Οι Ινδοί ξεπερνούν τους Κινέζους…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Οι Ινδοί ξεπερνούν τους Κινέζους…Πόσες και πόσες γενιές σε όλο τον κόσμο έμαθαν στο σχολείο ότι η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο… Η εθνικότητα των Κινέζων έγινε τόσο συνώνυμη με το «πολλοί» που δεν μπορούμε πια να το ξεχωρίσουμε. Κι όμως, αυτό θα αλλάξει σε μόλις 14 χρόνια! Τουλάχιστον αυτό προβλέπει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Κάποια στιγμή μέσα στο 2028 ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει αυτόν της Κίνας, έστω και για λίγους κατοίκους. Οι δύο χώρες θα «ισορροπούν» τότε σε γενικό πληθυσμό 1,45 δισεκατομμυρίων ανθρώπων!

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τον πληθυσμό μέχρι το 2050 βασίζονται στους δείκτες αύξησης των τελευταίων 50 χρόνων. Ο δείκτης της Κίνας είναι σαφώς πιο χαμηλός απ’ αυτόν της Ινδίας και οφείλεται κυρίως στην κρατική πολιτική του ενός παιδιού, αν και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως στην κινέζικη ύπαιθρο. Στην Ινδία, αντίθετα, δεν υπάρχει καμία πολιτική ελέγχου του πληθυσμού και η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη, κυρίως στις περιοχές εκείνες που δεν έχουν οικονομική ανάπτυξη.

Για την ακρίβεια, η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση του πληθυσμού είναι ραγδαία και ανεξέλεγκτη στα έθνη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο συνολικός πληθυσμός των 49 λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών στη λίστα του ΟΗΕ είναι σήμερα 900 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 2050 υπολογίζεται ότι θα είναι ακριβώς ο διπλάσιος, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια. Τότε ο συνολικός πληθυσμός της γης υπολογίζεται να φτάσει στα 9,6 δισεκατομμύρια ψυχές.

Η αύξηση θα γίνει κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Από τις ήδη μεγάλες σε πληθυσμό χώρες η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Νιγηρία, η οποία είναι ήδη η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο πληθυσμός της Νιγηρίας, ο οποίος σήμερα είναι περίπου 170 εκατομμύρια άνθρωποι, όχι μόνο θα υπερδιπλασιαστεί, αλλά θα ξεπεράσει κι αυτόν των ΗΠΑ.

Οσο για την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν στασιμότητα, αν όχι μικρή μείωση. Ο πληθυσμός μας αναμένεται να είναι γύρω στα 10,5 εκατομμύρια το 2050, δηλαδή σχεδόν 300.000 λιγότεροι απ’ όσο «μετρηθήκαμε» στην επίσημη απογραφή του 2011.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…