Οι 4 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η αντιγήρανση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Πέρα από θεραπείες και προϊόντα που βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων, σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η διατροφή. 

Μαύρο σουσάμι 

Το μαύρο σουσάμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60% και είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ακόμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αμινοξέα, πρωτεΐνες και βιταμίνες όπως Β, Ε, Α και C.

Το μαύρο σουσάμι έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς είναι φορτωμένο με σίδηρο και βιταμίνες Β που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της νεανικότητας. Μπορεί να βοηθήσει και στο να έχουμε υγιέστερα οστά και δέρμα. Δεδομένου ότι αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο και ασβέστιο, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αβοκάντο 

Το αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδών και περιέχει τη εξαιρετική ποσότητα λίπους που βοηθάει στην απορρόφησή τους. Ταυτόχρονα, βοηθάει στη μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α. Επίσης, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β- καροτίνη) που περιέχει, είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα μάτια, τα μαλλιά, το δέρμα και γενικότερα την υγεία των κυττάρων, ενώ προλαμβάνει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και την εμφάνιση καταρράκτη.

Παράλληλα, οι βιταμίνες Α, Β, C και Ε που περιέχονται στο φρούτο, αξιοποιούνται από τους ειδικούς της βιομηχανίας καλλυντικών. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις ενυδατικές, αντιγηραντικές και ιαματικές ιδιότητες που προσφέρουν στο δέρμα, ενώ το έλαιο του φυτού εφαρμόζεται στην αρωματοθεραπεία, καθώς επίσης και ως αντηλιακή προστασία. Τέλος, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα έλαια του αβοκάντο, ενισχύουν την όψη και την υφή των μαλλιών, δίνοντάς τους λάμψη και δύναμη.

Σελήνιο

Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν τον κυτταρικό εκφυλισμό, γνωστό και ως γήρανση. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το σελήνιο εξουδετερώνει την επίδραση των ελεύθερων ριζών. Τα επίπεδα σεληνίου μειώνονται με το χρόνο και το χαμηλό σελήνιο συμβάλλει στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο: brazil nuts, στρείδια, χοιρινά παϊδάκια, σολομός, στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα, τόφου, ζυμαρικά ολικής άλεσης, γαρίδες, μανιτάρια shiitake και πορτομπέλο, ηλιόσποροι. 

Ντομάτες 

Το λυκοπένιο στις ντομάτες συμβάλει στην πρόληψη των βλαβών από τις ακτίνες UVA και UVB. Παρότι φυσικά πρέπει να προσθέσεις αντηλιακό, μόλις δύο ντομάτες σου προσφέρουν δείκτη προστασίας 5, που σημαίνει ότι έχεις 50 λεπτά έκθεσης στον ήλιο πριν καείς εάν το δέρμα σου συνήθως καίγεται στα 10. Επίσης, λόγω τω πολλών βιταμινών που βρίσκονται στη ντομάτα, η χρήση της αυξάνει τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.