Οι κατάλληλες διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο μιας υγειονομικής κρίσης

Συντάκτης: Δημήτρης Μανωλάκης

Τα τελευταία δύο χρόνια αποτέλεσαν ορόσημο για τη μετάβαση σε μία διαφορετική εποχή από αυτή που γνωρίζαμε. Ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις, οι οποίες σταδιακά μετατράπηκαν στη νέα μας πραγματικότητα, γεγονός που αύξησε αισθητά την ανάγκη του ανθρώπου για προστασία και επιβίωση. Δεδομένων των αμέτρητων προβλημάτων που έχουν αναδυθεί λόγω της, όχι τόσο πρόσφατης πλέον, υγειονομικής και κατ’ επέκταση οικονομικής κρίσης, διαφαίνεται ξεκάθαρα η υποχρέωση του κάθε ανθρώπου να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, έτσι ώστε να μπορέσει να καταστείλει οποιοδήποτε λοιμογόνο παράγοντα. Αυτό είναι εφικτό μέσω της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών προτύπων, σε συνδυασμό πάντα με την ιδανική προπόνηση.

Οι κατάλληλες διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο μιας υγειονομικής κρίσης

Αναλυτικότερα, όλοι μας είχαμε βιώσει τις επιπτώσεις του εγκλεισμού για 7 ολόκληρους μήνες, κάτι που ανέτρεψε τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας και οδήγησε, σε ορισμένους ανθρώπους, στην αύξηση του βάρους. Ωστόσο, μέσω ενός κατάλληλα δομημένου πλάνου διατροφής μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να αποφεύγουμε ή να περιορίζουμε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

  • Ζάχαρη (συγκαταλέγεται στους μονοσακχαρίτες ή αλλιώς στους απλούς υδατάνθρακες): η μη ελεγχόμενη πρόσληψη αυτού του υδατάνθρακα δίχως κάποια ουσιαστική θρεπτική αξία προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα, εξαιτίας του υψηλού γλυκαιμικού της δείκτη. Όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα της αναβολικής αυτής ορμόνης στο αίμα, διογκώνονται τόσο τα μυϊκά κύτταρα, όσο και τα λιπώδη. Η ποσότητα αυτών των κυττάρων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, επομένως το πρόγραμμα διατροφής πρέπει να προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός. Προτιμάμε τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα και στο μέλι (φρουκτόζη και γλυκόζη αντίστοιχα).
  • Ζυμαρικά: ενοχοποιούνται για την πρόκληση μακροχρόνιας παχυσαρκίας (μεταξύ άλλων τροφών). Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι να προσθέτουν ψωμί σε κάθε τους γεύμα, το οποίο εντέλει οδηγεί στην επιτάχυνση της αύξησης και αποθήκευσης του λίπους στο σώμα. Επιπλέον, συνίσταται να αποφεύγουμε την προμήθεια τροφών από το εμπόριο (π.χ. το φούρνο), όπως για παράδειγμα τυρόπιτα, λουκανικόπιτα κ.λ.π. Επιλέγουμε αντί αυτών ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ψωμί Ζέας και κριθαριού.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: χρειάζεται να μετριαστεί η κατανάλωσή τους, αφού προξενούν φλεγμονές και ενισχύουν την κατακράτηση υποδόριων λιπών. Δεν υπάρχει θέμα στην πρόσληψη κατσικίσιου γάλακτος ή γιαουρτιού σποραδικά.
  • Επεξεργασμένα/συσκευασμένα τρόφιμα: σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα γαριδάκια κ.ά. Το 80-90% τέτοιου είδους τροφών δεν είναι ωφέλιμες για την υγεία μας, επειδή περιέχουν άφθονο αλάτι και ζάχαρη, ενώ μακροχρόνια συντελούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα (απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών) και παχυσαρκία. Η τελευταία αντιμετωπίζεται από την επιστήμη της Ιατρικής ως ασθένεια και συνιστά τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τώρα ας επισημάνουμε τα σωστά διατροφικά μοντέλα που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού:

  • Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5-6 πολύχρωμες μερίδες την ημέρα) :περιέχουν φυτικές ή διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην φυσιολογική απόκριση του πεπτικού συστήματος.
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως ρύζι και πατάτες (ιδανικά γλυκοπατάτες)
  • Όσπρια και λαδερά (φακές, ρεβίθια, φασολάκια κ.ά.).
  • Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι, αυγά, συμπληρώματα.
  • Μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, θαλασσινά).

Τέλος, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε την κατανάλωση τουλάχιστον 3L νερού καθημερινά, καθώς και τον επαρκή ύπνο (ποικίλλει, αλλά ο μέσος όρος είναι 7-8 ώρες ημερησίως). 

Συντάκτης: Δημήτρης Μανωλάκης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.