Οδηγός χριστουγεννιάτικης διατροφής

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Σύμφωνα με διαιτολόγους έχει βρεθεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 6.000 θερμίδες την ημέρα των Χριστουγέννων, φαγητό ισοδύναμο με τρεις ημέρες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κραιπάλη συνεχίζεται και τις υπόλοιπες ημέρες. Φέτος, σκοπεύεις να κάνεις το ίδιο;

«Η αύξηση του βάρους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι σύνηθες φαινόμενο» λέει ο Luise Marino, διαιτολόγος. «Με τον ερχομό του Ιανουαρίου, όμως, είναι μία κατάσταση που δύσκολα μπορεί να αλλάξει.»

Σύμφωνα με τη Βρετανική Διαιτητική Ένωση (BDA), οι άνθρωποι αποκτούν 2 κιλά κατά μέσο όρο τις γιορτές. Πολλοί άνθρωποι λένε: «Απλά είναι μία φορά τον χρόνο». Ο Sian Porter, ένας διαιτολόγος και εκπρόσωπος της BDA τονίζει ότι πρέπει να επιμείνουμε σε κανονικά γεύματα.

Πρωινό και σνακ

Ξεκινήστε με ένα υγιεινό πρωινό, κατά προτίμηση με ένα που πρόκειται να σας κρατήσει χορτάτο, όπως βρώμη ή καπνιστό σολομό. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπείτε στον πειρασμό να βουτήξετε στα μελομακάρονα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ημέρας επιλέξτε υγιή σνακ όπως τοστ λαχανικών, αντί για γαριδάκια και πάστες.

Πρώτα απ ‘ όλα, υπάρχει το πουλί

Ωστόσο, τα σνακ είναι μόνο μια πλευρά του σόου. Το κύριο γεγονός είναι το δείπνο των Χριστουγέννων και παρόλο που δεν πρόκειται να είναι υπόθεση χαμηλών θερμίδων, υπάρχουν τρόποι για να καταστεί το γεύμα σας πιο υγιεινό.

«Ό, τι πουλί και αν επιλέξετε να μαγειρέψετε, πάπια, κοτόπουλο, χήνα, γαλοπούλα, όλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιδιόρθωση των μυών και τη λειτουργία των νευρώνων» λέει ο Abigail Wilson, διευθυντής του eDietitians. «Από αυτά, η γαλοπούλα είναι το πιο λιτό κρέας και, ενδεχομένως, η πιο υγιεινή επιλογή με σημαντικά λιγότερο λίπος από την πάπια ή τη χήνα.»

Πριν από το μαγείρεμα, ο Luise συνιστά να τρυπήσετε το δέρμα του πουλιού, έτσι ώστε να αποστραγγιστεί το λίπος.

Επιπλέον, αν πρόκειται να γεμίσετε το πουλί, χρησιμοποιήστε λιγότερο κρέας, ενώ επιλέξτε βακκίνια, βερίκοκα, κάστανα και άλλα υγιεινά συστατικά, που προσδίδουν μια πιο νόστιμη γέμιση.

Επιδόρπιο

Ακόμη και το επιδόρπιο δεν πρέπει να είναι ανθυγιεινό. Παρά το γεγονός ότι η παραδοσιακή πουτίγκα είναι πλούσια σε θερμίδες, είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Απλά κρατήστε το μέγεθος της μερίδας σας υπό έλεγχο.

«Αν έχετε ετοιμάσει κάτι πλούσιο σε θερμίδες και κρεμώδες, έχετε πάντα μια εναλλακτική λύση για τους καλεσμένους σας» τονίζει ο Sian. «Μπορείτε να ετοιμάσετε φρουτοσαλάτες, έτσι ώστε να έχουν μια επιλογή.»

Μείνετε δραστήριοι

Συχνά οι άνθρωποι κατά τις διακοπές τους, ανασύρουν την κινητή γέφυρα που τους ενώνει με τον έξω κόσμο και δεν βγαίνουν έξω για ημέρες. Ωστόσο, είναι πραγματικά σημαντικό να είστε δραστήριοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε zumba. Μια βόλτα στο πάρκο λίγο μετά από ένα γεύμα είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο George Washington στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι μια βόλτα 15 λεπτών μισή ώρα μετά το φαγητό βοηθά στον έλεγχο υψηλού σακχάρου στο αίμα σε ηλικιωμένα άτομα και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν έναν υπνάκο ή παρακολουθούν τηλεόραση μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…