Οι ανακαλύψεις μεγάλης μελέτης στο DNA 5 λαών: Ελλάδα και Ρωσία στο Α’ μέρος

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Από πού έλκουν την καταγωγή τους οι σύγχρονοι άνθρωποι κα τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για το DNA των Ελλήνων και των Ρώσων; Όλες οι απαντήσεις από την επιστήμη της γενετικής με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή των προγόνων μας- Β’ μέρος με Έλληνες και Ρώσους!

Οι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχτηκαν από τους αρχαϊκούς Homo sapiens κατά τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο στην Αφρική, 200.000 χρόνια πριν. Η μετακίνηση των πληθυσμών έξω από την Αφρική εκτιμάται πως έγινε πριν από «μόλις» 70.000 χρόνια!

Οι σύγχρονοι άνθρωποι σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλες τις ηπείρους, αντικαθιστώντας τις άλλες ανθρωπίδες και έφτασαν στην Ευρασία και την Ωκεανία πριν από 40.000 χρόνια και στην Αμερική τουλάχιστον πριν από 14.500 χρόνια. Ως φυσικό  επόμενο ήταν οι άνθρωποι να απλώσουν την παρουσία τους κατά μήκους της γης και να δημιουργήσουν οικογένειες, ομάδες, πόλεις και αργότερα έθνη.

Κάθε έθνος έχει και ορισμένα χαρακτηριστικά. Αυτές τις διαφοροποιήσεις τις ορίζει το DNA το οποίο διαμορφώθηκε με τους αιώνες ανάλογα με το κλίμα, τα γονίδια, τις συνθήκες και την χρηστικότητα των λειτουργιών του οργανισμού.

Ας δούμε από πού προέρχεται το DNA Ελλήνων και Ρώσων:

ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από 9.000 χρόνια κατοικήθηκε η Κρήτη

Πριν από περίπου 9.000 χρόνια, υπήρξε εκτεταμένη μετανάστευση ανθρώπων της Νεολιθικής Εποχής από περιοχές της Ανατολίας που αντιστοιχούν σήμερα σε μέρη της Μέσης Ανατολής. Τότε έφτασαν στην Κρήτη και οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού.

59.000 χρόνια πριν ο σύγχρονος άνθρωπος καταφθάνει στον ελλαδικό χώρο

Ο γενετιστής Κώστας Τριανταφυλλίδης αναφέρει πως  οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου εμφανίστηκαν στην Αφρική περίπου 320.000 χρόνια πριν και έφθασαν στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο πριν από τουλάχιστον 59.000 χρόνια. H εκπληκτική όμως ανακάλυψη στη Μάνη κρανίου ανθρώπου (Homo sapiens) που πρόσφατα χρονολογήθηκε πριν περίπου 210.000 χρόνια υποδεικνύει ότι ο Homo sapiens διαβιούσε στην Ελλάδα πριν από τουλάχιστον 210.000 χρόνια και μάλιστα συμβίωνε με τους Νεάντερνταλ.

Μινωίτες και Μυκηναίοι προέρχονται από αγρότες της Δυτικής Ανατολίας  

Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι ήταν ομοιογενείς Μεσογειακοί πληθυσμοί. Οι δύο πληθυσμοί είχαν μεγάλη γενετική συγγένεια μεταξύ τους, έχοντας τουλάχιστον τα 3/4 της βιολογικής καταγωγής τους από τους πρώτους Νεολιθικούς αγρότες της Δυτικής Ανατολίας και νησιών του Αιγαίου που εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη/Ελλάδα από την 7η χιλιετία π.Χ. Οι σημερινοί πληθυσμοί των ίδιων περιοχών παρουσιάζουν στενή συγγένεια με τους αρχαίους κατοίκους της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Πέρασαν 46.000- 59.000 χρόνια από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο, χάρη στις αναλύσεις του DNA, έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε γι’αυτόν.

Οι Σουηδοί επιστήμονες μελέτησαν οστά σε τάφους στη νότια Σουηδία και διαπίστωσαν ότι κάτοικοι των Μυκηνών είχαν φτάσει εκεί χιλιάδες χρόνια πριν, μεταφέροντας όχι μόνο πολιτιστικά αγαθά, αλλά και πλοία, καθώς και το γενετικό υλικό τους.

ΡΩΣΙΑ

Με στόχο να δοθεί μια εικόνα για τη γενετική ιστορία των Ρώσων, μελετήθηκε το  μιτοχονδριακό DNA σε έναν αριθμό σύγχρονων ρωσικών πληθυσμών. Διερευνήθηκαν πολυμορφισμοί  δείκτες DNA από 14 περιοχές της σημερινής ευρωπαϊκής Ρωσίας.

Η διερεύνηση αυτού του προτύπου σε ιστορική προοπτική έδειξε ότι η δομή της μιτοχονδριακής γονιδιακής δεξαμενής των σημερινών Ρώσων συμμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό με τη φυλετική δομή των μεσαιωνικών Σλάβων που έθεσαν τα θεμέλια των σύγχρονων Ρώσων.

Μια επίσης εξαιρετική έρευνα DNA από την εταιρεία γενετικής έρευνας Genotek με έδρα τη Μόσχα, αποκάλυψε ότι περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου των Ρώσων είναι γενετικοί συγγενείς του Οίκου των Ουίνδσορ, της δυναστείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλες εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες, που σχετίζονται επίσης με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, περιλαμβάνουν τον Νικόλαο Β’, τον τελευταίο αυτοκράτορα της Ρωσίας, και τη Μαρί ντε Μέντιτσι, βασίλισσα της Γαλλίας, η οποία ανήκει στη διάσημη οικονομική φυλή των Μεδίκων της Μεσαιωνικής εποχής της Βόρειας Ιταλίας.

Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση των γονιδιωμάτων του ρωσικού λαού και εκείνων των επιφανών ευρωπαϊκών δυναστειών του παρελθόντος και του παρόντος. Η ανάλυση του DNA έδειξε ότι περίπου το 20 τοις εκατό των σύγχρονων Ρώσων μοιράζονται την ίδια απλοομάδα με μέλη της δυναστείας των Ουίνδσορ, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έδωσαν δείγμα DNA είχαν μακρινούς προγόνους από τον οίκο αυτό.

41% των Ευρωπαίων ανήκουν σε γονιδιακή ομάδα της Μέσης ανατολής

Από τη μητρική τους πλευρά, οι περισσότεροι σύγχρονοι Ρώσοι ανήκουν στη μιτοχονδριακή ομάδα Η, η οποία πρωτοεμφανίστηκε μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας πριν από περίπου 30 χιλιάδες χρόνια. Οι φορείς αυτής της απλοομάδας μετανάστευσαν στη συνέχεια στην Ευρώπη πριν από περίπου 20-25 χιλιάδες χρόνια, και σήμερα, περίπου το 41% των Ευρωπαίων μοιράζεται αυτήν την απλοομάδα.

Ήταν αυτή η συγκεκριμένη απλοομάδα που επέτρεψε στους ερευνητές να ανακαλύψουν τους δεσμούς αίματος μεταξύ του 20 τοις εκατό των Ρώσων και της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β’. Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι είναι γενετικά Ευρωπαίοι καθώς το ποσοστό του μη ευρωπαϊκού DNA που βρέθηκε μεταξύ των δειγμάτων είναι ασήμαντο.

1 στους 5 Ρώσους παρουσιάζουν γονιδιώματα των …Βίκινγκς!

Η πλειονότητα των ευγενών της Αυτοκρατορικής Ρωσίας είχε δεσμούς αίματος με τον Οίκο των Romanov ή τον Οίκο των Rurikid, οι οποίοι ήταν άμεσοι απόγονοι των εισβολέων των Βίκινγκ, η παρουσία των οποίων ήταν εξέχουσα στη Ρωσία του 10ου αιώνα, στην Αγγλία του 11ου αιώνα, καθώς και στη Γαλλία, και Σικελία της ίδιας εποχής. Μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων και το επακόλουθο κοινωνικό χάος, αυτά τα γονιδιώματα μπορεί να είχαν εξαπλωθεί ευρέως στον ευρύτερο ρωσικό πληθυσμό, γεγονός που εξηγεί την παρουσία τους στο 20 % των σύγχρονων Ρώσων.

Εν τω μεταξύ, από την πατρική πλευρά, το 25 τοις εκατό των σύγχρονων Ρώσων μοιράζεται την απλοομάδα R1a1, η οποία εμφανίστηκε πριν από περίπου 10 χιλιάδες χρόνια στην περιοχή της Βόρειας Κασπίας.

Περίπου το 19,2% του σύγχρονου ρωσικού γονιδιώματος είναι παρόμοιο με αυτό των Ουκρανών και των Λευκορώσων, ενώ περίπου το 13,1 τοις εκατό μοιράζεται μεταξύ των Ρώσων και του φινλανδικού λαού και ένα άλλο 6,3 τοις εκατό του ρωσικού DNA είναι τυπικά γονιδιώματα από το λαό της Ουγγαρίας και των Μαγιάρων.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.