Είμαστε ό,τι είμαστε. Είμαστε ό,τι θα θέλαμε να γίνουμε; Αν όχι… αυτές είναι οι 10 βασικές δεξιότητες που θα μας …
Οι αποφάσεις με τις χειρότερες συνέπειες στη ζωή
Η λήψη αποφάσεων είναι μια ικανότητα-κλειδί για την επιτυχία μας στη ζωή, αλλά κυριότερα για την ευτυχία μας. Δυστυχώς είναι μια ικανότητα που δεν διδασκόμαστε καθόλου, τουλάχιστον μέσω της επίσημης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να επαφίεται καθαρά στην τύχη το αν θα την καλλιεργήσουμε επαρκώς.
Αυτό είναι μεγάλη πληγή για την κοινωνία μας, γιατί το να παίρνουμε λάθος σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μας, προκαλεί αρνητικές συνέπειες όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε όσους επηρεάζονται από εμάς και αυτό βλάπτει αθροιστικά όλη την κοινωνία. Ας δούμε ενδεικτικά ποιές είναι οι αποφάσεις με τις χειρότερες συνέπειες στη ζωή για εμάς, αλλά και για τους γύρω μας.
- Επιλογή συντρόφου
Η επιλογή συντρόφου είναι μάλλον η πιο καθοριστική απόφαση για την ευτυχία μας. Στη γνωστή μακροχρόνια έρευνα του Χάρβαρντ για την ευτυχία, αποδείχτηκε ότι όσοι πέρασαν τη ζωή τους με έναν καλό σύντροφο (με αμοιβαία αγάπη και υποστήριξη), όχι μόνο προόδευσαν, αλλά και ευτύχησαν στη ζωή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μελέτη Χάρβαρντ: Τι είναι αυτό που μας οδηγεί τελικά στην ευτυχία;
Το αντίθετο σενάριο του να παντρευτείς έναν κακό σύντροφο, είναι όσο καταστροφικό μπορείτε να φανταστείτε. Πολλές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, γιατί ο άντρας τους τις σκότωσε σε μια στιγμή παράφορης ζήλιας. Άλλες κακοποιήθηκαν μέχρι θανάτου ή κακοποιήθηκαν και έζησαν, μέχρι να βρουν το κουράγιο να εγκαταλείψουν το βάναυσο σύζυγο. Δυστυχώς εδώ έχουμε περισσότερο γυναικεία παραδείγματα να αναφέρουμε, γιατί η σωματική κακοποίηση φαίνεται να είναι περισσότερο “αντρικό σπόρ”. Αν και υπάρχουν γυναίκες που κακοποιούν λεκτικά και συναισθηματικά τους συζύγους τους (σπάνια σωματικά) και αυτό φέρνει εξίσου δυστυχία στη ζωή του θύματος.
- Με ποιον κάνεις παιδιά
Το να κάνεις παιδιά είναι από μόνο του απόφαση ζωής, με σοβαρότατες συνέπειες. Το με ποιον κάνεις παιδιά όμως, είναι το καθοριστικό στοιχείο που θα έπρεπε να σκεφτούμε. Το να κάνεις παιδιά με τον λάθος άνθρωπο είναι μια απόφαση που μπορεί να καταστρέψει και τη ζωή των παιδιών σου, εκτός από τη δική σου. Παιδιά που βίωσαν τραύματα είτε γιατί κακοποιήθηκαν, είτε γιατί μεγάλωσαν με αυταρχικούς, επικριτικούς γονείς, κάνουν μια ζωή να το ξεπεράσουν και να χτίσουν μια υγιή αυτοεκτίμηση και σχέση με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
- Να πάρεις διαζύγιο ή όχι; Ιδού η απορία;
Άλλη μια σοβαρότατη απόφαση με συνέπειες για όλη τη ζωή. Όσα χρόνια και να περάσουν πάντα θα λες πρώην σύζυγος, ακόμα κι αν ξαναπαντρευτείς αργότερα. Επίσης δεν μπορείς ποτέ να πεις “πρώην πατέρας των παιδιών μου”, γιατί αυτό δεν υφίσταται. Στην απόφαση του διαζυγίου βλέπουμε τους ανθρώπους να είναι πολύ πιο διστακτικοί να την πάρουν, σε σχέση με την αντίστοιχη του γάμου. Πολλοί αποφάσισαν να παντρευτούν στους 6 μήνες ή έναν χρόνο σχέσης, αλλά μετά βασανίζονται χρόνια να πάρουν απόφαση να χωρίσουν, αν και είναι δυστυχισμένοι στο γάμο τους. Συνήθως ο βασικός λόγος που τους κρατάει σε έναν τέτοιο γάμο (ιδιαίτερα τις γυναίκες), είναι τα παιδιά.
Και ποιος ρώτησε ποτέ τα παιδιά τι είναι καλύτερο για τα ίδια; Να ζουν σε ένα σπίτι βλέποντας τους γονείς τους να μισιούνται, να τσακώνονται συνέχεια ή να ζουν σε μια ψυχρή εχθρότητα, λες και έχουν ψυχρό πόλεμο; Αυτό είναι καλύτερο ή να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους με τον ένα γονιό, ως παιδιά χωρισμένων γονιών; Η απάντηση εξαρτάται από την κάθε μεμονωμένη περίπτωση και σίγουρα δεν είναι εύκολη. Αλλά βλέπουμε ότι όπως πάντα η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Δηλαδή πρέπει να ξοδέψεις πολύ περισσότερο χρόνο στην απόφαση του να παντρευτείς και με ποιόν, παρά μετά, μένοντας σε έναν γάμο που σε δυστυχεί από φόβο μην κάνεις κακό στα παιδιά σου.
- Επιλογή εξάρτησης
Μια άλλη απόφαση που αρκετοί έχουν πάρει, ειδικά στην Ελλάδα, έτσι όπως είναι δομημένη η ελληνική οικογένεια, είναι η επιλογή της οικονομικής εξάρτησης από κάποιον. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην δουλεύουν και να ζουν από το μισθό του άντρα τους. Είτε το κάνουν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, είτε ποτέ δεν δούλεψαν, το διά ταύτα είναι ότι βάζουν τον εαυτό τους σε μια επικίνδυνη εξάρτηση. Ο γάμος δεν είναι εξασφάλιση για τη ζωή, ούτε συμβόλαιο εφ’ όρου ζωής. Αν σε εγκαταλείψει ο σύντροφός σου ή αποβιώσει, πώς θα ζήσεις μετά αν δεν έχεις συνηθίσει να δουλεύεις τόσα χρόνια; Πόσο εύκολη θα είναι αυτή η μετάβαση στην αγορά εργασίας, ειδικά αν έχεις και παιδιά να μεγαλώσεις;
Άλλη περίπτωση εξάρτησης είναι τόσοι νέοι (άντρες και γυναίκες) που εξακολουθούν να μένουν στην πατρική εστία, μέχρι τα τριάντα, σαράντα… – ήντα. Πολύ σημαντική απόφαση και αυτή, με πολλαπλές συνέπειες για τη ζωή. Σίγουρα κερδίζεις μια οικονομική ασφάλεια, αφού δεν βάζεις τον εαυτό σου στο ρίσκο του να συντηρείς μόνος σου τον εαυτό σου.
Από την άλλη, θυσιάζεις άπειρη ελευθερία με το να μένεις με τους γονείς σου, που δεν έχουν ούτε την ίδια ηλικία, ούτε τις ίδιες ανάγκες, ούτε τα ίδια μυαλά με σένα.
Μπορείς να φέρεις όποιο σύντροφο θες, όποτε θες και να κάνεις σεξ όπου θες μέσα στο σπίτι;
Μπορείς να κάνεις πάρτυ με φίλους στη βεράντα το καλοκαίρι;
Μπορείς να διακοσμήσεις όλο το σπίτι με βάση το γούστο σου;
Μια άλλη σοβαρότερη συνέπεια του να μένεις με τους γονείς σου, είναι ότι σου δημιουργείται η ηθική υποχρέωση να τους φροντίζεις στα γηρατειά τους. Λογικό δεν είναι, αφού ζεις στο ίδιο σπίτι; Εκεί πόση ελευθερία θυσιάζεις; Πόσες επιλογές;
Τα έχουμε μετρήσει όλα αυτά συνειδητά, πριν πάρουμε την απόφαση να ζήσουμε με τους γονείς μας; Και μέχρι ποια ηλικία; Αν δεν βάλουμε deadline σε αυτόν τον στόχο, τότε αναγκαστικά θα τον βάλει η ζωή, δηλαδή θα μας χωρίσει μόνο ο θάνατος.
Ωστόσο και αυτό είναι καταστροφικό και το έχω δει με τα μάτια μου μέσα από τη δουλειά μου. Κάποιοι άνθρωποι που έχασαν τους γονείς τους, δεν μπόρεσαν ποτέ να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, γιατί τους κατέστρεψε η απώλεια οικονομικά ή συναισθηματικά. Λογικό είναι, γιατί αν δεν ανεξαρτητοποιηθείς μόνος σου με συνειδητή απόφαση, πιο δύσκολα θα το καταφέρεις αν σε εξαναγκάσει η ζωή.
- Που θα ζήσουμε
Άλλη μια απόφαση με τις χειρότερες συνέπειες για τη ζωή είναι το μέρος που θα ζήσουμε. Μάλιστα είναι μια απόφαση που πολύ δύσκολα αλλάζει, ακόμα κι αν βλέπουμε ότι μας βλάπτει, ειδικά αν υπάρχει ιδιόκτητο σπίτι. Το γνωστό φαινόμενο στην Ελλάδα με τις “οικογενειακές πολυκατοικίες”, που ζουν σε ένα σπίτι οι ηλικιωμένοι γονείς, από πάνω το ένα παιδί με την οικογένειά του και από κάτω το άλλο παιδί με τη δική του οικογένεια, έχει καταστρέψει πολύ κόσμο. Πολλά αδέρφια δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Συχνότατα νύφη με πεθερά “είναι στα μαχαίρια”, ακόμα και γονείς με τα παιδιά τους έχουν ψυχροπολεμικές σχέσεις.
Είναι αυτό περιβάλλον για να ζεις ευτυχισμένος; Να βλέπεις κάθε μέρα “στα μούτρα σου” κάποιον με τον οποίο είσαι “στα μαχαίρια” και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον αποφύγεις;
Άλλη περίπτωση που πάλι επηρεάζει δυσμενώς το που ζούμε, είναι το να έχουμε απομακρυνθεί πολύ από οικογένεια και φίλους και να ζούμε απομονωμένοι. Αυτό και δυσκολίες φέρνει και μοναξιά, που οδηγεί στο αίσθημα της απομόνωσης και ίσως της κατάθλιψης. Μια έρευνα λέει ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι, θα πρέπει να ζούμε σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από τους αγαπημένους μας φίλους. Αυτή είναι μια απόσταση ασφαλείας για να μην τους στερούμαστε, όπως κι αν τα φέρει η ζωή. Καλώς ή κακώς αυτή η αλήθεια αποδείχτηκε περίτρανα στην καραντίνα που βιώσαμε πρόσφατα, που για κάποιους ήταν μια επώδυνη εμπειρία.
Αυτό που επίσης έκανε η καραντίνα είναι ότι μας έφερε όλους αντιμέτωπους με τις επιλογές μας. Αν δεν μας άρεσε αυτό που είδαμε ή βιώσαμε, μάλλον πρέπει να αλλάξουμε τις αποφάσεις της ζωής μας. Ποτέ δεν είναι αργά! Η αλλιώς, κάλλιο αργά, παρά αργότερα!
Αν θέλετε να αλλάξετε τις επιλογές σας και δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, ένας τρόπος είναι να ξεκινήσετε από τα θέλω σας. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να τα ξεκαθαρίσετε, αυτό θα είναι το θέμα του επόμενου σεμιναρίου του Believe in You με τίτλο “Πώς να ανακαλύψω τα θέλω μου”.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε το λινκ https://www.flowmagazine.gr/seminario_pos_na_anakalupso_ta_thelo_mou/
Bio Εύη Ξυραφά
Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688
Website: http://www.believeinyou.gr/
Email: info@believeinyou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr
Skype: evi_xyrafa
Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”
Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!