Οι πέτρες στα νεφρά υπό δίωξη
Η πέτρα στα νεφρά είναι μία από τις πιο επώδυνες ουρολογικές παθήσεις που έχουν πλήξει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Ετησίως οι άνθρωποι πραγματοποιούν σχεδόν 3 εκατομμύρια επισκέψεις σε φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης και περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πηγαίνουν στο τμήμα περιστατικών έκτακτης ανάγκης για προβλήματα πέτρας στα νεφρά.
Εάν είχατε ποτέ μια πέτρα στα νεφρά, σίγουρα θα το θυμάστε. Ο πόνος είναι αφόρητος. Ένα άτομο που είχε παρουσιάσει περισσότερες από μία φορά πέτρα στα νεφρά είναι πιθανό να παρουσιάσει και στο μέλλον. Έτσι, αν είναι δυνατόν, η πρόληψη είναι σημαντική. Τι μπορείτε να κάνετε;
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Πίνετε άφθονο νερό: Το πόσιμο νερό αραιώνει επιπλέον τις ουσίες στα ούρα που οδηγούν σε πέτρες. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετά υγρά, περίπου οκτώ ποτήρια. Παράλληλα, μπορείτε να συμπεριλάβετε ορισμένα ποτά εσπεριδοειδών, όπως τη λεμονάδα και τον χυμό πορτοκαλιού.
Αποκτήστε το ασβέστιο που χρειάζεστε: Η μειωμένη ποσότητα ασβεστίου στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει την πρόκληση πέτρας στα νεφρά. Για να αποφευχθεί αυτό, φροντίστε να λαμβάνετε την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με την ηλικία σας. Οι άνδρες 50 ετών και άνω θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) του ασβεστίου ανά ημέρα, μαζί με 800 έως 1.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D για να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.
Μειώστε το νάτριο: Μια διατροφή υψηλή σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά, διότι αυξάνει την ποσότητα του ασβεστίου στα ούρα σας. Έτσι, μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο συνιστάται για τους επιρρεπείς στην πέτρα. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν τον περιορισμό της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σε 2.300 mg.
Περιορίστε τη ζωική πρωτεΐνη: Η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα θαλασσινά αυξάνει το επίπεδο του ουρικού οξέος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες μειώνει επίσης τα επίπεδα του κιτρικού, του χημικού στα ούρα που βοηθά στην πρόληψη της διαμόρφωσης της πέτρας.
Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλό οξαλικό και φωσφορικό οξύ: παντζάρια, σοκολάτα, σπανάκι, ραβέντι και τσάι. Μάλιστα, οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε οξαλικό οξύ και τα αναψυκτικά τύπου κόλα είναι πλούσια σε φωσφορικό οξύ, δύο από τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε πέτρες στα νεφρά. Εάν πάσχετε από πέτρες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα ή να τα καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που παίρνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης C σε μορφή συμπληρωμάτων βρίσκονται σε ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο νεφρολιθίασης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μετατρέπει τη βιταμίνη C σε οξαλικό οξύ