” όπως συχνά και λανθασμένα νομίζεται) να ξεχωρίζουν τις υγιεινές τροφές από τις ανθυγιεινές. Ξανά χμ! Πολύ ενδιαφέρον αλλά πώς θα γίνει αυτό;

Και αυτή η απορία μου λύθηκε διαβάζοντας το βιβλίο. Για να μην αυτοσχεδιάσω περιγράφοντας την υπόθεσή του, καταφεύγω στην ευκολότερη για μένα και καλύτερη για εσάς λύση, αντιγράφοντας από το οπισθόφυλλο:

Στο χωριό Μεγαλομπουκιά ο Σάκης Γαλατάκης, η Φρουτένια και οι φίλοι τους προετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε έναν διαγωνισμό, που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας και Διατροφής.
Θα κερδίσει όποιος παράγει τις πιο υγιεινές τροφές για τους ανθρώπους.
Οι Χημικοχωρίτες όμως με τον Ανθρακόλα και την παρέα του, που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, καταστρώνουν ένα φοβερό σχέδιο για να τους εμποδίσουν.
Θα καταφέρουν οι Μεγαλομπουκίτες, οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας, να τους εξοντώσουν και να πάρουν το βραβείο;
Ποιο είναι το μυστικό τους όπλο;

Ήδη, τα ονόματα και μόνο των ηρώων του παραμυθιού, που εμφανίζονται πιο πάνω, (όπως και των υπόλοιπων που συναντούμε στη πορεία, Αυγουλένια, Μέλια, Φασόλας, Φακένια, Ντονατσένια, Γαριδάκης, Χαμπουργκένιος κλπ), μαρτυράνε ποιοι είναι “οι καλοί” και ποιοι “οι κακοί” της ιστορίας.

Έτσι, με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο τα παιδάκια, στα οποία οι πιο μεγάλοι θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο, μαθαίνουν το αλφαβητάρι της υγείας τους: να ξεχωρίζουν τις ωφέλιμες από τις “σκουπιδοτροφές“, junk food όπως προσφυώς τις χαρακτηρίζουν οι ξένοι.

Αυτό το βιβλίο είναι ένας μικροσκοπικός Δαβίδ που τα βάζει με ένα γιγαντιαίο Γολιάθ. Ποιος είναι αυτός; Έχει πολλές μορφές:

  • το φανταχτερό περιτύλιγμα των σκουπιδοτροφών,
  • τα “παιχνιδάκια” που κρύβουν μέσα,
  • οι έντονες γλυκές ή αλμυρές γεύσεις τους,
  • τα διάφορα σχήματα που τους δίνουν οι κατασκευαστές τους,
  • η έντονη διαφήμιση-πλύση εγκεφάλου από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις αφίσες και τα περιοδικά,
  • η ανετότατη προσβασιμότητά τους, στο περίπτερο, στο μίνι και στο σούπερ μάρκετ, στις καντίνες, παντού.
  • η συνήθεια των επισκεπτών ενός σπιτιού “να πάρουμε κάτι για τα παιδιά, μην πάμε με άδεια χέρια”, και πολλά άλλα.

Μια τεράστια βιομηχανία έχει στηθεί που προσφέρει μια ευρύτατη γκάμα από λιχουδιές τίγκα στη ζάχαρη, στο αλάτι, στις τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες και στα συντηρητικά, όπου η χημεία έχει τα σκήπτρα. Είναι το Χημικοχωριό του παραμυθιού αυτού. Αποτέλεσμα; Τα υπέρβαρα παιδιά με προβλήματα υγείας που τα κουβαλάνε, ως ενήλικες, με παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή πίεση, καρδιακά νοσήματα κλπ.

Και απέναντι σε όλη αυτή την βαριά βιομηχανία σκουπιδοτροφών τι έχουμε; Ένα χαριτωμένο παιδικό βιβλιαράκι! Που όμως αν χρησιμοποιηθεί σωστά από τους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους-θείες, νονούς-νονές και φίλους-φίλες των γονιών, προσφερόμενο ως δώρο και διαβαζόμενο στα παιδιά, μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επέλαση των σκουπιδοτροφών. Δονκιχωτική σκέψη; Ίσως. ‘Όμως δεν έχουμε πολλά άλλα να κάνουμε. Και εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη αξία αυτού του βιβλίου, εδώ κρύβεται η δύναμή του. Δεν συμφωνείτε;

Αλήθεια όμως, πώς προέκυψε αυτό το καλογραμμένο βιβλίο με αυτό το καίριο, για την παιδική υγεία, θέμα; Η απάντηση βρίσκεται στο βιογραφικό της συγγραφέως. Η Λένα Τερκεσίδου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος. Η ιδιότητά της αυτή εξηγεί την επιτυχημένη επιλογή του θέματος και την ανάπτυξή του.

Έχει εκδώσει πολλά ακόμη βιβλία:

Η συλλογή διηγημάτων Έρωτας με την πρώτη μπουκιά (Ταξιδευτής 2008, 3η έκδοση) έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου με Γεύσεις, Ισπανία 2008, το μυθιστόρημά της Goodbye, κύριε Φρόυντ (Αρμός 2012) βρίσκεται στην 2η έκδοση ενώ το μυθιστόρημα Θέλεις να πούμε αλήθειες; (Κέδρος) εκδόθηκε πρόσφατα.

Έχει εκδώσει οκτώ ακόμη βιβλία για διατροφή και δώδεκα για παιδιά, σε μερικά από τα οποία πρωταγωνιστεί, όπως εδώ, ο Σάκης Γαλατάκης.

Η μεγάλη πείρα της Λένας Τερκεσίδου στη συγγραφή της επιτρέπει να διηγείται με άνεση και γλαφυρότητα τις ιστορίες της, προσφέροντας συγκινήσεις στους αναγνώστες. Ούσα η ίδια μητέρα δύο παιδιών διαθέτει την πρόσθετη ευαισθησία που απαιτείται στη συγγραφή παιδικών βιβλίων.

Η επιτυχία των Σωματοφυλάκων της κατσαρόλας άρχισε το 2008 με την μορφή θεατρικού έργου. Βρίσκοντας μεγάλη απήχηση στο κοινό, παίχτηκε στο Θέατρο Ημέρας για τρεις αλλεπάλληλες συνεχείς χρονιές και συνεχίστηκε στη σεζόν 2015-2016.

Όλοι όσοι διαβάσουν το βιβλίο θα το εκτιμήσουν και θα το αγαπήσουν. Όλοι είπα; Όχι ακριβώς! Κάποιοι θα το μισήσουν θανάσιμα! Ποιοι; Μα, οι κατασκευαστές σκουπιδοτροφών!

Ένα απολαυστικό, χρήσιμο και προσιτό δώρο (τιμάται λιγότερο από 10 ευρώ) για τα παιδάκια που αγαπάτε. Περισσότερα εδώ: http://minoas.gr/book-4358.minoas

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…