Οδηγός για εντυπωσιακό color blocking – Μέρος Α’

Συντάκτης: Μαρία Σαρικώστα, Σύμβουλος αισθητικής εμφάνισης/fashion stylist

Τα τελευταία χρόνια το color blocking ακούγεται παντού στον χώρο της μόδας. Διάσημοι σχεδιαστές επιλέγουν το color blocking για να εντυπωσιάζουν το κοινό τους. Στυλίστες δημιουργούν μοναδικές εικόνες σε editorial μόδας περιοδικών. Τι είναι όμως το color blocking;

Τι σημαίνει color blocking στην μόδα;

Το color blocking είναι οι συνδυασμοί των χρωμάτων που εφαρμόζονται σε ένα σύνολο ακολουθώντας συγκεκριμένους χρωματικούς κανόνες.

Αφορά τις εμφανίσεις του καλοκαιριού, αλλά και του χειμώνα.
Χρώματα σε ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια αναμειγνύονται και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό αισθητικά αποτέλεσμα. Επιλέγοντας ιδιαίτερα χρωματικά ζευγάρια που απογειώνουν την φαντασία και την δημιουργικότητα,
μερικοί από τους γνωστότερους οίκους μόδας υιοθέτησαν τη γοητεία του χρωματικού κλειδώματος τη φετινή σεζόν:

Maison Margela, Michel Κlein, Philosophy di lorenzo serafini, Fendi.

Τι πρέπει να ξέρουμε ώστε να ξεκινήσουμε τον πειραματισμό και να είναι πετυχημένος:

  • χρωματικός τροχός-χαρακτηριστικά των χρωμάτων

  • Συνδυασμοί χρωμάτων-χρωματικά σχήματα

  • Τα εποχικά trends

  • Χρήσιμους κανόνεςstyling tips

Ο κύκλος των χρωμάτων:

Χρωματικός τροχός

Ο χρωματικός κύκλος αποτυπώνει τη θεωρία των χρωμάτων και αποτελεί ένα βοήθημα για την κατανόηση και την εφαρμογή της. Τα χρώματα, ανάλογα με την σχέση τους, διακρίνονται σε πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και ενδιάμεσα.

Πρωτεύοντα χρώματα

Τα πρωτεύοντα χρώματα είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Τα χρώματα αυτά δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τη μίξη άλλων χρωμάτων. Αντίθετα, τα δευτερεύοντα και τα ενδιάμεσα δημιουργούνται από τη μίξη των τριών πρωτευόντων χρωμάτων.

Δευτερεύοντα χρώματα

Τα δευτερεύοντα χρώματα είναι το πράσινο, το πορτοκαλί και το βιολέ. Τα δευτερεύοντα χρώματα δημιουργούνται από τη μίξη δύο πρωτευόντων χρωμάτων. Κάθε δευτερεύον χρώμα παράγεται από τα δύο πρωτεύοντα χρώματα που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του πάνω στον χρωματικό κύκλο.Έτσι, η μίξη του κόκκινου και το κίτρινου δίνει το πορτοκαλί, αντίστοιχα η μίξη του κίτρινου και του μπλε δίνει το πράσινο και, τέλος, η μίξη του μπλε και του κόκκινου δίνει το βιολέ.

Ενδιάμεσα χρώματα

Τα ενδιάμεσα χρώματα παράγονται από τη μίξη ενός δευτερεύοντος με ένα πρωτεύον χρώμα. Μερικά παραδείγματα ενδιάμεσων χρωμάτων είναι τα εξής:

Αν στο βιολέ προστεθεί κόκκινο τότε παράγεται ένα έντονο βιολέ που κοκκινίζει, ενώ αν στο πράσινο προστεθεί κίτρινο τότε παράγεται ένα ανοιχτό πράσινο που περισσότερο κιτρινίζει.

Η ένταση των χρωμάτων τα διακρίνει σε θερμά, ψυχρά και ουδέτερα.

Ψυχρά χρώματα

Τα ψυχρά χρώματα είναι το πράσινο, το μπλε, το βιολέ και τα παράγωγά τους.
Αυτά τα χρώματα ονομάζονται «ψυχρά» επειδή πλησιάζουν προς τις αποχρώσεις του νερού και του πάγου. Συνήθως τα ψυχρά χρώματα δίνουν μια αίσθηση δροσιάς καθώς έχουν την ικανότητα να μειώνουν την ταχύτητα της κυκλοφορίας του αίματος και να ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Θερμά χρώματα

Τα θερμά χρώματα είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και τα παράγωγά τους.
Αυτά τα χρώματα ονομάζονται «θερμά» γιατί πλησιάζουν τις αποχρώσεις του ήλιου και της φωτιάς. Τα θερμά χρώματα δίνουν μια αίσθηση ζέστης επειδή έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την ταχύτητα της κυκλοφορίας του αίματος και να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Ουδέτερα χρώματα

Τα ουδέτερα ή γήινα χρώματα συνήθως δεν εμφανίζονται πάνω στον χρωματικό κύκλο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το μαύρο, το γκρι, το καφέ και το μπεζ. Τα ουδέτερα χρώματα δημιουργούνται από τις παρακάτω μίξεις:

  • Από το μαύρο και άσπρο δημιουργούνται οι αποχρώσεις του γκρι.

  • Από τη μίξη των συμπληρωματικών χρωμάτων δημιουργούνται οι αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ.

  • Από τη μίξη τριών πρωτευόντων χρωμάτων και την προσθήκη μαύρου ή άσπρου δημιουργούνται τονικές διαβαθμίσεις του καφέ και του μπεζ.

Τα χαρακτηριστηκά των χρωμάτων:

Απόχρωση (hue):

Απόχρωση είναι ο χρωματικός χαρακτήρας του κάθε χρώματος σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα. Υπάρχουν περισσότερες από 100 αποχρώσεις χρωμάτων.

Ένταση

Ένταση ενός χρώματος ονομάζουμε την καθαρότητα και τη διαύγεια που αυτό διαθέτει. Καθαρά χρώματα είναι τα βασικά χρώματα αλλά και τα απλά πριμιτίφ χρώματα που συναντά κανείς στην λαϊκή τέχνη και στη ζωγραφική των παιδιών.

Κορεσμός (saturation) ή Καθαρότητα (purity):

Ο κορεσμός ενός χρώματος καθορίζεται από την περιεκτικότητά του σε γκρι.

Φωτεινότητα (brightness):

H φωτεινότητα ενός χρώματος εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε μαύρο.

Τόνοι (tones):

Τόνος ενός χρώματος είναι η ιδιότητα που εκφράζει τη σχέση του με το φως. Μας δείχνει δηλαδή πόσο φωτίζεται ένα χρώμα, πόσο φωτεινό ή σκοτεινό, ανοικτό ή σκούρο είναι.

Τίντα (tint):

Οι τίντες είναι οι φωτεινοί τόνοι ενός χρώματος. Στους υπολογιστές αναφερόμαστε σε αμιγή χρώματα όπως τα Pantone, στα οποία η τίντα δημιουργείται μειώνοντας το ποσοστό του ίδιου του χρώματος.

Σκιά (shadow):

Οι σκιές είναι οι σκούροι τόνοι ενός χρώματος. Η σκιά ενός χρώματος δημιουργείται με την προσθήκη διαφορετικών ποσοστών μαύρου.

Αρχικοί κανόνες του color blocking:

Τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων παίζουν καθοριστικό ρόλο για να επιλέξουμε τα σωστά κομμάτια για την εμφάνισή μας.

  • Τα χρώματα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχουν την ίδια τονικότητα-καθαρότητα-φωτεινότητα (αρμονία).

  • Αποφεύγουμε το λευκό και το μαύρο (δημιουργούν οπτικά κενά στην εικόνα).

  • Στο styling πάντα λαμβάνουμε υπόψιν τα trends, που πολλές φορές σπάνε κάθε κανόνα.

Οι παραπάνω εικόνες θα βοηθήσουν αρκετά στην κατανόηση των χρωματικών επιλογών, με γνώμονα τους παραπάνω βασικούς κανόνες (χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα trends).

Από τις μίξεις των χρωμάτων προκύπτουν οι αποχρώσεις τους. Έτσι δημιουργούνται οι εποχικές ομάδες χρωμάτων και τα διαχωρίζουμε εύκολα σε καλοκαιρινά, ανοιξιάτικα, φθινοπωρινά και χειμερινά χρώματα.

Πηγές:

Vogue.fr

pinterest.gr

graficnotes.blogspot.com

Συντάκτης: Μαρία Σαρικώστα, Σύμβουλος αισθητικής εμφάνισης/fashion stylist

Influence:

Η μόδα μου έδειξε έναν θεατρικό και συγχρόνως μαγικό τρόπο έκφρασης…