Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό (ανοιχτής πρόσβασης) Frontiers in Human Neuroscience, ο χορός μπορεί να αντιστρέψει …
Ο χορός αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου
Ο χορός ενέχει περισσότερα από απλή σκέψη. Όπως φαίνεται, εκτός από ψυχαγωγικός, ο χορός είναι επιπλέον ωφέλιμος για τον εγκέφαλο.
Η ανασταλτική επίδραση της γνωστικής φθοράς, η βελτίωση της νευροπλαστικότητας που ασκεί η φυσική δραστηριότητα ενάντια στην εκφυλιστική δράση του χρόνου είναι γνωστή εδώ και χρόνια στους ερευνητές. Τα ευνοϊκά αποτελέσματα αφορούν ιδιαίτερα το χορό, καθώς αυτός απαιτεί περισσότερα από απλές κινητικές δεξιότητες.
Με ποιον τρόπο προστατεύει τον εγκέφαλο;
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φανατικός των πάρτι για ν’ αγαπάει το χορό. Αν μάλιστα το τρέξιμο σας φαίνεται κοπιαστικό, τότε ο χορός μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικός στη διατήρηση της νεότητας. Παρακάτω, θ’ ανακαλύψουμε το γιατί.
Για τις ανάγκες μίας έρευνας δημοσιευμένης στο περιοδικό «Frontiers in Human Neuroscience» συγκρίθηκαν διάφορα είδη χορού, όπως της Jazz και Λατινό-Αμερικανικού με συμβατική γυμναστική. Οι συμμετέχοντες της έρευνας είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη.
Μετά τη συμπλήρωση 18 μηνών με χορογραφημένο καθημερινό πρόγραμμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δομή του εγκεφάλου των συμμετεχόντων στην έρευνα είχε υποστεί ριζικές βελτιώσεις, ειδικά στην περιοχή του ιππόκαμπου.
Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, ενώ συνδέεται με την μάθηση και το συναίσθημα.
Τα αποτελέσματα επιφυλάσσουν ελπιδοφόρα νέα για τους ανθρώπους που διατρέχουν πιθανότητες για γνωσιακό εκφυλισμό λόγω γήρατος, όπως είναι η απώλεια της μνήμης λόγω της νόσου του Alzheimer.
O χορός βελτιώνει τη σωματική και τη νοητική υγεία
Πέρα από την ενδυνάμωση της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη (ιππόκαμπος), ο χορός βελτιώνει την αντοχή, την ευλυγισία, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων του σώματος. Στους ηλικιωμένους, τα τραύματα λόγω πτώσεων μπορεί αρκετά συχνά ν’ αποβούν μοιραία. Ένας στους τρεις ενήλικες πάνω από την ηλικία των πενήντα πεθαίνει μέσα σε 12 μήνες, λόγω κατάγματος στο ισχίο.
«Φαίνεται ότι για τους ηλικιωμένους, ο χορός αποτελεί μία ελπιδοφόρα παρέμβαση, τόσο για τη βελτίωση της ισορροπίας, όσο και για τη δομή του εγκεφάλου. Συνδυάζει την αερόβια άσκηση, κιναισθητικές δεξιότητες και γνωστικές απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού», συμπεραίνει η έρευνα.
Η ανάγκη να θυμάται κάποιος τα βήματα, το σωστό κράτημα με τον παρτενέρ έτσι ώστε να γίνει σωστά μία φιγούρα, η αναγνώριση του ρυθμού και της αντίστοιχης κίνησης ή η απλή αίσθηση του ρυθμού της μουσικής και της ατομικής κίνησης, όλα τα παραπάνω είναι κιναισθητικές απαιτήσεις.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι βελτιώσεις που παρατηρούνται στην ισορροπία μπορεί να οφείλονται στην εκμάθηση της χορογραφίας, η οποία δημιουργεί την ανάγκη συντονισμού των βημάτων και τον συγχρονισμό της κίνησης των χεριών με την ταχύτητα και την εναλλαγή του ρυθμού.
Δεν πρέπει επίσης να υποτιμούμε την κοινωνική εκδοχή του χορού.
Ο χορός εμπεριέχει την κοινωνικότητα και μπορεί να εξασθενίσει τα συναισθήματα της απομόνωσης και του κοινωνικού άγχους, που μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη και τη γνωσιακή επιδείνωση.
Ανεξάρτητα από το είδος του, ο χορός είναι μία πολυεπίπεδη διεργασία που συνδυάζει γνωσιακές, σωματικές και κοινωνικές εκφάνσεις σε μία δραστηριότητα.
Είναι αυτή η μοναδική συνδρομή ικανοτήτων που καθιστά το χορό τόσο αποτελεσματικό στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης στον εγκέφαλο.
Χορέψτε σαν να μην σας βλέπει κανείς
Τα πραγματικά οφέλη του χορού είναι αδιαμφισβήτητα. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ερευνών επάνω στο θέμα, θα έπρεπε να χορεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Και αν ο χορός δεν σας αρέσει, τότε μπορείτε να τον θεωρήσετε ως έναν τρόπο ενίσχυσης της νοητικής σας δύναμης και της καλής σωματικής κατάστασης.
Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή από το τώρα. Είτε σε τμήμα ή μόνοι σας, λίγες ή περισσότερες χορογραφίες, εξασκηθείτε στο χορό έως ότου κουραστείτε. Συνεχίστε να προσπαθείτε, έστω και αν δεν έχετε μάθει τέλεια τα βήματα. Εξακολουθήστε να προοδεύετε και ν’ ασκήστε χωρίς να ξεχνάτε να περνάτε καλά.
Πηγή: Daily Health Post