Οι 10 κορυφαίες ανακαλύψεις του 2012
Για άλλη μια χρονιά οι επιστήμονες εκπλήσσουν με τα ευρήματά τους. Από βιολογία μέχρι αρχαιολογία, πολλές επιστήμες, ανέδειξαν έφεραν κάτι νέο στον κόσμο. Οι δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2012 είδαν το φως της δημοσιότητας και παρουσιάστηκαν από το National Geographic. Ακολουθεί το top10 των επιστημονικών ανακαλύψεων για τη χρονιά που μας πέρασε.
10. Γιγαντιαίος κροκόδειλος Lolong
Με μήκος 6.17 μέτρα ο κροκόδειλος Lolong έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ Γκίνες. Η ανακάλυψη αυτή έγινε τον Ιούλιο στο Μπουναγουάν των Φιλιππινών. Ο κροκόδειλος ανήκει στο είδος Crocodylus porosus και πιάστηκε ζωντανός. Σημαντικό είναι πως η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 50 χρόνια, ενώ φαίνεται να είναι υπεύθυνος για επιθέσεις σε διάφορους ανθρώπους της περιοχής.
9. Ζάχαρη στο διάστημα
Μια γλυκιά ανακάλυψη επεφύλασσαν οι αστρονόμοι τη φετινή χρονιά. Την πιθανότητα ζωής σε άλλους πλανήτες, ήρθε να επιβεβαιώσει η ανακάλυψη μορίων ζάχαρης γύρω από ένα αστέρι σε απόσταση 400 ετών φωτός. Ωστόσο παραμένει πιθανότητα, καθώς τα πλούσια σε άνθρακα μόρια που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ζωής, μπορεί να υπήρχαν εκεί πριν ακόμα σχηματιστούν οι πλανήτες.
8. Νέος πλανήτης στο Ηλιακό μας σύστημα
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο, ένας νέος πλανήτης που δεν εχει ανακαλυφθεί ακόμα, υπάρχει πιθανότητα να περιστρέφεται στα όρια του Ηλιακού μας συστήματος. Αν και δεν έχει γίνει ορατός με τηλεσκόπια, η ύπαρξή του, εξηγείται από τη διαταραχή που προκάλεσε στις τροχιές των αντικειμένων στη ζώνη Kuiper. Τα αντικείμενα αυτά, είναι μικρά παγωμένα σώματα και ορισμένοι πλανήτες- νάνοι, που κινούνται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
7. Θεϊκή σύσταση
Δύο διαφορετικές ομάδες επιστημόνων, τον περασμένο Ιούλιο έφτασαν σε 99% βέβαια αποτελέσματα για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs επονομαζόμενο και ως «Θεϊκό σωματίδιο». Η πολυπόθητη αυτή ανακάλυψη, θα συμπληρώσει το καθιερωμένο μοντέλο των φυσικών επιστημών, εξηγώντας γιατί τα αντικείμενα στο σύμπαν μας έχουν μάζα, όπως επίσης και γιατί οι γαλαξίες, οι πλανήτες, και οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν.
6. Χαμένο κόσμος στην Ανταρκτικη
Σμήνος από ενός νέου είδους θαλάσσια είδη-Γιέτι ανακαλύφθηκε στις ζεστές υδροθερμικές πηγές των ωκεανών της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με επιστήμονες πρόκειται για την ανακάλυψη των «κατοίκων» ενός Χαμένου Κόσμου. Ανάμεσα στα είδη ανήκουν οργανισμοί όπως πεταλίδες, καβούρια, ανεμώνες, ακόμη και ένα χταπόδι. Όλα είναι ως επί το πλείστον άχρωμα και ζουν σε απόλυτο σκοτάδι σε βάθος 2.400 μέτρων.
5. Νέο ηλιακό σύστημα
Ένας αστέρας περίπου 127 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας, εμφανίζει πιθανότητες να έχει στην τροχιά του περισσότερους πλανήτες (9) από τον Ήλιο. Σύμφωνα με μελέτη, ένα τέτοιο ηλιακό σύστημα, θα ξεπερνούσε ακόμα και το δικό μας και θα το καθιστούσε το πιο πολυπληθές.
Ένα νέο είδος νυκτόβιων πιθήκων ανακαλύφθηκε στο Περού. Συγκεκριμένα η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα Μεξικανών και Περουβιανών βιολόγων κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, στο στο Εθνικό Καταφύγιο Tabaconas Namballe του βόρειου Περού.
3. Αμφίβια χωρίς άκρα
Δεν πρόκειται ούτε για σκουλήκια αλλά ούτε για φίδια. Είναι αμφίβια, που ζουν στο χώμα και το συγκεκριμένο είδος είναι ένα από τα έξι νέα είδη που έχουν ανακαλυφθεί και ανήκουν στην ομάδα ζώων με όνομα caecilians.
2. Τοιχογραφία των Μάγιας που αναιρεί την Ημέρα της Κρίσεως
Στην τελευταία μεγαλούπολη Μάγια που βρίσκεται στο στάδιο της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτι σπουδαίο. Πρόκειται για τοιχογραφία, μιας αρχαίας κατοικίας Μάγιας. Εκτός από ζωντανές παραστάσεις βασιλικών εικόνων, οι τοίχοι είναι γεμάτοι με υπολογισμούς αφορούν τεράστια ποσά του χρόνου. Σε αντίθεση λοιπόν με την ιδέα οτι οι Μάγιας προέβλεψαν το τέλος του κόσμου το 2012, οι ενδείξεις δείχνουν ημερομηνίες χιλιάδες χρόνια στο μέλλον
Πριν από 1600 χρόνια, ο ναός του Νυχτερινού Ήλιου ήταν ένα κτίσμα ορατό από χιλιόμετρα και στολισμένος με τεράστιες μάσκες του Θεού του Ήλιου ως καρχαρίας και τζάγκουαρ. Εκεί γίνονταν διάφορες τελετές. Για πολλά χρόνια ο ναός ήταν χαμένος στη ζούγκλα της Γουατεμάλας. Πλέον όμως εμφανίστηκε στους αρχαιολόγους και δίνει νέα στοιχεία για την αντιπαλότητα μεταξύ των βασιλείων των Μάγιας. Σε αντίθεση με τα βασίλεια των Αζτέκων και των Ίνκας, οι Μάγιας, ήταν μια χαλαρή συνάθροιση πόλεων-κρατών.