Ο οικοτουρισμός στην Ελλάδα

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Ο οικοτουρισμός στην ΕλλάδαΤα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή παγκοσμίως προς διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Αθλητικός, ιαματικός, χιονοδρομικός, εκπαιδευτικός, αρχαιολογικός, συνεδριακός, ιστορικός, οικολογικός είναι κάποιες από τις μορφές του.

Μπορεί ορισμός αποδεκτός απ’ όλους να μην υπάρχει, κάποιοι όμως από τους στόχους του οικοτουρισμού είναι καθολικοί και δίνουν μία καθαρή εικόνα σε τι αναφερόμαστε.

Ο οικοτουρισμός στοχεύει στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της επιβολής καθεστώτος προστασίας, και στην οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας, από την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Για τους επισκέπτες, ο οικοτουρισμός προσφέρει διασκέδαση, μέσω της οργάνωσης δραστηριοτήτων αναψυχής, και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής τους ευαισθητοποίησης, μέσω δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής γνώσης και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Οι 10 εντολές του Οικοτουρισμού

  1. Σεβαστείτε την ευθραυστότητα της γης. Συνειδητοποιήστε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν στην προστασία μοναδικών και όμορφων προορισμών, για να μπορούν να τις απολαύσουν και οι επόμενες γενιές.
  2. Αφήστε μόνο χνάρια. Πάρτε μόνο φωτογραφίες. Όχι γκράφιτι. Όχι σκουπίδια. Μην παίρνετε ενθύμια και αναμνηστικά από τόπους ιστορικής αξίας και περιοχές φυσικού κάλλους.
  3. Για να κάνετε το ταξίδι σας πιο ενδιαφέρον, μάθετε για την γεωγραφία, τα ήθη, τα έθιμα, τις κουλτούρες των περιοχών που επισκέπτεστε. Ενθαρρύνετε τις τοπικές προσπάθειες για διατήρηση της μοναδικότητάς τους.
  4. Σεβαστείτε την ησυχία και την αξιοπρέπεια των άλλων. Ρωτήστε πριν φωτογραφίσετε ανθρώπους.
  5. Μην αγοράσετε προϊόντα που προέρχονται από υπό εξαφάνιση φυτά και ζώα, όπως για παράδειγμα ο κισσός, το καβούκι της χελώνας, δέρματα ζώων και πούπουλα. Διαβάστε και ερευνήστε για προϊόντα που δεν μπορείτε να εισάγετε.
  6. Πάντα ακολουθείτε προεπιλεγμένες διαδρομές. Μην ενοχλείτε τα ζώα, τα φυτά ή το φυσικό τους περιβάλλον.
  7. Ο οικοτουρισμός στην ΕλλάδαΜάθετε σχετικά και υποστηρίξτε οργανώσεις που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
  8. Προσπαθείτε να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε περιβαλλοντικές μεθόδους μεταφοράς, όπου και όποτε είναι δυνατόν. Ενθαρρύνετε τους οδηγούς δημοσίων οχημάτων να σβήνουν τις μηχανές όταν παρκάρουν.
  9. Δείξτε κατανόηση σε αυτούς που συντελούν στην βελτίωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συντήρησης (ποιότητα του αέρα, του νερού, ανακύκλωση, ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων και των τοξικών προϊόντων, ηχορύπανση κλπ) και οι οποίοι χρησιμοποιούν ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
  10. Ενθαρρύνετε τους οργανισμούς να ακολουθούν τις περιβαλλοντικές κατευθυντήριες γραμμές. Για παράδειγμα, η ΑSTA, προτρέπει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τους δικούς τους περιβαλλοντικούς κώδικες, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν ειδικά ιστορικά μέρη και οικοσυστήματα.

Προτάσεις

  • Rafting στο Βενέτικο, παραπόταμο του Αλιάκμονα και θέλγητρο για ορειβάτες και περιπατητές.
  • Ράφτινγκ, ορειβασία βουνού, περιβαλλοντική εκπαίδευση στα Γρεβενά και στη Καστοριά.
  • Επίσκεψη στον Λημναίο Οικισμό του Δισπηλιού- με οικομουσείο και διαμορφωμένο πάρκο.
  • Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό στην Αξό Ρεθύμνου Κρήτης

Σε ένα αγρόκτημα πάνω από 50 στρέμματα με καλλιέργειες ( ελιές – αμπέλια – περιβόλια με οπορωφόρα δένδρα και λαχανικά αλλά και άγρια βλάστηση της Κρήτης ) και σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρα, πάνω από τις πηγές του Μυλοποτάμου που έδωσε το όνομα του στη περιοχή και απέναντι από φαράγγια και σπηλιές, στην ΑΞΟ στους πρόποδες του Ψηλορείτη κτίστηκε και οργανώθηκε το Εναγρον.

Οργανώνουνε δραστηριότητες όλο το χρόνο εντός και εκτός του αγροκτήματος. Υπάρχουν μόνιμες δραστηριότητες και άλλες εποχιακές η και δραστηριότητες που εσείς θέλετε και τους προτείνετε.

Μερικές δραστηριότητες είναι:

  • Δραστηριότητες που έχουν σχέση με προϊόντα και εποχές, όπως Ρακοκάζανο, γευσιγνωσία οίνου και λαδιού, τυροκομική, τρύγος κ.λ.π.
  • Κρητική δίαιτα και διατροφή, παρουσιάσεις του Κρητικού διατροφικού προτύπου, μαθήματα μαγειρικής, γλυκών, ψωμιού κ.λ.π.
  • Διαδρομές στη φύση με τα πόδια με γαϊδουράκια η με ποδήλατα βουνού.
  • Βοτανικό περίπατο – γνωριμία με σαράντα περίπου βότανα που υπάρχουν στη περιοχή, αλλά και την υπόλοιπη πλούσια Κρητική χλωρίδα.
  • Επισκέψεις σε μνημεία σημαντικά φύσης και ανθρώπων στη περιοχή, όπως, Βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιότητες, μοναστήρια, σπήλαια μητάτα στο Ψηλορείτη κ.λ.π.
  • Γνωριμία με την ιστορία, την παράδοση και την κοινωνία της περιοχής.
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες.

Ο οικοτουρισμός στην ΕλλάδαΟικοτουριστικές γιορτές

Γιορτές οικοτουρισμού στον Αετό Φλώρινας: Κάθε χρόνο, η Εταιρία Οικοτουρισμού Βιτσίου διοργανώνει το Διήμερο Οικοτουρισμού στον Αετό Φλώρινας, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικού ενδιαφέροντος, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επισκεπτών λόγω του ορεινού όγκου του Βιτσίου, των λιμνών Ζάζαρης και Χειμαρίτιδας και του Κέντρου της οικολογικής οργάνωσης Αρκτούρος.

Επίσκεψη στα κελλάρια των οινοποιείων και οινογνωσία, γαστριμαργικές τοπικές σπεσιαλιτέ, παραδοσιακή μουσική και χορός αλλά και εναλλακτικές δραστηριότητες στη μοναδική φύση της περιοχής αποτελούν μια πρόταση που αποζημιώνει τους επισκέπτες της γιορτής.

Γιορτές της Γης – Βλάστη Κοζάνης: Η Κοινότητα Βλάστης και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ με την αρχική συμπαράσταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόρθωσαν από την πρώτη κιόλας χρονιά, το 2001, να “τραβήξουν” τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό και οι Γιορτές της Γης να καθιερωθούν ως ένα από τα ξεχωριστά καλοκαιρινά events. Αλλά οι Γιορτές της Γης δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών. Στόχος είναι η λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει συναυλίες, παιδότοπο, θέατρα δρόμου και παραστάσεις Καραγκιόζη, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια και συζητήσεις, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.α.

Γιορτή Αγροτουρισμού στη Χίο: Διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Κήπο της Χίου, στο τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου. Πρόκειται για έκθεση αγροτουριστικών προϊόντων, όπου εκτίθενται από τρόφιμα, προϊόντα με μαστίχα και ντόπια εσπεριδοειδή, μαρμελάδες, γλυκά, αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά κλπ., μέχρι τουριστικές υπηρεσίες (καταλύματα, αγροτουριστικοί ξενώνες), είδη αργυροχρυσοχοΐας, είδη λαϊκής τέχνης, αγγειοπλαστικής και τοπικές εκδόσεις. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης υπάρχουν εκδηλώσεις: μουσικοχορευτικές βραδιές, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές.

Ο οικοτουρισμός στην ΕλλάδαΓιορτή Αγροτουρισμού Λέσβου: Αποτελεί πλέον παράδοση η «Γιορτή Αγροτουρισμού» που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Βασικός στόχος της γιορτής είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης αυτής της ξεχωριστής γης, με τη μοναδική φυσική ομορφιά, το Απολιθωμένο Δάσος, τα πολλά πολιτιστικά μνημεία και την πλούσια παράδοση, τη σύγχρονη παραγωγή και τα προϊόντα του μόχθου των κατοίκων της.
Πεποίθηση των διοργανωτών είναι ότι η προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια αειφόρο, βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Influence:

Η Ελεάννα Μάνεση είναι Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, απόφοιτη του τμήματος «Δασολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων»…