Οι πιο κοινοί τραυματισμοί στην ποδηλασία και πώς να τους προλάβετε
Οι λάτρεις του ποδηλάτου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ελλάδα στην περίοδο των διακοπών τους. Το αγαπημένο μέσο είναι ιδανικό για να ανακαλύψετε τις ανεξερεύνητες περιοχές της χώρας, φροντίζοντας παράλληλα και τη φυσική σας κατάσταση. Ταυτόχρονα όμως, το ποδήλατο συχνά προκαλεί τραυματισμούς στο σώμα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είστε προσεκτικοί. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε…
Οι τρεις πιο κοινοί τραυματισμοί
1) Πόνος στη μέση
2) Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
3) Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
Πόνος στη μέση
Η επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη διατήρηση της στάσης του σώματος πάνω στο ποδήλατο κάνει τη σπονδυλική στήλη να δέχεται μεγάλες πιέσεις. Η καμπτική στάση που απαιτείται για να διατηρείται καλή αεροδυναμική επίδοση, και να παράγει δύναμη για το πετάλισμα, οδηγεί σε πόνο χαμηλά στη μέση. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Πρόληψη
Το να προλαμβάνεις είναι καλύτερα απ’ το να θεραπεύεις. Ο πόνος στη μέση μπορεί να αποφευχθεί απλά ρυθμίζοντας το ποδήλατό σας σωστά, έτσι ώστε να αποφεύγετε την υπερέκταση, σε περίπτωση που ο σκελετός είναι μεγάλος, ή το καμπούριασμα, σε περίπτωση που ο σκελετός είναι μικρός. Είναι απαραίτητο να κάνετε ζέσταμα σε όλο το σώμα πριν κάνετε ποδήλατο. Η ποδηλασία περιλαμβάνει μόνο τα κάτω άκρα, αλλά και η σπονδυλική στήλη συμμετέχει. Μην το αμελείτε!
Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
Η λαγονοκνημιαία ταινία συζητιέται πολύ στην αποκατάσταση και στη φυσικοθεραπεία. Εμφανίζεται σαν πρόβλημα σε πολλούς τραυματισμούς γονάτων και προσβάλλεται συχνά σε ποδηλάτες εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης κάμψης και έκτασης του γόνατος. Εκτείνεται από το ισχίο μέχρι την εξωτερική πλευρά του γόνατος και έτσι, η επαναλαμβανόμενη κίνηση της ποδηλασίας ή του τρεξίματος, μπορεί να οδηγήσει στον ερεθισμό της, καθώς κινείται στην έξω πλευρά του γόνατος.
Πρόληψη
Η πρόληψη του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας βρίσκεται στο στήσιμο του ποδηλάτου. Το ύψος της σέλας καθορίζει τη θέση του γόνατος. Αν είναι πολύ ψηλά η σέλα, τότε το γόνατο υπερεκτείνεται. Αν είναι πολύ χαμηλά, το γόνατο κάμπτεται υπερβολικά. Η σέλα πρέπει να είναι ρυθμισμένη ώστε να επιτρέπει μια μικρή κάμψη γόνατος όταν το πετάλι φτάσει στο κατώτατο σημείο περιστροφής του. Επίσης συμβουλεύουμε να αποφεύγεται η έντονη χρησιμοποίηση των δακτύλων του ποδιού κατά την ποδηλασία (δηλαδή να μη σπρώχνετε με τη μύτη του ποδιού το πετάλι, αλλά με το πέλμα) γιατί αυτό αυξάνει την ένταση στη λαγονοκνημιαία ταινία. Η λαγονοκνημιαία ταινία μπορεί να αποσυμφορηθεί και να υποστηριχθεί κατά την ποδηλασία με περίδεση αθλητικού taping.
Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
Η ακρωμιοκλειδική (AK) άρθρωση είναι ένα σύνθετο μέρος του ώμου που αποτελείται από την κλείδα, που ενώνεται με το ακρώμιο, και κρατιούνται με δυνατούς συνδέσμους. Το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής αναφέρεται στον τραυματισμό αυτών των σταθεροποιών συνδέσμων. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να προκληθούν αυτές οι ρήξεις όπως πέσιμο πάνω σε λακκούβα ή σε εμπόδιο. Οι αγκώνες και οι καρποί κλειδώνουν όταν κρατάνε το τιμόνι στο ποδήλατο. Όταν ασκηθεί μεγάλη δύναμη στον πρόσθιο τροχό του ποδηλάτου, αμέσως η δύναμη αυτή μεταφέρεται στην άρθρωση του ώμου.
Πρόληψη
Η απλή λύση είναι να αποφεύγονται οι πτώσεις. Η ΑΚ άρθρωση είναι ευάλωτη στους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια πτώσεων, και στις μεγάλες δυνάμεις που ασκούνται στα χέρια από το τιμόνι, όταν ο μπροστά τροχός πέφτει σε μεγάλες λακκούβες. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τους αγκώνες για να απορροφούν τους κραδασμούς, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις μεγάλες λακκούβες- αυλάκια. Τα εξαρθρήματα τις ΑΚ συμβαίνουν σε διάφορους βαθμούς και η δριμύτητα του τραυματισμού καθορίζει τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την φυσικοθεραπεύτρια κ. Μουτάφη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.»