Οι πιο σημαντικές τροφές για άνδρες

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Όπως είναι γνωστό, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μία πληθώρα τροφίμων και θρεπτικών συστατικών ώστε να μπορέσει να διεκπεραίωσει όλες τις απαραίτητες  λειτουργίες του. Ωστόσο, το φύλο του ατόμου παίζει καθοριστικό παράγοντα για το ποιες λειτουργίες θεωρούνται σημαντικές από τον εκάστοτε οργανισμό. Για παράδειγμα, το γυναικείο σώμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον κύκλο των ορμονών, γεγονός που μας υποδεικνύει πως οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες υποστηρίζουν τη βασική αυτή λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση, συνεπώς το διατροφολόγιό τους πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να τους προστατεύει από τις ασθένειες αυτές.

Αν λοιπόν είστε άνδρας και θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας σε άριστα επίπεδα, παρακάτω παρουσιάζονται πέντε τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την τακτική σας διατροφή.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μία πολύ σημαντική τροφή, μιας και μας προσφέρουν τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών, με πολύ χαμηλές θερμίδες. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνη, ενώ μας προσφέρουν  μια γερές δόσεις από βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επίσης, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο, υπέρταση και καρδιοπάθειες.

Τόνος

Ο τόνος είναι εκπληκτική τροφή για τους άνδρες, καθώς καταπολεμά άμεσα τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο της ανδρικής υγείας: την καρδιοπάθεια. Τα πολύτιμα λιπαρά ω-3  του φροντίζουν την υγεία της καρδιάς- και όχι μόνο. Μας προσφέρει πολύ καλές ποσότητες πρωτεΐνης, με χαμηλές θερμίδες, και είναι ίσως από τα πιο εύκολα πιάτα στην ετοιμασία: απλά βγάζουμε τον τόνο από την κονσέρβα και τoν απολαμβάνουμε με το συνοδευτικό της αρεσκείας μας, ή μέσα σε μια σαλάτα.

Γκασπάτσο

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε το φαγητό, είναι η κατάλληλη εποχή για αυτή την κρύα ντοματόσουπα. Παράλληλα, είναι ένα πιάτο πολύ χαμηλό σε θερμίδες, που  μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά—ένα εκ των οποίων το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Το λυκοπένιο, μάλιστα, απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη και αποτελεί δυνατό σύμμαχο  εναντίον του καρκίνου του προστάτη.

Σαλάτες

Όσο πιο πολύχρωμες, τόσο το καλύτερο! Τα διαφορετικά χρώματα στα λαχανικά υποδηλώνουν την παρουσία διαφορετικών αντιοξειδωτικών και χρειαζόμαστε όσο μεγαλύτερη ποικιλία μπορούμε να λάβουμε. Προσθέστε μέσα όσπρια ή λίγο κοτόπουλο (ή τόνο) για όγκο και πρωτεΐνη, και αναμείξτε τα αγαπημένα σας λαχανικά. Αποφύγετε τα παχυντικά, έτοιμα dressings του εμπορίου, και επιλέξτε ελαιόλαδο ή μια απλή και ελαφριά βινεγκρέτ.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πολύτιμος παράγοντας  ενάντια  στην υπέρταση, αλλά και άλλες παθήσεις. Περιέχει κάλιο, ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ  μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα ή και να το απολαύσετε μόνο του ως απογευματινό σνακ, με λίγους ξηρούς καρπούς.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…