Ο μόνος που δεν σου επιτρέπει να ευτυχήσεις είναι ο φόβος σου

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Νιώθεις και συ ότι ο φόβος σε εμποδίζει από το να εξελιχθείς ως προσωπικότητα και να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου;

Ο αγαπημένος μου φιλόσοφος Επίκουρος είχε γράψει: «Ο φόβος είναι αυτός που δεν σου επιτρέπει να ευτυχήσεις…» Όσο ζούμε «κουβαλώντας» περιττούς φόβους στη ζωή μας,  σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Θολώνει η κρίση μας και ως εκ τούτου διστάζουμε να πάρουμε αποφάσεις που γνωρίζουμε ότι θα θέλαμε να είχαμε πάρει. Ωστόσο τι ακριβώς συμβαίνει σε «εσωτερικό» επίπεδο και μας προκαλείται φόβος;

Γιατί φοβόμαστε;

Στη σύγχρονη εποχή – τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο -δεν φοβόμαστε επειδή μας καταδιώκουν τίγρεις ή αρκούδες ή οτιδήποτε άλλο. Οι περισσότεροι φόβοι μας έχουν να κάνουν –έμμεσα ή άμεσα-  με τους άλλους ανθρώπους.

Φοβόμαστε σε γενικές γραμμές μην τυχόν απορριφτούμε ή αποτύχουμε ή γίνουμε δέκτες αρνητικής κριτικής από άλλους,  σε περίπτωση που κάνουμε αυτό που φοβόμαστε.

Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει με το συναίσθημα του φόβου μέσα μας.

Ο φόβος «πάει πακέτο» με τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι οι παγιωμένες αρνητικές σκέψεις μέσα μας. Θα δούμε ένα παράδειγμα για να γίνουμε σαφείς. Έστω ότι ένας άνδρας σε ένα μπαρ βλέπει απέναντί του μια άγνωστη κοπέλα που του αρέσει. Εάν αυτός ο άνδρας έχει περιοριστικές πεποιθήσεις του τύπου «σιγά μην κοιτάξει έμενα μια τέτοια όμορφη κοπέλα» ή «δεν είμαι καλός στο φλερτ»,  τότε μαντέψτε.

Δεν πρόκειται να πάει να της μιλήσει. Και όχι μόνο αυτό. Το πιθανότερο είναι να νιώσει και άγχος και φόβο προκαταβολικά, μόνο και μόνο επειδή έκανε αυτά τα υποθετικά σενάρια στο μυαλό του,  που βασίζονται σε περιοριστικές πεποιθήσεις!

Ο φόβος «θολώνει» το μυαλό μας

Όταν φοβόμαστε τι συμβαίνει συνήθως στο σώμα μας; Ανεβαίνουν οι καρδιακοί μας παλμοί και κάνουμε υποσυνείδητα αρνητικές σκέψεις .Παρατηρήστε το την επομένη φορά που νιώσετε φοβισμένοι.

Παράλληλα χάνουμε την πνευματική μας διαύγεια και την ψυχική μας ηρεμία. Και στο τέλος αρχίζουμε να παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε!

Κάνουμε σκέψεις που μας αποδυναμώνουν

Όπως θα παρατηρήσετε με το παράδειγμα που ανέφερα προηγουμένως με τον άνδρα στο μπαρ,  εκείνος εστίαζε στο τι πίστευε ότι του λείπει. Αυτό τον εξυπηρετούσε; Φυσικά και όχι. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που φοβόμαστε στην καθημερινότητά μας.

Πόσοι από μας δεν κάναμε αρνητικές σκέψεις πριν πάμε να δώσουμε μια συνέντευξη εργασίας; Ή πόσοι από μας δεν κάναμε κάποιες φορές αρνητικά μελλοντικά σενάρια στο μυαλό μας πριν βγούμε το πρώτο μας ραντεβού με μια κοπέλα που μας άρεσε;

Ο μονός που δεν σου επιτρέπει να ευτυχήσεις είναι ο φόβος σου

Όλοι αισθάνονται φόβο

Παρ’ όλα αυτά,  όλοι οι άνθρωποι νιώθουν φόβο σε κάποιο βαθμό. Ποια όμως είναι η διαφορά; Ορισμένοι δρουν παρά τον φόβο τους και δεν παραλύουν από αυτόν.

«Για να είσαι ανδρείος,  πρέπει να συμπεριφέρεσαι ανδρεία»

Αυτή είναι μια φράση που είχε γράψει ο Αριστοτέλης στον έργο του Ηθικά Νικομάχεια. Είναι μια φράση που συμμερίζομαι απόλυτα και την έχω γράψει μάλιστα και σε ένα τετράδιο στο οποίο έχω γράψει και άλλες φράσεις που θεωρώ ότι με εμπνέουν.

Τι μας λέει λοιπόν ο μεγάλος αυτός αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος; Ότι είμαστε αυτό που κάνουμε κατ’ επανάληψη. Ότι είμαστε οι συνήθειές μας. Εάν συνηθίσουμε να συμπεριφερόμαστε φοβισμένα,  τότε αυτό που θα μας βγαίνει υποσυνείδητα να κάνουμε είναι να φοβόμαστε.

Αντίθετα όσο συνηθίζουμε να συμπεριφερόμαστε με γενναιότητα σε κάθε τομέα της ζωής μας,  οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις σταδιακά εξαφανίζονται… Γιατί πολύ απλά στην πράξη θα έχουμε πείσει το υποσυνείδητό μας ότι είμαστε θαρραλέοι!

Είναι όμως αυτό ο τρόπος που θέλουμε να ζούμε;

Επίσης ας αναρωτηθούμε:

Ζώντας φοβισμένα θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας; Είναι αυτός ο τρόπος που μας αρέσει να συμπεριφερόμαστε; Υποθέτω πως οι περισσότεροι δεν θα έχουν ως ιδανική τους ζωή το να ζουν φοβισμένα.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόβος για το άγνωστο ή αναποφασιστικότητα;

______________________

Υπερβαίνοντας τον φόβο,  γινόμαστε καλύτεροι

Αλήθεια,  την πρώτη φορά που πήγατε να κάνετε ποδήλατο,  χωρίς βοηθητικές ρόδες,  δεν φοβόσασταν; Εγώ θυμάμαι ότι φοβόμουν και μάλιστα πολύ. Παρ’ όλα αυτά δοκίμασα να το κάνω. Τις πρώτες φορές έπεσα κάτω,  μπορεί και να χτύπησα κιόλας λίγο. Ωστόσο μετά από καιρό μπορούσα να διανύω μεγάλες αποστάσεις με αυτό,  μετά από εξάσκηση. Με άλλα λόγια,  έμαθα από τα λάθη μου και έγινα σοφότερος…

Θα το είχα καταφέρει αυτό,  εάν είχα παραλύσει από τον φόβο;

Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσεις το φόβο σου,  είναι να κάνεις αυτό που φοβάσαι!

Ο φόβος δεν ξεπερνιέται χωρίς ανάληψη δράσης. Δεν μπορούμε να τον υπερβούμε,  παραμένοντας αδρανείς. Όσο μένουμε στάσιμοι,  ο φόβος «γιγαντώνεται» στο μυαλό μας. Και αυτό που θέλει το μυαλό μας είναι η ασφάλεια. Το να παραμείνουμε στα γνώριμα της «ζώνης άνεσής μας». Δεν πρόκειται όμως να νιώσουμε καλύτερα χωρίς να κάνουμε αυτό που φοβόμαστε.

Οραματιστείτε το πώς θα θέλατε να συμπεριφέρεστε

Ο φόβος,  κατά μια έννοια,  είναι ένας αρνητικός οραματισμός που κάνουμε για το μέλλον. Οραματιζόμαστε να κάνουμε λάθη, να νιώθουμε αμήχανοι,  αδύναμοι κλπ.

 Το κλειδί όμως είναι να κάνουμε το ακριβώς ανάποδο. Να οραματιστούμε δηλαδή τον εαυτό μας να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς επιθυμούμε. Τότε είναι που θα μπούμε σε εκείνο το τρένο της ζωής που θα έχει ως προορισμό του…  τα όνειρά μας…

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…