Ο χρόνος “τρέχει” πιο γρήγορα… όσο μεγαλώνουμε
«Ζήσε για τη στιγμή». Η πλειοψηφία των 30αρηδων και άνω κατηγορεί το χρόνο, ότι πατάει όλο και περισσότερο «γκάζι», αφήνοντας τους να αναρωτιούνται: «Πότε σπούδαζα στο πανεπιστήμιο… πότε κλείνω 10 χρόνια δουλειάς;». Η επιστήμη απαντά με αποδείξεις, έρευνα και πειράματα… για το ζήτημα της αίσθησης του χρόνου!
Και όμως, θυμόμαστε τα «παιδικά» μας Χριστούγεννα σαν να ήταν χθες, αλλά σήμερα περνούν χωρίς να μας «αγγίζουν». Πρώτος, ο ψυχολόγος William James ανέφερε το 1890 ότι το κλειδί για την αντίληψη του χρόνου είναι η ρουτίνα. Μετά από μελέτες, η αλήθεια βρέθηκε στο ότι οι αξέχαστες καταστάσεις ή αλλιώς οι «πρωτιές» (πρώτο φιλί, πρώτες διακοπές, πρώτη ημέρα σχολείου) «παγώνουν» το χρόνο. Αντίθετα, το άγχος και η συνήθεια μας κάνουν να χανόμαστε μέσα σε αυτόν.
Αυτό συμβαίνει, γιατί όσο μεγαλώνουμε, βιώνουμε έλλειψη από νέες εμπειρίες, γεγονός που εμποδίζει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέα «αντίγραφα» για κάθε εμπειρία. Αρκεί να σκεφτούμε το γεγονός ότι αύριο θα παρατήσουμε τη ρουτίνα στο γραφείο και θα ταξιδέψουμε στην Κούβα… για να καταλάβουμε ότι τότε η αίσθηση του χρόνου θα γινόταν περισσότερο αντιληπτή!
«Εάν θέλεις να επιβραδύνεις το πέρασμα του χρόνου, γίνε ξανά φοιτητής, κάνε κάτι πρωτότυπο. Ακόμα και εάν πας στη δουλειά σου από άλλο δρόμο ή εάν ταξιδέψεις σε άγνωστα μέρη, θα καταφέρεις να αντιληφθείς καλύτερα την έννοια του χρόνου», δηλώνει ο Richard Friedman, καθηγητής ψυχιατρικής στο Weill Cornell της Νέας Υόρκης στους “The New York Times”.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, η πίεση χρόνου συμβάλλει στην αντίληψη του, καθώς ο εγκέφαλος ενός αγχωμένου άτομου επηρεάζεται από ένα μεγάλο ποσό χημικών ουσιών, όπως είναι η αδρεναλίνη. Πιο συγκεκριμένα, ο Geoffrey Ghose, υπεύθυνος της μελέτης ανέφερε ότι κάθε αλλαγή στο ρυθμό του εγκεφάλου… είναι ικανή να αλλάξει την αίσθησή μας για την ώρα ή το χρόνο και να επηρεάσει τη νευρική δραστηριότητα. Αυτό, βέβαια, δικαιολογεί και το γιατί όταν είμαστε ευτυχισμένοι, νιώθουμε ότι η ώρα «κυλά» σαν νεράκι!
Ειδικότερα, οι ειδικοί κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα μερικών πιθήκων μακάκων που κινούσαν τα μάτια τους μεταξύ δυο κουκκίδων σε τακτά διαστήματα του ενός sec. Πάνω από 100 νευρώνες βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι όσο πιο αργή ήταν η μείωση της δραστηριότητάς τους, τόσο περισσότερο υπερεκτιμούσαν τη διάρκεια του δευτερολέπτου. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το να κινούν πιο αργά τα μάτια τους.
5 τρόποι για να «κυλά» ο χρόνος… πιο αργά!
– Γεμίστε με νέες γνώσεις: Οι καινούριες πληροφορίες ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, είτε αυτές προέρχονται από ένα βιβλίο, είτε από μια εμπειρία. Άρα, προχωρήστε προς τη μάθηση…
– Επισκεφτείτε νέα μέρη: Το διαφορετικό περιβάλλον οδηγεί μερικές νέες πληροφορίες στον εγκέφαλο, οι οποίες αφορούν τις γεύσεις, τους ανθρώπους, τους ήχους, τα χρώματα κ.α. Ακόμα και ένας καφές σε ένα άγνωστο μαγαζί μπορεί να κάνει τη διαφορά!
– Γνωρίστε νέους ανθρώπους: Οι αλληλεπιδράσεις με ξένα άτομα απαιτούν ενέργεια και προπονούν το μυαλό, σε αντίθεση με μια τυπική συνομιλία στο Facebook. Οι φωνές, τα ονόματα και η γλώσσα του σώματος θα ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο.
– Δοκιμάστε ξεχωριστά χόμπυ: Έχετε κάνει ποτέ ελεύθερη πτώση; Οι ξεχωριστές δραστηριότητες θα «τραβήξουν» το ενδιαφέρον του εγκεφάλου, ο οποίος θα βρεθεί σε επιφυλακή, αυξάνοντας τις αισθήσεις σας. Μια νέα εμπειρία είναι ικανή να σας φέρει πιο κοντά στην αντίληψη του χρόνου.
– Κάντε πολλές εκπλήξεις: Οι εκπλήξεις πάντα βρίσκουν στόχο στον εγκέφαλο, καθώς τον αναγκάζουν να διαχειριστεί άμεσα νέες πληροφορίες. Ένα ραντεβού μετά τη δουλειά ή ένα ποτό έκπληξη με φίλους θα σας δώσει την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλά με χαμηλότερους ρυθμούς.