Οι διακοπές με τα παιδιά μετά το διαζύγιο

Συντάκτης: Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη, Ψυχολόγος

Ένα διαζύγιο είναι από μόνο του πολύ επώδυνη εμπειρία για όλα τα μέλη της οικογένειας. Την περίοδο των διακοπών οι αλλαγές που επιφέρει ένα διαζύγιο γίνονται πιο εμφανείς. Συχνά, ζητείται από τα παιδιά να περάσουν κάποιες μέρες μακριά από το γονιό που έχει την επιμέλειά τους και ταυτόχρονα κοντά σε αυτόν που έχει στερηθεί την επιμέλειά τους. Η νομοθεσία στην Ελλάδα προβλέπει να περνούν κάποιες μέρες τα παιδιά και με τους δύο γονείς εναλλάξ.

Πολλές φορές οι γονείς αναζητούν βοήθεια για το πώς να χειριστούν τις διακοπές, μέρες αναπροσαρμογής για όλους, πώς θα μπορούσαν να τις κάνουν ώστε να είναι καλές για όλους και κυρίως για τα παιδιά τους. Εδώ, υπάρχει ένα μεγάλο Εξαρτάται. Όπως οι οικογένειες δεν είναι όλες ίδιες, έτσι και οι οικογένειες χωρισμένων συντρόφων δεν είναι ίδιες. Είναι πολλά τα θέματα που προκύπτουν πρακτικά αλλά και συναισθηματικά που οι γονείς θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη τους.

Γνωρίζοντας πόσο σημαντική επίδραση έχει στην προσαρμογή και την εξέλιξη των παιδιών τους η επικοινωνία μεταξύ των δύο πρώην συντρόφων κρίνω απαραίτητη τη συζήτηση για το πώς θα οργανωθούν οι διακοπές των παιδιών τους. Η επικοινωνία αυτή θα ήταν καλό να υπάρχει από πριν αλλά κι αν τα πράγματα ήταν καλά δεν θα υπήρχε το διαζύγιο. Παρόλα αυτά μπορεί κανείς να συνεργάζεται για το κοινό καλό. Ας είμαστε καλοί γονείς στα παιδιά μας ακόμα κι αν δεν τα βρήκαμε στο μεταξύ μας. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η καλή επικοινωνία μαθαίνεται και χτίζεται με προσπάθεια, επιμονή και σταθερότητα στο χρόνο.

  • Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και αναλυτικοί στο πόσες μέρες, ποιος θα αναλάβει τι, ευέλικτοι, το απαιτεί η εποχή που ζούμε άλλωστε, και να προσπαθούμε όλοι για το κοινό καλό.
  • Προσπαθήστε να μείνετε σταθεροί σε αυτά που προγραμματίζετε. Για τα μικρά παιδιά ο λόγος μας είναι συμβόλαιο.
  • Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να σας γνωρίσουν αν είστε ο γονιός που τα στερείται στην καθημερινότητά τους.
  • Επικοινωνείτε καθημερινά με τα παιδιά σας, να χαίρεστε αν περνάνε καλά, κι αν δεν θέλουν να σας μιλήσουν μην στεναχωριέστε, απλά κατανοήστε ότι είναι δύσκολο να σας αποχωρίζονται, σεβαστείτε το αλλά συνεχίστε να τα παίρνετε καθημερινά.

Επιπλέον, πρέπει να έχουμε στο νου μας το πόσο πρόσφατο είναι το διαζύγιο, ο χωρισμός, και την ηλικία των παιδιών μας. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να νιώσουν ιδιαίτερη ανασφάλεια μακριά από τη μητέρα τους. Ακόμη, είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να αφήσει πίσω έναν συναισθηματικά καταρρακωμένο γονιό για να πάει να περάσει υπέροχες διακοπές με τον άλλο. Κανένα παιδί δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Είναι δύσκολο για τους γονείς που ο γάμος τους μόλις τελείωσε να παραμερίσουν τον πόνο, τον θυμό και την απογοήτευση και να συνεργαστούν για να περάσουν τα παιδιά τους διακοπές και με τους δύο. Όμως αυτό που λέμε και καθησυχάζουμε τα παιδιά μας ότι αυτά δεν έκαναν τίποτε λάθος και δεν φταίνε σε τίποτε για το χωρισμό μας είναι να το κάνουμε πράξη και με τη ζωή μας.

Ζητήστε βοήθεια και συμπαράσταση για να περάσετε τη δύσκολη φάση αυτή. Το ξέρετε άλλωστε πως η γονεïκότητα εμπεριέχει το να μαθαίνουμε και να γινόμαστε πιο δυνατοί και ώριμοι για μας και τα παιδιά μας.

Τέλος αλλά όχι τελευταίο, Φροντίστε τον Εαυτό σας. Φροντίστε να κάνετε κάτι καλό για εσάς τις μέρες που θα λείπουν τα παιδιά. Έτσι επιστρέφοντας θα είναι αναζωογονητικό για όλους. Αν έχετε έναν νέο σύντροφο μην επιλέξετε να τον γνωρίσουν τα παιδιά μέσα στις διακοπές. Αν πάλι το κάνετε έτσι, σεβαστείτε το χρόνο και δώστε προσωπικό χρόνο στη σχέση σας με τα παιδιά σας.

Καλές Συνεργασίες για Καλές Διακοπές!

Συντάκτης: Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη, Ψυχολόγος

Influence:

Εργάζεται ιδιωτικά στο χώρο του γραφείου της στο Ίλιον σαν Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός…