Οι επιθετικά ανταγωνιστικοί άνθρωποι

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Όλοι, σε κάποιο βαθμό, πρέπει να ανταγωνιστούμε στη ζωή μας. Ωστόσο, σε ορισμένα περιβάλλοντα, κυρίως, σε εργασιακούς χώρους, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με άτομα τόσο ανταγωνιστικά, που για να προωθηθούν και να ανελιχτούν, δε διστάζουν να παραβιάσουν τα δικαιώματα των άλλων, δημιουργώντας ένα κλίμα αγχωτικό για την ψυχική σας υγεία. 

Η ανταγωνιστικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης προσωπικότητας και χρειάζεται, όταν πρόκειται για μία συνέντευξη δουλειάς, ένα άθλημα ή οτιδήποτε σας φέρνει στην πρωτιά και βελτιώνει τη ζωή σας. Επίσης, όλοι θέλουν, λίγο ή πολύ, να είναι οι καλύτεροι σε κάτι. Ο τρόπος που το επιδιώκετε, όμως, φανερώνει πολλά για το χαρακτήρα σας. Και μερικοί το φτάνουν στα άκρα

Τι κρύβεται πίσω από μία επιθετικά ανταγωνιστική προσωπικότητα;

  • Έλλειψη αυτοεκτίμησης

Η ανασφάλεια και η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές. Οι υπερβολικά ανταγωνιστικοί άνθρωποι χρειάζονται, συνεχώς, φήμη και επιβεβαίωση, επειδή τους κάνουν να νιώθουν ισχυροί. Δε διστάζουν να είναι ασεβής προς τους άλλους, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους και να ενισχύσουν την εικόνα τους.

  • Τα βλέπουν όλα ή άσπρο ή μαύρο

Οι άνθρωποι με τρόπο σκέψης «άσπρο-μαύρο» έχουν μια πολύ άκαμπτη και ασυμβίβαστη νοοτροπία. Για παράδειγμα, η ζωή τους συνίσταται μόνο στη νίκη ή την ήττα, το να έχουν ή να μην έχουν, στο να είσαι μαζί του ή εναντίον του. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης επισημαίνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δε λαμβάνουν υπόψη εγγενείς παράγοντες, όπως η κοινωνικότητα, η ενσυναίσθηση, η αίσθηση συνεργασίας κλπ.

  • Ναρκισσισμός και ψυχοπαθητική προσωπικότητα

Τα υπερβολικά ανταγωνιστικά άτομα εμφανίζουν, συχνά, χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, καθώς, εστιάζοντας στους δικούς τους σκοπούς, δε διστάζουν να εξαπατήσουν, να χειραγωγήσουν, να εκφοβίσουν ή να εκμεταλλευτούν τους άλλους. Ακόμα πιο συχνή, όμως, είναι η ναρκισσιστική προσωπικότητά τέτοιων ατόμων. Αναζητούν, συνεχώς, της προβολή, την αποδοχή, την επιβεβαίωση και τον θαυμασμό των άλλων, οπότε μπορούν, εύκολα, να σαμποτάρουν τους άλλους για να πετύχουν τους στόχους τους. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όσα απαιτεί μια ναρκισσιστική προσωπικότητα


Πως αντιμετωπίζουμε τα ανταγωνιστικά άτομα;

  • Ένα επιθετικά ανταγωνιστικό άτομο προσπαθεί να παρασύρει και τους υπολοίπους στον ανταγωνισμό. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να θέσετε όρια στον εαυτό σας για την δική σας ψυχική ισορροπία. Πείτε «όχι» και απομακρυνθείτε από καταστάσεις που ανάγονται σε «αγώνα».
  • Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα και τη δουλειά σας. Ένα άτομο με επιθετικό ανταγωνισμό δε θα διστάσει να εισβάλλει στα σχέδιά σας, τους κωδικούς ασφαλείας ή τα email σας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον σας και προς δικό τους όφελος.
  • Λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς τέτοιων ατόμων, είναι σημαντικό να έχετε αποδείξεις και να ενημερώνετε τα αφεντικά σας ή άτομα υψηλότερα σε ιεραρχία, ώστε να ληφθούν μέτρα, προτού γίνει κάτι που θα βλάψει ολόκληρο τον οργανισμό, ή το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε.

Σίγουρα, τέτοιες καταστάσεις είναι περίπλοκες και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε, υπερβολικά, ανταγωνιστικούς ανθρώπους. Πρέπει, όμως, να προστατεύετε την ακεραιότητά σας με κάθε κόστος.

Ο ανταγωνισμός, σε οποιονδήποτε τομέα, μπορεί να σας βοηθήσει να εξελιχθείτε, αρκεί να είναι σε πλαίσια σεβασμού και όχι επιθετικότητας, ταπείνωσης ή μποϊκοτάζ.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.