Οι νέες τεχνολογίες δεν “ανήκουν” στους άνδρες
Το μήνυμα ότι “η επιτυχής έκβαση της Ψηφιακής Συμμαχίας για την Γυναικεία Απασχόληση θα αποτελέσει σημείο-ορόσημο για την αποτελεσματική προώθηση των πολιτικών ισότητας των φύλων” και ότι “το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε το γυναικείο κοινό ότι οι νέες τεχνολογίες δεν “ανήκουν” στους άνδρες και ότι, αντίθετα, ευνοούν την γυναικεία απασχόληση”, έστειλε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Βάσω Κόλλια ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου με τίτλο “Women & Girls Go Digital”, που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ECWT) και με την υποστήριξη ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων.
Όπως υπογράμμισε στην παρέμβασή της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Β.Κόλλια, η “Ψηφιακή Συμμαχία” είναι μία “συμφωνία αρχών και ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ 21 σημαντικών εταίρων, με σκοπό την τόνωση της γυναικείας απασχόλησης. Καθένας από τους 21 εταίρους που στηρίζουν την “Ψηφιακή Συμμαχία” αναλαμβάνει τη δέσμευση να αφιερώσει για τα επόμενα τρία χρόνια όλες του τις δυνάμεις, δυναμικό και πόρους στην υπηρεσία του γενικού στόχου για “περισσότερη γυναικεία απασχόληση στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας“.
Το κοινό Σχέδιο Δράσης της Συμμαχίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλο τον κύκλο «εκπαίδευση και κατάρτιση, αγορά εργασίας, αγορά πληροφορικής, κοινωνικά στερεότυπα». Η κ. Κόλλια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “οι κοινωνίες μας θα επωφεληθούν τα μέγιστα αν κατορθώσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των κοριτσιών και των γυναικών στις νέες τεχνολογίες. Είναι το μεγάλο μας όπλο, για να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Για να βγούμε νικητές από τη στασιμότητα του “χθες”, με νέες ιδέες, με νέα έμπνευση επενδύοντας στο αύριο”.
Ως «σπουδαίο ξεκίνημα και θετικό παράδειγμα» χαρακτήρισε την ελληνική Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αρμόδια Επίτροπος για τις ψηφιακές τεχνολογίες, κ.Νέλι Κρουζ, σε ειδικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε κατά την έναρξη του Συνεδρίου.
Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η Ψηφιακή Συμμαχία για την Γυναικεία Απασχόληση;
1. Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, παρά την οικονομική κρίση, η ψηφιακή τεχνολογία και ο τομέας των εφαρμογών νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) εμφανίζει αυξητικές τάσεις.
2. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούνται περίπου 120.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο σε αντικείμενα ΤΠΕ.
3. Οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας δείχνουν μια έλλειψη έως και 500.000 επαγγελματιών στον τομέα των ΤΠΕ μέχρι το 2015.
4. Αν οι γυναίκες απασχολούνταν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας εξίσου με τους άνδρες, το Ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξανόταν ετησίως κατά 9 δις ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 φορές το ΑΕΠ μίας χώρας όπως η Μάλτα.
5. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, το 20% των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις, σε πεδία νέων τεχνολογιών, δεν μπόρεσε να καλυφθεί λόγω έλλειψης κατάλληλων ειδικοτήτων.
6. Οι γυναίκες στον τομέα των νέων τεχνολογιών έχουν περίπου 9% μεγαλύτερες απολαβές από ό,τι σε άλλους τομείς.
Υποστηρικτές της “Ψηφιακής Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση”:
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς / Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης / Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), CISCO SYSTEMS HELLAS, GOOGLE, MICROSOFT HELLAS, ORACLE HELLAS, ΕΜΠ- Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών- Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, ManpowerGroup Greece, Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων / Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών, FOUND.ATION, Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), European Schoolnet (EUN), Δίκτυο “ΕΥΡΩΠΗ” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (TEAM EUROPE).
http://www.womengodigital.eu/conference.html