Οι ηλιακοί κάδοι απορριμμάτων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Οι ηλιακοί κάδοι απορριμμάτωνΌταν πρωτοπαρουσιάστηκε από το δήμο Κηφισιάς αυτό το καλοκαίρι, προκάλεσε την έκπληξη πολλών. Ο λόγος για τους κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Για τη λειτουργία και τη χρηστικότητά τους μιλά στο flowmagazine.gr ο υπεύθυνος έργου και αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κηφισιάς, κ. Βασίλης Ξυπολυτάς καθώς και ο κ. Ντένης Τσαλίκογλου, ιδιοκτήτης της εταιρείας J-Intergon που είναι αντιπρόσωπος των κάδων Big Belly Solar στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένοι φωτοβολταϊκοί κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν σε τέσσερα σημεία του Δήμου, τον Ιούνιο που μας πέρασε. Στόχος των υπευθύνων σύμφωνα με τον κ. Ξυπολυτά είναι να προστεθούν και άλλοι μέσα στο 2013.

Στοιχεία και λειτουργία

Το βάρος των κάδων είναι περίπου 140 κιλά και είναι κατασκευασμένοι από ανακυκλώσιμο χάλυβα. «Ακόμα και οι μπογιές που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι βιολογικές» μας επισημαίνει ο Ντένης Τσαλίκογλου.

Πρόκειται για συσκευές που διαθέτουν φωτοβολταϊκό πάνελ στην κορυφή τους, που με την ενέργεια που συγκεντρώνει, επιτρέπει τη συμπίεση των απορριμμάτων που τοποθετούν οι πολίτες μέσα. Το πάνελ αυτό περιβάλλεται από ένα πολυχαλβανικό υλικό που προστατεύει το συλλέκτη από πιθανή φθορά. Η ενέργεια που συλλέγει αποθηκεύεται σε μια μπαταρία και τροφοδοτεί μια πρέσα που υπάρχει στο εσωτερικό του κάδου. «Η πρέσα αυτή πέφτει με βάρος περίπου 550 κιλών και συμπιέζει τα σκουπίδια στο 1/8 τους» αναφέρει ο κ. Τσαλίκογλου.

Οι ηλιακοί κάδοι απορριμμάτωνΣημαντικό είναι πως η λειτουργία τους δεν είναι συνδεδεμένη τόσο με το ηλιακό φως. «Οι κάδοι αυτοί, με μια ώρα ήλιου μπορούν να συμπιέσουν απορρίμματα για ενάμιση μήνα» τονίζει στο flowmagazine.gr ο κ. Τσαλίκογλου. Σημαντικό είναι πως η πρέσα και κατά συνέπεια η απαιτούμενη ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο όταν μπουν σκουπίδια στον κάδο. Την υπόλοιπη διάρκεια της ύπαρξής τους δεν ξοδεύουν την παραμικρή ενέργεια.

Η χωρητικότητά τους φτάνει περίπου τα 120 λίτρα που είναι δεκαπλάσια από τους απλούς. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν θα χρειάζονται πολλά χρήματα για τη λειτουργία τους ενώ δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία καθαριστών για το άδειασμα τους. Το κόστος αγοράς τους ανέρχεται στα 4.000 ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως σε περίπτωση βλάβης όλα τα έξοδα τα αναλαμβάνει η εταιρεία που τους τα προμήθευσε.

«Οι κάδοι αυτοί εκτός των άλλων διαθέτουν και δυνατότητα ειδοποίησης με φωτεινούς δέκτες όταν γεμίζουν» λέει χαρακτηριστικά στο flowmagazine.gr ο κ. Ξυπολυτάς. Διαθέτουν επίσης aztec code (ο ασπρόμαυρος τετράγωνος κώδικας ή ιδεογράφημα, όπως λέγεται, που «διαβάζουν» τα smartphones) για εξ αποστάσεως αναφορά προβλημάτων καθαριότητας σε κεντρικό online σύστημα. Υπάρχει επίσης ειδοποίηση και ενημέρωση στα κεντρικά όποτε ο κάδος γεμίζει ή αδειάζει.

Οι ηλιακοί κάδοι απορριμμάτωνΗλιακοί κάδοι και πολίτες

Με τη συγκεκριμένη λειτουργία των κάδων, δεν γεμίζουν γρήγορα και κατά συνέπεια αποφεύγεται η ρύπανση και η αντιαισθητική εικόνα υπερχειλισμένων κάδων. Ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει αρκετά θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Υπάρχει αρκετά μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες και είναι αρκετά επιτυχημένο project κατά τον Βασίλη Ξυπολυτά, αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Κηφισιάς. Δεν είναι τυχαίο πως στην πόλη της Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) που εγκαταστάθηκαν πέρυσι 500 κάδοι, η συλλογή των σκουπιδιών μειώθηκε από 17 φορές την εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 14 κάδοι (δήμος Ύδρας, Κηφισιάς, Αττικό ζωολογικό πάρκο κ.α.). Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Ο κ. Ξυπολυτάς υποστηρίζει πως τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι αρκετά αποδοτικά και ωφέλιμα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ιδέα για τη χρήση αυτών των κάδων είναι αρκετά χρήσιμη και ωφέλιμη ιδίως σε χώρους υψηλής προσβασιμότητας ή σε μεγάλα εμπορικά κέντρα».

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr