Οι ένοχοι που δεν μας αφήνουν να αδυνατίσουμε

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Οι ένοχοι που δεν μας αφήνουν να αδυνατίσουμεΠαλεύετε με δίαιτες και δεν έχετε χάσει ούτε ένα κιλό, τηρείτε τη δίαιτα κατά γράμμα και το μόνο που πετυχαίνετε είναι απογοήτευση. Έχετε σκεφτεί πως ίσως δεν πάει καλά με τον οργανισμό σας και πως ο μεγαλύτερος αντίπαλός σας είναι αυτός;

Τι μπορεί να μην μας αφήνει ν’ αδυνατίσουμε;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο θα αδυνατίσουμε. Αυτοί είναι:

Η ηλικία ειδικά κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Το φύλο, οι γυναίκες χάνουν πιο δύσκολα κιλά συγκριτικά με τους άντρες.

Τα γονίδιά μας, επηρεάζουν το μεταβολισμό, την πείνα, την αποθήκευση λίπους αλλά και τον κορεσμό.

Η κληρονομικότητα, τα άτομα των οποίων οι γονείς ήταν παχύσαρκοι αλλά και τα ίδια υπήρξαν παχύσαρκα παιδιά, χάνουν πιο δύσκολα βάρος όταν γίνουν ενήλικες.

Άλλοι παράγοντες που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους, είναι:

Ένας νωθρός θυρεοειδής

Οι ένοχοι που δεν μας αφήνουν να αδυνατίσουμεΟ θυρεοειδής αδένας, παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Έτσι λοιπόν, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής, μειώνει το μεταβολικό ρυθμό, την παραγωγή ενέργειας και την κινητοποίηση των τριγλυκεριδίων και δυσκολεύει την απώλεια λίπους. Εκτιμήσεις δείχνουν πως το 10% των ενηλίκων, πάσχει από υποθυρεοειδισμό ο οποίος είναι πιο συχνός σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών.

Πώς το καταλαβαίνουμε;

Εκτός από την αύξηση βάρους και την αδυναμία να χάσουμε κιλά μπορεί να παρατηρήσουμε και κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και μυϊκή αδυναμία, τριχόπτωση, δύσκολη περίοδο ακόμη και κατάθλιψη.

Ανισορροπία στις ορμόνες

Το ξέρατε ότι μία στις δέκα γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης εμφανίζει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών; Αυτό είναι μια κατάσταση στην οποία οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν μεγάλη ποσότητα ανδρικών ορμονών. Εκτός λοιπόν από τα προβλήματα ωορρηξίας και υπογονιμότητας που προκαλεί, οι πολυκυστικές μπορεί να συνοδευτούν από αντίσταση στην ινσουλίνη. Τι είναι αυτό; Είναι μια δυσλειτουργία στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται το σάκχαρο του αίματος, η οποία συνδέεται συχνά με την αυξημένη αποθήκευση λίπους ειδικά γύρω από τη μέση. Αν δε θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου II.

Πώς το καταλαβαίνουμε;

Αν δούμε ακανόνιστες περιόδους, υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα μας, ακμή ή δυσκολία να μείνουμε έγκυος.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…