Είμαστε ό,τι είμαστε. Είμαστε ό,τι θα θέλαμε να γίνουμε; Αν όχι… αυτές είναι οι 10 βασικές δεξιότητες που θα μας …
Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης Θανάσης Γκαβέλας
Το κουδούνι χτύπησε. Τα παιδιά ξεχύθηκαν στην αυλή παρέες παρέες. Γέλια, φωνές, πειράγματα, βρισιές… Ένα αγόρι περιφερόταν μόνο του. Λίγα παιδιά πλησίαζαν να του μιλήσουν. Ήταν σοβαρός κι ευγενικός κι είχε κάτι που τον ξεχώριζε. Δεν ήταν σαν τα υπόλοιπα της ηλικίας του. Είχε, απλά, στόχο κι ήταν προσηλωμένος σε αυτόν. Έτσι μου περιέγραψε η κόρη μου που ήταν συμμαθητές στο Λύκειο τον Θανάση ή Νάσο Γκαβέλα.
Ο Θανάσης Γκαβέλας, για όποιον δε γνωρίζει, μας έκανε περήφανους στις 2 Σεπτεμβρίου κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο!
Ο Θανάσης, 22 χρονών σήμερα, διαγνώστηκε στα 10 του χρόνια από τη νόσο του Στάργκαρντ που σταδιακά περιορίζει την όραση.
Στο Δημοτικό και Γυμνάσιο υπέστη bullying για αυτή του την απώλεια από μαθητές και καθηγητές, αλλά δεν παραιτήθηκε. Ο αθλητισμός ήταν η μεγάλη του αγάπη από μικρό παιδί και δεν επέτρεψε στην ασθένειά του να επηρεάσει την επιθυμία του.
Πειραματίστηκε με αθλήματα όπως το μπάσκετ και ποδόσφαιρο, αλλά όσο εξελισσόταν η νόσος και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στράφηκε στον στίβο. Εκεί ένας προπονητής είδε ότι είχε ταλέντο στο τρέξιμο 100μ. κι άρχισε ο αγώνας του πρωταθλητισμού.
Παρόλη την περιορισμένη του όραση δε σκέφτηκε στιγμή να τα παρατήσει. Όπως λέει ο ίδιος, ο αθλητισμός τον βελτίωσε σαν άνθρωπο και τον έφερε αντιμέτωπο με ιδιότητες και χαρίσματα που δεν είχε ιδέα πώς υπήρχαν μέσα του.
Ήταν πάντα εστιασμένος στο στόχο του. Με πίστη στον εαυτό του και το όνειρο πολύ σύντομα έγινε πραγματικότητα. Μάλιστα προτρέπει τα παιδιά με κάποια αναπηρία να μην κάθονται σπίτι, αλλά να βγουν έξω και να ασχοληθούν με τα ενδιαφέροντά τους. Να ψάξουν να βρουν τί τους ταιριάζει και να μην μεμψιμοιρούν.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει και το οικογενειακό, κυρίως, περιβάλλον που για το Νάσο έτυχε να είναι πολύ υποστηρικτικό. Δύναμη και χαρίσματα ενυπάρχουν σε όλους μας. Αρκεί να τα ανακαλύψουμε και εξελίξουμε, χωρίς να αφήνουμε τις πεποιθήσεις μας και τις «δικαιολογίες» που λέμε στον εαυτό μας καθημερινά, να μας κρατούν πίσω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 σεμινάρια-βήματα για μία πιο ευτυχισμένη ζωή: Αξιοποιήστε το πλήρες δυναμικό σας!
Είμαστε αρτιμελείς, είμαστε υγιείς, γιατί λοιπόν να μην πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να ζούμε τη ζωή που θέλουμε, ενώ ο Θανάσης κι άλλοι το πέτυχαν; Γιατί εκείνοι έσπασαν τα δεσμά τους και συντονίστηκαν με την εσωτερική τους δύναμη. Εστιασμένοι στα θέλω τους και με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής
Όπως έχει πει ο Μίνως Βολανάκης στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη όταν κάποτε ανησυχούσε εκείνη μήπως χτυπήσει σε κάποιο φανταστικό ατύχημα: «Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είσαι ούτε το χέρι σου, ούτε το πόδι σου. Μέσα σου υπάρχει κάτι άλλο πολύ βαθύτερο κι αυτό είναι η αληθινή ουσία του εαυτού σου».
Αυτό ο Νάσος και όλοι οι άλλοι Παραολυμπιονίκες, αλλά και καθημερινοί μη αρτιμελείς άνθρωποι που νικούν στο στίβο της ζωής, το γνωρίζουν πολύ καλά.
Μήπως ήρθε η ώρα να το ανακαλύψετε κι εσείς;