Οι θερμοκρασίες που αντιμετωπίζουμε αυτό το καλοκαίρι ευνοούν την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, τα οποία όχι μόνο σας βοηθάνε στο να …
Οι πιο γευστικοί συνδυασμοί για χυμούς φρούτων
Οι χυμοί φρούτων κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις μας ως μέσο για τη βελτίωση της λήψης θρεπτικών συστατικών, αλλά η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής κρύβεται στον συνετό συνδυασμό των φρούτων. Επιστημονικά, διάφοροι καρποί συμβάλλουν με μοναδικές βιταμίνες, μέταλλα και βιοενεργές ενώσεις.
Μερικά βασικά στοιχεία για του χυμούς
Οι βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα μπορούν διακριθούν σε δυο κατηγορίες, τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές. Οι υδατοδιαλυτές για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας χρειάζεται να καταναλωθεί νερό ενώ οι λιποδιαλυτές χρειάζονται μια λιπαρή ύλη.
Οι βιταμίνες γνωστές ως αντιοξειδωτικά, αν δεν καταναλωθούν σχετικά γρήγορα χάνουν την ενεργότητά τους επειδή αντιδρούν με τον ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Συνεπώς αν πάρετε κάποιον χυμό από έτοιμο ο οποίος να είναι φρεσκοστημένος ή αν στήψετε εσείς οι ίδιοι κάποιον χυμό φρούτων είναι λογικό και συνετό να τον καταναλώσετε όσο πιο σύντομα γίνεται και να μην τον φυλάξετε στο ψυγείο για κάποια άλλη στιγμή. Επίσης οι χυμοί που παίρνουμε έτοιμους από το σούπερμάρκετ περιέχουν συνήθως λιγότερες βιταμίνες από τους φρέσκους χυμούς κυρίως επειδή περιέχουν συντηρητικά (όπως η ζάχαρη).
Συνδυασμοί
Κίτρινα φρούτα
Όταν εξετάζονται οι βέλτιστοι συνδυασμοί φρούτων, μια καλή επιλογή περιλαμβάνει κίτρινα φρούτα όπως πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ με φρούτα του δάσους. Αυτός ο συνδυασμός αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό κρίσιμο για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη σύνθεση κολλαγόνου και τη καλή υγεία του δέρματος.
Επιπλέον, οι φλαβονοειδείς παράγοντες που περιέχονται στα φρούτα του δάσους, όπως οι ανθοκυανίνες, έχουν συσχετιστεί με την καρδιαγγειακή υγεία και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι κόκκινες χρωστικές και οι ανθοκυάνες περιέχονται και στο κόκκινο κρασί (εξάλλου το κρασί δεν είναι παρά χυμός σταφυλιού ο οποίος έχει υποστεί αλκοολική ζύμωση)
Πράσινα λαχανικά
Ένας άλλος επιστημονικά υποστηριγμένος συνδυασμός περιλαμβάνει πράσινα φύλλα όπως λάχανο ή σπανάκι με μήλα. Τα πράσινα φύλλα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Τα μήλα όχι μόνο εισάγουν φυσική γλυκύτητα μέσω των σακχάρων που περιέχουν, αλλά συνεισφέρουν επίσης με διατροφικές και φυτικές ίνες. Αυτές οι ίνες είναι ουσιώδεις για την πεπτική υγεία, προωθώντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.
Αν σας φαίνεται περίεργο το να πιείτε χυμό από σπανάκι και λάχανο μπορείτε να τα αλέσετε στο μπλέντερ μέχρι η υφή τους να γίνει λεία και απαλή μαζί με μήλο και λίγο αγγούρι. Αν σας αρέσουν οι πιο πηχτοί χυμοί τότε θα βρείτε αυτόν τον συνδυασμό πολύ καλό και ευεργετικό. Επίσης αν η υφή του χυμού είναι πάρα πολύ πηχτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ώστε να αραιώσετε τον χυμό και να γίνει πιο ρευστός.
Χυμός κόκκινων φρούτων
Για να φτιάξετε έναν χυμό κόκκινων φρούτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία φρούτων με κόκκινο χρώμα, όπως φράουλες, βατόμουρα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, και κράνμπερις.
Ο χυμός από κόκκινα φρούτα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Ανάλογα με τα φρούτα που χρησιμοποιούνται, τα οφέλη μπορεί να ποικίλουν, αλλά εν γένει μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής:
Τα κόκκινα φρούτα συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών C και A, καθώς και φυτοχημικών ουσιών όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες που είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα κόκκινα φρούτα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ορισμένα κόκκινα φρούτα περιέχουν φυτοχημικά με αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.
Ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι φυτοχημικές ουσίες που ευθύνονται για τα ζωηρά χρώματα των φρούτων, όπως οι καροτενοειδείς ενώσεις και οι πολυφαινόλες, προσφέρουν μια σειρά οφελών για την υγεία. Συνεπώς, ένας ποικιλόμορφος και πολύχρωμος συνδυασμός φρούτων στο χυμό μπορεί να παρέχει ένα ευρύ φάσμα από αυτές τις ευεργετικές ενώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη ενώσεις, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα κατά χρόνιων νοσημάτων.
Στην ουσία, η επιστημονική λογική πίσω από τους βέλτιστους συνδυασμούς καρπών για το χυμό βασίζεται στη δημιουργία μιας ποικιλομορφίας φορύτων. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει μια ισορροπημένη λήψη βιταμινών, μετάλλων και βιοενεργών ενώσεων, υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία και ευημερία μας.